Habár bizonyos típusú mérnökből hiány van az Egyesült Államokban, számos amerikai pályázó nyújtja be jelentkezését több ezer olyan mérnöki állásra, melyekre a munkáltató inkább a tengeren túlról venne fel munkaerőt - ez derül ki egy, a New York Times által frissen publikált kutatásból, mely mintegy hárommillió önéletrajz elemzése során született.

A kutatás során a Bright azt vette alapul, hogy mely cégek folyamodtak kérvénnyel külföldi munkavállalók foglalkoztatásának érdekében és az adatokat összehasonlította azoknak az amerikai munkavállalóknak az önéletrajzával, akik megfeleltek a kritériumoknak.

Tényleg nincs elég mérnök?

A Bright cég által végzett felmérés egy újabb fejezete annak a vitának, mely az Egyesült Államokban jó ideje arról folyik, hogy a technológiai vállalatoknak engedélyezze-e az állam, hogy külföldi dolgozókat vegyen fel, ha létezik hazai jelölt is. A vállalatok azzal érvelnek, hogy az úgynevezett H-1B vízumok számának bővítése (bizonyos időtartamra, munkavégzésre feljogosító amerikai vízum) azért lenne indokolt, mert nincs elég szakképzett amerikai munkaerő a mérnöki szakmában. Az ellentábor szerint ugyanakkor több külföldi munkavállaló alkalmazása egyet jelentene a bérek csökkenésével.

A közgazdászok véleménye megoszlik a kérdésben. Az egyik oldal szerint a mérnökök fizetése nem emelkedett számottevően az utóbbi időben, ami azt mutatja, hogy nincs drasztikus hiány szakemberekből ezen a területen. Mások szerint a szektorban alacsony a munkanélküliek száma, több külföldi mérnök beengedése egyébként sem változtatna a munkaerő-piac alapvető szerkezetén, melyben jelenleg a H-1B vízummal rendelkező dolgozók száma elenyésző.

Bizonyos szakmákban, mint például a számítógépes rendszerelemző, kifejezetten nehéz megfelelő amerikai jelöltet találni egy-egy munkára - derült ki a Bright-felmérésből. Pedig a kutatás szerint minden amerikai számítógépes rendszerelemző jelöltre megközelítőleg négy üres pozíció jut. Más, magasabb kvalifikációt igénylő pozíciókra - mint például a számítógépes programozó - több mint elegendő jelölt áll rendelkezésre.

Lawrence Katz, a Harvard közgazdásza szerint a most publikált kutatás továbbra is nyitva hagyja a kérdést, hogy érdemes-e bővíteni a H1-B vízum programot. A szakember szerint a döntést nem annak alapján lenne érdemes meghozni, hogy per pillanat mely szakmákban van hiány szakképzett munkaerőből, hanem hogy milyen hatással lenne az Egyesült Államok egész gazdaságára a döntés a munkavállalók, a fogyasztók, a befektetők, illetve a diákok szempontjából.

Kétszer annyi vízumot adhatnak ki

Az Egyedült Államok Szenátusa júliusban fogadta el azt a javaslatot, mely mintegy duplájára emeli a külföldi munkavállalók számára kiadható vízumot. A cégek a meghatározott kvóta keretein belül "igényelhetnek" szakképzett külföldi munkaerőt.

A Tata Consultancy Services és a Wipro például több ezer indiai munkavállalót segített hozzá különböző iparágakban amerikai időszakos projektmunkákhoz a bankszektortól kezdve a technológiai vállalatokig. A H-1B vízummal azok az Egyesült Államokban végzett diákok is szívesen élnek, akik tanulmányaik után amerikai vállalatoknál helyezkednek el.

A Bright-kutatás rávilágít egy olyan tendenciára is, mely eddig csak alacsonyabb képzettséget igénylő mezőgazdasági vagy vendéglátói-ipari munkáknál volt világos. Az amerikai munkavállalók a technológiai iparágban is el tudnának végezni bizonyos munkákat, de nem hajlandóak elfogadni az ott felkínált fizetést és egyéb feltételeket, így ezek a munkák a bevándorlókhoz "vándorolnak".

Érik a bevándorlási reform

Mint arról már a Profession.hu-n korábban beszámoltunk, Barack Obama elnök az idén olyan átfogó bevándorlási reform előkészítését rendelte el, amely egyebek között megteremti a lehetőséget az Egyesült Államokban törvénytelenül tartózkodó 11 milliónyi bevándorló többségének állampolgárrá válásához.

A koncepció értelmében országszerte ellenőrizni kell majd az újonnan felvett alkalmazottak jogi státusát. Ugyanakkor több vízumot adnak majd ki az amerikai hatóságok és a jól képzett bevándorlók számára megkönnyítik a maradást. Az Amerikai Szenátus június 27-én, 68-32 arányban megszavazta a bevándorlási reform törvényt. Ez lehetőséget ad minden illegálisan Amerikában tartózkodó személynek arra, hogy legalizálja a tartózkodását.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének honlapján közölt információk szerint a
H-1B vízum olyan különleges foglalkozásokban dolgozókra vonatkozik, akiknek legalább egyetemi vagy ennél magasabb végzettségre van szükségük a munkájuk elvégzéséhez, már a legalacsonyabb szinten is. Ennél a kategóriánál szükség van a Munkaügyi Minisztérium által jóváhagyott munkavállalási kérelemre.

Ilyenek például a tudományok, a művészetek, az üzleti élet, és a sport területén kimagasló eredményeket elért személyek, az elismert professzorok és kutatók, valamint a nemzetközi cégek vezetői, igazgatói, menedzserei - hívja fel a figyelmet Dr. Goldberger Péter New York-i jogász. 

Az amerikai vízum megszerzéséhez a bevándorlóknak rendelkezniük kell egy amerikai cég állásajánlatával, valamint az állás betöltéséhez szükséges iskolázottsággal és szakmai tapasztalattal.

Összeállította: Fogas Krisztina

Címkék: USA, külföldi munka, bevándorlás, mérnök, informatikus