Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A január klasszikusan a meghűléses és lázas megbetegedések időszaka. Ez nem csoda, hiszen visszatérve az ünnepekből, ismét zárt helyen töltjük ébren töltött időnk nagy részét, ráadásul szinte mindig van egy-egy kolléga, aki úgy dönt, hogy betegen is bejár, lábon hordja ki az influenzát, és közben szórja a bacilusokat.

Természetesen a hideg idő, a fűtött helyiségek és a mínuszok váltakozása sem kedvez az egészségünknek. Arról már nem is beszélve, hogy a gyerekek is ebben az időszakban szedik össze a legtöbbször az iskolai-óvodai közösségekben „körben járó” betegségeket. Az év első pár hónapja ráadásul igen stresszes is lehet: a kezdődő projektek és nagy munkák időszaka.

Mutatunk pár praktikát, amelyek segíthetnek abban, hogy kicsattanó egészséggel vegyük az akadályokat! Ne feledjük, sokszor egy kis odafigyelésen múlik a jó közérzet!

1. Tervezzünk előre!

Amikor a munkahelyi nyomás nehezedik, gyakran éppen az marad ki az életünkből, amire az egészségünk érdekében a legnagyobb szükségünk lenne: napi 7-8 óra alvás, 2 liter folyadék, mozgás, tápláló ételek. A mozgásszegény életmód és a rendszertelen vagy rossz minőségű ételekből álló étkezés a tervezés hiányára vezethető vissza. Szánjunk a hétvégén egy kis időt arra, hogy megtervezzük a következő hetet: készítsünk ételeket és fagyasszuk le őket, állítsunk össze salátát és készítsünk be gyümölcsöket is a „csomagba”. Mindezekre már nemigen lesz időnk, amint hétfőn fejest ugrunk a tennivalókba.

Hasonlóan járjunk el az edzéssel is: legyen készen az edzőfelszerelés már a hét elején és írjuk be a naptárunkba a mozgásra szánt időpontokat. Ha tudjuk, hogy a munka mindig hosszúra nyúlik és nem fogunk odaérni az edzésre, próbálkozzunk reggeli időpontokkal, de ha ez mégsem jön össze, akkor is tartsuk magunkat ahhoz, hogy minden félórában felkelünk a székből és teszünk egy rövid sétát.

Felejtsük el a liftet, használjuk helyette a lépcsőt, az étkezéshez pedig sétáljunk ki, ne az asztalunknál ülve fogyasszuk el. A fizikai aktivitás hatalmas energialöketet ad, felpezsdíti vérkeringésünket és erősíti immunrendszerünket.

2. Együnk gyakran!

Ez a tanács látszólag ellentmond az egészséges életmódnak, de hamarosan be fogjuk látni, hogy hasznunkra válik. Ha szerveztünk több mint 4 órán keresztül nem jut táplálékhoz, az a vércukorszint leesésével járhat, aminek következtében energiaszintünk drasztikusan csökken, teljesítményünk pedig visszaesik. Ne várjuk meg ezeket a mélypontokat, mert a szénhidrátéhség után hajlamosabbak leszünk egyszerre sokat enni, onnan pedig egyenes út vezet a „délutáni kómához”.

Együnk három óránként olyan ételeket, melyek tiszta energiával töltenek fel, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a napunk: olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök, fehérje. Amit mindenképpen kerülnünk kell, az az ital automaták kínálata: a zsíros chipszek, a cukros üdítőitalok és édességek egy rövid feldobott állapot után hosszú energia visszaesést eredményeznek, és a hangulatunkra sincsenek jó hatással. Helyette tartsunk magunknál sajtot és fogyasszuk el egy almával, vagy együnk meg egy banánt.

Így maradjunk egészségesek a téli betegségek idején

3. Igyunk rengeteg vizet!

A fertőzések a dehidratált, legyengült szervezetet sokkal könnyebben megtámadják. Ha már jópár órája nem mentünk mosdóba, ha minimum két órája nem fogyasztottunk vizet, akkor nagy valószínűséggel elkezdődött a szervezetünk dehidratációja, ami nem jelent mást, mint vízveszteséget.

Érdekes, hogy a vízhiány gyakran nem szomjúság, hanem éhség formájában jelentkezik, ezért amikor különösebb ok nélkül enyhe éhséget érzünk, az lehet, hogy azért van, mert szervezetünknek valójában vízre lenne szüksége. Ha a tiszta vízből nem tudunk elfogyasztani minimum napi két litert, „ízesítsük” természetesen: szeleteljünk fel vékonyan kígyóuborkát, és néhány félbe tépett mentalevéllel együtt dobjuk vízbe.

4. Kerüljük a képernyőket!

A krónikus alváshiány az egyik leggyakoribb oka az immunrendszer legyengülésének. Lehet, hogy észre sem vesszük, hogy rossz szokásaink vannak. Ha például lefekvés előtt fél órával még olyan, erős fényt kibocsátó képernyőket nézünk, mint a mobiltelefon kijelzője vagy a laptop képernyője, azzal gátoljuk az alvásért felelős melatonin termelődését szervezetünkben. Törekedjünk rá, hogy elalvás előtt már ne tegyük ki magunknak olyan fényhatásoknak, amelyek a napfényt idézik. Ha ezt megfogadjuk, hamarabb el tudunk aludni és pihentebben ébredünk.

Törekedjünk a fenti rossz szokások elkerülésére. Vegyük észre azt is, ha egészségünket már leginkább maga a munkahely szabotálja. Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala