Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár váratott magára ez a napsugarakkal fűtött évszak, de néhány heteÍgy keressünk állást nyáron - Gégöl Júlia már nyakig benne vagyunk. Aki most vesztette el az állását, az valószínűleg nem örül felhőtlenül a strandidőnek, de az optimistábbak akár szerencsés egybeesésként is aposztrofálhatják, ha épp nyárra esik ez a nem tervezett szabadság. Ami biztos: csüggedésre és pánikra nincs okunk, Gégöl Júlia karrier coach szerint ugyanis a június-július-augusztus ma már egyáltalán nem számít uborkaszezonnak, egyszerűen csak lelassulnak a folyamatok, de ha kellő tudatossággal állunk a helyzethez, igen sokat kihozhatunk belőle.

A piac nem áll le

Kezdjük tehát a legfontosabbal: betöltendő pozíciók nyáron is szép számmal akadnak, mi több, dúskálhatunk a lehetőségek között, ugyanis a Profession.hu oldalán jelenleg is több mint 11.000 álláshirdetés érhető el. „Pályázzunk ugyanúgy, ahogy azt máskor tennénk, csupán tartsuk észben, hogy a kiválasztást végzők illetve döntéshozók szabadsága miatt egy-egy válaszra esetleg többet kell várnunk. Éppen ezért ilyenkor különösen lényeges, mennyire van rendszer az álláskeresésünkben: én azt javaslom a nyáron állást keresőknek is, hogy mindenképp vezessenek egy táblázatot arról, hogy mikor, melyik céghez és milyen munkakörre jelentkeztek, sőt érdemes az álláshirdetés szövegét is lementeni, ugyanis megeshet, hogy mire a pozitív visszajelzés megérkezik, már nem lesz elérhető az a link, ahol korábban megtaláltuk a pozíciót. Az ismeretlen számról érkező váratlan hívásokat is ajánlott fogadnunk, mert könnyen lehet, hogy épp interjúra szeretnének velünk időpontot egyeztetni, csak épp három héttel az önéletrajzunk elküldése után” – osztja meg Júlia.

Egy extra tipp a szakembertől: „Ha van olyan cég, ahol szívesen dolgoznánk, de jelenleg nem hirdetnek a szakmai tapasztalatunkhoz illő állást, legyünk proaktívak és küldjük el bátran az önéletrajzunkat, mivel nyáron jellemzően kevesebben pályáznak, így akár ki is tűnhetünk a kisszámú mezőnyből. Mivel sok vállalat tervezi új kollégák felvételét szeptembertől, ezért ilyenkor is ajánlott láthatóvá válunk a munkaerőpiacon, vagyis töltsük fel adatbázisokba is a CV-nket, és legyünk minél körültekintőbbek az adatlapunk szerkesztésekor, ugyanis a megfelelő kulcsszavak megadásával az esélyeinket is növelhetjük.

Pályamódosítás - munka, szakma, pályaváltás

Gondolkodjunk alternatívákban

A nyárra visszavett tempót karrierünk szolgálatába is állíthatjuk. „Ilyenkor mindenki kicsit lazább, nyitottabb, így kapcsolatokat is könnyebb építenünk – akár egy nyaralás során is, de az ingyenes események, szakmai programok is jó terepet kínálnak erre, a hangsúly tehát azon van, hogy mozduljunk ki a négy fal közül, és vegyük észre a lehetőségeket.  A LinkedIn-t is érdemes közelebbről megismernünk, időzzünk el szakmai profilunkon, turbózzuk fel referenciáinkat, és tegyünk a minél aktívabb szakmai jelenlétért. Ha úgy érezzük, eddigi álláskeresési stratégiánk nem vált be, mert se állásinterjúra nem hívnak minket, se kapcsolati tőkénket nem sikerül kamatoztatnunk, álljunk meg, és tegyük fel magunknak a kérdést: min változtathatnánk? Az álláspiac lassabb ritmusa számunkra is segítség, hogy ne kapkodva állítsuk össze pályázati anyagainkat, letisztázzuk karrierterveinket, és önéletrajzunkat is ehhez igazítsuk” – sorolja interjúalanyunk.

