Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyen az egyik legfontosabb dolog talán az, hogy képesek legyünk fontossági sorrendet felállítani. Az által, hogy bizonyos projekteket elfogadunk és másokat nem, hatékonyan tudjuk kontrollálni munkaminőségünket, és végső soron karrierünket is.

„Nemet mondani mégis a legnehezebb, hiszen napjaink munkakultúrájára az a jellemző, hogy a munkamánia és a végletekig fokozott elfoglaltság normává vált” – erről Mariann, egy HR specialista beszélt nekünk, aki 8 évet töltött el különböző vállalatoknál krízis kommunikátorként. „A dolgozók közel 50 százaléka számol be arról, hogy jóval több órát tölt el munkával a napi nyolc óránál, ugyanakkor a magasabb munkaórák száma ellenére sem hatékonyabbak. A projektek halmozása alacsony teljesítményhez, késésekhez, pontatlansághoz, felborult munka-magánélet egyensúlyhoz, és betegségekhez vezethet.”

Hogyan és mikor mondjunk nemet a munkahelyen?

1, Amikor már lélekben nem vagyunk jelen

Egy 10-14 órás munkanap során már nem is beszélhetünk valódi munkavégzésről. Valójában egy szinten túl már csak puszta fizikai jelenlétről van szó, mert kifárad az agy, nincs valódi, kreatív gondolkodás, csak „túlélés”. Így mindenkinek saját érdeke is, hogy megtanuljon - nyilván nem agresszív, visszatetsző, hanem empatikusan - NEM-et mondani. Sokakban felmerül a kérdés: miért alakult ki ez a tendencia és mi állhat a háttérben? „A jelenség főleg az X és Y generációknál figyelhető meg. Az online világban magabiztosan tájékozódnak, ennek azonban ára van: az offline kommunikációban sokszor meglepően gyengék. Amikor éles helyzetben szemtől szemben a főnökkel nemet kellene mondani és azt meg is indokolni, azt nem tudják megtenni, mert gyengék a kommunikációs stratégiáik.”

Ha erős személyiséggel rendelkezünk, akkor reálisan fel tudjuk mérni, hogy mikor jött el az a pont, amikor nemet kell mondanunk. Vállaljuk fel, és legyünk tudatosak a döntésünkben – javasolja a szakértő.

 Így mondjunk nemet a munkahelyen 

2.  Amikor ellenállásba ütközünk a túlhajszoltság csökkentésekor

Bizonyos vállalatoknál hiába próbálunk felállni a munkaidő végeztével, a többiek még a gép előtt ülnek, és rosszalló pillantásokat vetnek ránk. Természetesen vannak húzós időszakok, amikor elvárható a kollégáktól a rugalmasság, de amikor azt vesszük észre, hogy a munkahelyi kultúrában értetlenül fogadják, ha reális keretek közé szeretnénk szorítani a munkaidőt, akkor az annak a jele, hogy toxikus munkahelyen vagyunk. „Annak, aki szóvá teszi az irreális elvárásokat, vagy jelzi, hogy teljesítőképessége határán van, nem szabadna elszigetelődnie. A cégek elemi érdeke, hogy a dolgozók a legtöbbet hozzák ki magukból, ha azonban erről még párbeszédet sem lehet nyitni, akkor el kell gondolkodni azon, hogy nemet mondjunk és új munkahely után nézzünk.”

3. Amikor már az állásinterjún intő jelek vannak

„Nézzünk után a cégnek, és ne csak a konkrét pozíciónak, hanem az ottani légkörnek, munkakultúrának is. Tájékozódjunk előre, mert tapasztalatok szerint, amikor már benne vagyunk egy negatív helyzetben, abból jóval nehezebb kilépni. Ne csak a cég közösségi oldalainak hangulata legyen meghatározó, beszélgessünk valakivel, aki már ott dolgozik. A legfontosabb azonban, hogy legyünk őszinték magunkkal: csak mi látjuk, hogy mennyi munkával bírunk el, milyen munka-magánélet egyensúlyra vágyunk, mekkora a fizikai és lelki tűrőképességünk.”

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és alkalmazzuk őket karrierünk során. Ne feledjük, mindenkinek kijár a kiegyensúlyozott élet, ne érjük be kevesebbel! Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala