A vállalatok jelentős részénél a teljesítményértékelés nem más, mint kötelező rossz, amelyet évről évre le kell folytatni, de valódi eredménye és következménye nincsen, sőt gyakran a munkavállalók lelkesedésének zuhanását okozza. A teljesítményértékelést a dolgozók általában ki nem állhatják, ennek egyik oka, hogy a munkaadók rossz módszereket alkalmaznak.

A HR Morning szakértői cikkében azokat a módszereket veszi számba, amelyekkel elkerülhetjük, hogy a teljesítményértékelés csupán a felesleges adminisztrációs kötelezettségek egyike legyen. 

Íme a 3 leggyakoribb hiba, amelyet a menedzserek elkövetnek és a megoldási javaslatok:

1. Folyamat kontra előrehaladás

Túl gyakran fordul elő, hogy a teljesítményértékelés folyamata fontosabbá válik magánál az eredménynél, melyet el akarunk érni vele. Gondoljuk át, mit szeretnének a munkavállalók megtudni a teljesítményértékelés során? A fizetésemelés lehetőségén kívül főleg arra kíváncsiak, hogy milyen karrier úton vannak jelenleg, és mit várhatnak a fejlődés és előrehaladás területén. A legtöbb menedzser a beszélgetés során pont arra nem tér ki, hogy milyen előléptetési és fejlődési lehetőségekre van kilátás a jövőben, és ehhez mit kell tennie a munkavállalónak. 

2. Milyen elvárások vannak a jövőre nézve?

A legtöbb esetben a jól teljesítő munkatársak teljesítményértékelése abból áll, hogy gratulálnak neki az elért eredményhez, majd ezzel gyakorlatilag be is fejeződik a történet. Például ha az illető célja az volt, hogy 10 százalékkal növelje a termelési mutatókat és ezt sikerült teljesítenie, a menedzser az alábbiakat írja a teljesítményértékelő lapra: "A termelési mutatók 10 százalékkal nőttek, a kitűzött cél teljesült."

Mindezzel semmilyen hozzáadott értéket nem adtunk a dolgozónak, mely további fejlődésre
ösztönözné. Helyette írjuk a következőt: "A termelési mutatók 10 százalékkal nőttek, mely nagyszerű eredmény, folytassuk tovább a növekedést és tűzzünk ki 15 százalékos vagy ennél magasabb célt a jövő évre." Ez által jelezzük, hogy meg vagyunk elégedve a teljesítménnyel, ugyanakkor mindig van lehetőség a további fejlődésre. 

3. Pénzügyi kérdések napirenden!

A fizetéssel kapcsolatos témát soha ne keverjük bele a teljesítményértékelésbe. A pénzügyi
juttatásokról beszélni a teljesítmény kapcsán kifejezetten tabu. A fizetésemeléssel kapcsolatos beszélgetést egy másik tárgyalás keretében kell megejteni. Kerüljük a fizetés említését addig, ameddig ki nem töltöttük a teljesítményértékelési lapot, mert a fizetés témája egy másik vágányra terelheti a beszélgetést, ahol már nem az lesz a legfontosabb, hogy a munkavállaló felelősséget vállal az elvégzett munkáért.

Így lesz hatékony a teljesítményértékelés!

Tippek menedzsereknek:

3 dolog, amit ne tegyünk a teljesítményértékelés során:

1. Ne zúdítsunk a munkavállalóra visszajelzés áradatot!

A beszélgetés ne abból álljon, hogy az év során felhalmozódott negatív kritikát összegyűjtjük, és egyszerre a dolgozó fejére zúdítjuk. A pozitív és a negatív visszajelzést egész évben, folyamatosan kell adni, ráadásul nem fair a munkavállalóval szemben sem, ha olyan dolgokra kényszerül reagálni, amelyek már nagyon régen történtek. 

2. Kerüljük az osztályozást!

Nem az általános iskolában vagyunk, így kerüljük az osztályozást, vagy az 1-10-ig tartó skálán való bejelölést. Fogalmazzuk meg egyértelműen, hogyan látjuk az illető teljesítményét, melyek a lehetőségek és hol lehet fejlődni. 

3. Ne hozzunk fel olyan témát, amely később visszaüthet!

A teljesítményértékelés során elhangzottak hivatalos tárgyalás részét képezik, így kerüljük az olyan kényes témák felhozatalát, mint pl. a nyugdíjba vonulás lehetősége.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3 dolog, amit érdemes megtennie egy vezetőnek a teljesítményértékelés során!

1. Adjunk közvetlen visszajelzést!

Az év során mindig adjunk közvetlen, azonnali és konkrét visszajelzést egyes feladatok vagy helyzetek kapcsán, így a teljesítményértékelés ezek összefoglalása lesz, mindenfajta meglepetés nélkül. A beszélgetés során alapvetően koncentráljunk a jövőre és tűzzünk ki célokat, vázoljunk fel nagyobb folyamatokat. 

2. Mindenki vegyen részt a folyamatban!

Ha bizalmat szeretnénk építeni, akkor a teljesítményértékelés nem lehet néhány válogatott csoporton elvégzett "kötelező ellenőrzés". Győződjünk meg róla, hogy a HR menedzsertől kezdve a vezetőkig mindenki részt vesz benne.

3. A beszélgetés legyen kétoldalú!

A visszajelzés nyújtása rögtön lehetőséget ad a reagálásra a munkavállalóknak és ez fontos részét kell, hogy képezze a teljesítményértékelésnek. Képezzük ki a menedzsereket arra, hogy ugyanannyi kérdés hangozzon el a részükről, mint amennyi állítás. Például: "Én így látom a helyzetet, Ön hogyan látja?" vagy "Hogyan tudnám segíteni a fejlődését?".

Címkék: munkahely, munkaadó, beosztott, teljesítményértékelés, visszajelzés

Szemlézte: Fogas Krisztina