Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

50 felettiként sem kell attól tartani, hogy nehezebb lesz a munkakeresés: megfelelő hozzáállással és odafigyeléssel hamar ránk találhat a hozzánk illő pozíció! Ezért azonban tenni is kell. Hogy pontosan mit is, arról Szigeti Nikolettával, a Profession.hu HR Services Team vezetőjével beszélgettünk. Nézzük!

„Az 50 felettiek szinte a legértékesebb szakemberek a piacon, hiszen olyan tudástárral rendelkeznek, amivel a piac többi szereplője nem. Olyan változásokon mentek végig akár egy multinacionális cég életében, akár az állami szektorban, amelyeken a fiatalok nem. Látták, hogy régi rendszerekből hogy fordulunk át újakba, ismerik a régi rendszereket, de ismerik az újakat is. Ha megvan bennük a kellő nyitottság, akkor egészen biztosan jól el tudják adni magukat egy állásinterjún.”

Az önéletrajz megírása ebben kulcsszerepet tölt be. Mire figyeljünk?

1. Emeljük ki a főbb kompetenciákat és szaktudást, amiben jártasságunk van és felejtsük el a régi munkahelyek felsorolás szerű kilistázását. Az interjúztató nem arra kíváncsi, hogy például az 1980-es években melyik cégnél milyen pozíciót töltöttünk be, hanem azok a kompetenciák érdeklik, amelyekben tapasztalt a jelölt. Éppen ezért érdemes kompetencia alapú önéletrajzot készíteni.

2. Menjünk részletekbe: fejtsük ki, hogy egy részterületen, vagy egy rendszer ismeretében hány év tapasztalatunk van. Itt se konkrét évszámot jelenítsünk meg, hanem írjuk azt: „10+; 20+ év tapasztalat”. Ez a HR-es számára azt üzeni, hogy az illető mély tudással rendelkezik, és nem arra hívja fel a figyelmet, hogy az illető a munkaerőpiacon aktívnak számító kor vége felé jár.

 50 felett - álláskeresés 

Szigeti Nikoletta szerint, ha hosszú évek óta keresünk munkát, akkor akár a karrierváltás is szóba jöhet. „Gondoljuk át, mit vagyunk hajlandóak feláldozni azért cserébe, hogy egy új munkakört ismerjünk meg és egy teljesen új ágazatban kezdjük újra.” Ilyen esetekben bérben, pozícióban jelentős visszalépésre kell számítani, hiszen az új területen még nincsen tapasztalata ennek a korosztálynak, így ugyanúgy indulnak, mint egy pályakezdő. Nem elvárható, hogy ugyanabban a bérsávban maradva vezető pozícióban alkalmazzák őket az új szakterületen. A nagy kérdés, hogy hajlandóak-e ebben visszalépni - véli a szakértő.

Pedig érdemes mérlegelni és fel kell készülni arra is, hogy adott esetben az Y generáció képviselői lesznek a feletteseik. „Nyitott gondolkodással, rugalmassággal és a tanulásra való fogékonysággal könnyebben leszünk sikeresek az új karrierben.”

Bárhogy is döntünk, vannak bizonyos készségek, amik fejlesztésével csak jól járhatunk és növelhetjük esélyünket a sikeres álláskeresésre bármelyik szektorról legyen is szó.

Szigeti Nikoletta szerint az egyik ilyen a nyelvtudás. Multinacionális cégeknél szinte lehetetlen is elhelyezkedni megfelelő angol nyelvtudás nélkül. Adott pozíciók igénylik is azt, hogy akár külföldi ügyféllel vagy külföldi kollégával napi szinten kommunikáljunk.

A másik pedig a számítógépes ismeretek fejlesztése, ez sok esetben hiányterület ennél a korosztálynál. Természetesen elég egy felhasználói szintű tudással rendelkezni, de az is hasznos, ha mélyebb tudást szerzünk valamely gyakran használt termék használatában.

Érdemes minél több helyre pályázni, ezért töltsük fel önéletrajzunkat idekérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Sőt, kipróbálhatjuk a legfrissebb alkalmazást, a Mobilmunkát, ahol még önéletrajzot sem kérnek.

 

Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

 

    Címkék: álláskeresés, 50 felettiek, munka, fizetés, karrier, szakma, állásinterjú