Az állásbörze még nem állásinterjú, noha itt is villámgyorsan interjúszituációba kerülhetünk, ha a beszélgetés közben meginvitál a cég saját elszeparált interjúfülkéjébe egy komolyabb tárgyalásra - tanácsolja a Műegyetem Karrier Irodája. Ennek fényében az álláskeresőnek kell eldöntenie, miben jelenik meg az állásbörzén.

Ha komolyan gondolja a dolgot, akkor nem árt, ha ez látszik is rajta.

1. Nem kötelező az öltöny!

A visszafogott elegancia a nyerő egy állásbörzén, viszont a szakértők szerint nem elvárás az öltöny és a kosztüm. A póló, a kopott farmer, az ápolatlanság azonban hátrányt jelent.

A férfiak vegyenek fel szövetnadrágot és inget. A nők pedig szoknyát vagy szövetnadrágot és blúzt válasszanak ki a ruhatárukból.

Így öltözzünk fel az állásbörzére

Fontos, hogy a színeknek is üzenete lehet a leendő munkaadó felé, a szürke például megbízhatóságot sugall, a lila egyediséget, a sárga életörömöt. A piros pedig növeli az önbizalmat. (A ruhák színeinek jelentéséről szóló Profession-cikkben további érdekességek találhatók.)

2. Húzzunk kényelmes cipőt!

Érdemes kényelmes cipőt húzni a lábunkra, ugyanis a nap a standok közötti járkálással, nézelődéssel, esetleg előadások hallgatásával telik majd, és nem mindig van lehetőség arra, hogy leüljünk. Ha tíz centis sarkú körömcipőben indul útnak az állásvadász hölgy, akkor a nap végére már nem biztos, hogy képes lesz csevegni a munkaadók képviselőivel, és a legjobb formáját hozni.

3. Takarjuk el a tetoválást, testékszert!

Nagy divat manapság a tetoválás, ám nem minden munkaadó díjazza. Vegyünk fel olyan ruhát, amely elfedi ezeket. Előfordulhat ugyanis, hogy a cégnél eleve tiltják a piercinget, és még az is hátrányt jelenthet, ha valaki több pár fülbevalót visel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Tartózkodjunk az erős illatoktól!

Ne legyen túl erős a parfüm, hiszen nem lehetünk biztosak abban, hogy a beszélgetőpartnerünk is szereti azt az illatot. Ha nem kedveli, akkor szabadulni akar tőlünk, és nem fogjuk megnyerni a szimpátiáját.

A másik véglet sem jó: ha valaki ápolatlanul megy a börzére, azzal azonnal leírja magát.

Az erős smink is hátrányt jelenthet. Ha meleg van, és elmosódik, akkor rendkívül előnytelenné teheti a megjelenést.

5. A kulcsszó: igényesség

A tisztaság a haj esetében is fontos. Nem kell előző nap fodrászhoz menni, loknikba rendezni a frizurát, de például a festett hajú nőknél a három centis lenövés, vagy mindkét nemnél az ápolatlan haj azt sugározza a munkaadó képviselője felé, hogy az álláskereső igénytelen és így a munkájában is az.

A Profession.hu felmérése a magyarok munkahelyi öltözködéséről itt olvasható!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: állásbörze, álláskeresés, munkahely, munka, ruha, öltözék