1. Legyünk tisztában a távmunka definíciójával!

Álláskeresőknek fontos tudniuk, hogy a távmunka egy munkaszervezési forma, nem pedig egy munkakör vagy pozíció. Egy rugalmas munkaszervezési megoldásról van szó, amely azt jelenti, hogy vannak olyan munkafeladatok, amelyeket a központi irodától távol eső helyről (pl. az otthonomban, vagy távmunka-házban) is el tudjuk látni.

Ezen munkafeladatok ellátása infokommunikációs eszközökhöz kötött (számítógép, szoftverek, internet stb.), rajtuk keresztül tartjuk a kapcsolatot, majd ezen keresztül is küldjük vissza a munkafeladat eredményét a központba. A 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyve szabályozza a távmunkavégzést, így jogilag azt tekintjük távmunkának, amely mögött érvényes munkaszerződés és munkajogviszony áll.

2. Ragaszkodjunk a személyes találkozáshoz!

Még távmunka esetében is a munkaerő felvétel előtt minimum egy személyes találkozónak lennie kell a jelölttel - hívta fel a figyelmet Tóth Adrienn, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja.

A munkaerő-kiválasztás során tisztességes és körültekintő munkaadó figyelmet fordít arra, hogy személyes interjú során megismerjék egymást a felek. Amennyiben elnyertük a pozíciót, a munkába lépés előtt a munkavállalót be kell léptetni a céghez. Ilyenkor felvételi adatlap kitöltetésére kerül sor, amely a személyiségi jogok védelméről szóló törvénynek megfelelően tartalmazza a munkavállaló személyes adatait - hívja fel a figyelmet a szakember. Fontos, hogy az interneten keresztül, de még e-mailben se adjuk meg személyes adatainkat, bankszámlaszámunkat távmunka reményében - tette hozzá.

3. Óvakodjunk a gyanús kifejezésektől az apróhirdetésben!

A kifejezetten távmunkaként hirdetett tevékenységek mögött nagyon gyakran csalók állnak. Érdemes gyanakodni, amennyiben az álláshirdetésben a következőkkel találkozunk:
- nincs pontos munkakör megnevezés,
- nincs részletes feladatleírás,
- nincsenek szakmai elvárások (pl. iskolai végzettség, nyelvtudás, szakmai tapasztalatok, számítógépes ismeretek),
- magánszemély és nem cég hirdet

4. Ne fizessünk ,,regisztrációs díjat"!

Csalás áldozatai vagyunk, amennyiben előre pénzt, regisztrációs díjat kérnek tőlünk állásközvetítés, vagy munkakínálat céljából. Nem távmunka és még csak nem is munka, ha előre pénzt kérnek és a ,,munkaanyagot" csak ezután küldik.

Tóth Adrienn szerint a tapasztalatok alapján nagyon sok esetben a munkaanyag már meg sem érkezik, ahogy a munka ellenértéke sem. Akkor is csalás áldozatai vagyunk, ha ugyan kifizetik a pénzt, de szerződést nem kötöttünk - tette hozzá a szakértő.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az elvégzett munka utáni járandóság kifizetésének módját, idejét minden esetben szerződésnek kell garantálnia. Amennyiben nincsen szerződésünk, akkor garanciánk sincsen arra, hogy hozzájutunk a pénzünkhöz. A szerződésben, akár munkaszerződés, akár vállalkozói szerződés, meg kell állapodni abban, hogy ki viseli a munkavégzés költségeit, illetve ki biztosítja a munka elvégzéséhez szükséges eszközöket.

5. Tisztázzuk a munkavégzés részleteit!

A kiválasztás folyamatáról az állást hirdető cégnek szabályszerűen tájékoztatnia kell a jelölteket. Ha nem is az előzetes telefonos egyeztetés alkalmával, az első személyes találkozás során mindenképpen ki kell derülnie a munkavégzés feltételeinek.

Célszerű már az első e-mailes vagy telefonos egyeztetés alkalmával rákérdezni a foglalkoztató cég pontos nevére, a foglalkoztatási jogviszony típusára, a munkaidőre, a pontos munkafeladatokra, munkavégzés feltételeire, a szükséges eszközökre és költségekre, amelyeket távmunkavégzésnél mindenképpen egyeztetni szükséges. A hirdető részéről ezek hárítása, kitérő vagy meg nem válaszolása gyanúra adnak okot.

6. Koncentráljunk a kulcsszavakra!

Ha otthonról végezhető munkát keresünk, fontos, hogy ne a meghirdetett munkakör nevében keressük a ,,távmunka" kifejezést - véli Tóth Adrienn, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja. Helyette inkább a meghirdetett pozícióhoz tartozó munkafeltételek, követelmények, juttatások leírásának pontjában keressünk olyan kulcsszavakat, mint ,,rugalmas munkaidő", home office, ,,rugalmas munkavégzési lehetőség".

A szakértő szerint fontos, hogy nem ,,távmunkát" kell keresni, hanem olyan feladatot, munkát, munkakört, beosztást, pozíciót, amelyet távoli helyről is el lehet végezni, és amelynek betöltéséhez megvan a szükséges szakmai gyakorlatunk, tapasztalatunk, végzettségünk.

7. Győződjünk meg a cég valódiságáról!

Otthonról végezhető munkánál minden esetben meg kell győződni a cég valódiságáról. Lehetőség van cégeket ellenőrizni, amelyet az álláskeresők is megtehetnek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által létrehozott interneten elérhető Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálaton keresztül. Ez egy ingyenes céginformációs adatbázis, ahol a nap bármely szakában lekérhetünk adatokat Magyarországon működő, cégbíróság által bejegyzett vállalatokról.

Szerző: Fogas Krisztina