Amennyiben anyagi nyomás miatt úgy érezzük, mihamarabb munkába kell állnunk, kezeljük rugalmasan a kérdést. „A részmunkaidős lehetőségek jó átmeneti megoldást jelenthetnek, ahogy a vendéglátóiparban is garantáltan találhatunk állást, akár szakmai tapasztalat nélkül is, sőt még külföldi idénymunkában is gondolkodhatunk. A nyár tehát arra is ideális, hogy kipróbáljuk magunkat egy ismeretlen területen, a szerzett tapasztalatok pedig később a saját szakmánkban is előnyünkre válhatnak” – vallja Júlia.

A jól megérdemelt pihenés

A karrier coach legfőbb üzenete a fentieken túl azonban az, hogy ne feszüljünk bele az álláskeresésbe, és annak ellenére is szánjunk kellő időt a pihenésre, ha úgy érezzük, ezt most nem tehetjük meg. „Elképzelhető, hogy egy tengerparti út nem fér bele, de egy balatoni hosszú hétvége, vagy egy nap a strandon is sokat számít. Egyrészt, mert feltöltődve, energikusan a személyes bemutatkozáskor is más benyomást teszünk leendő munkaadónkra, másrészt pedig, miután elnyertük az állást, a próbaidő alatt nem lesz módunk szabadságra menni, vagyis jobb előre feltankolnunk. Akit esetleg az a gondolat tartana vissza, hogy épp a nyaralás közben éri majd az interjúra invitáló telefonhívás, annak sincs min aggódnia. Ha udvariasan elmondjuk, hogy lefoglalt utazás miatt nem tudunk adott napon részt venni a beszélgetésen és felajánlunk egy alkalmas időpontot, vagy ha van internetkapcsolatunk, egy skype-interjút opcióként, azzal kezdeményezőkészségünkről is tanúbizonyságot tettünk.”  

Így keressünk állást nyáron - álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú

Az esetleges szorongásunkat a pihenés kontra álláskeresés kérdéskörben enyhíthetjük szakmai könyvek olvasásával, vagy azzal, hogy részt veszünk profilunkba vágó előadásokon, workshopokon, de akár egy tanfolyamra vagy online képzésre is vállalkozhatunk. Kapcsoljuk tehát össze a pihenést és az önfejlesztést, ami ugyan járhat némi kiadással, de ez nem más, mint kézzel fogható befektetés a jövőnkbe. 

És van itt még valami, amit Júlia kiemel: „Ahhoz, hogy szeptemberre el tudjunk helyezkedni, nem csupán tennünk kell, de a gondolatainkat sem árt ebbe az irányba terelnünk. Pörgessünk végig magunkban, milyen történetet szeretnénk mesélni ősszel: milyen az új munkánk, milyen feltételekkel sikerült elcsípnünk az állást, mivel foglalkozik a cég, ahol dolgozunk. Ezek a paraméterek egészen másfajta fókuszt teremtenek számunkra, mintha kizárólag a kétségbeesésről és aggodalmakról szólna a belső monológunk. Azaz legyen minél több olyan történetünk, amely a sikereinkről szól, ez ugyanis láthatatlanul gyűrűzik be az életünkbe – de sajnos ez igaz a negatív töltetű sztorikra is, vagyis csak rajtunk múlik, mit is váltunk valóra.

Fogadjuk meg a tanácsokat, és törekedjünk az egyensúlyra: töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel, a hobbinkkal, miközben tisztázzuk le személyes prioritásainkat is, hogy valóban a nekünk illő állást találhassuk meg. Az álommunkánk sokkal közelebb van, mint hinnénk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: nyár, álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú, pihenés