Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önismeret túlzás nélkül egy életen át tartó folyamat. Bár már Így ismerjük meg önmagunkat!kisgyerekként is elkezdünk ismerkedni önmagunkkal, ezt azonban még egyáltalán nem tudatosan tesszük. Ahhoz, hogy ráébredjünk az önismeret fontosságára, és elkezdjünk nyitni a téma a felé, bizonyosan egyfajta érettségre, és megannyi tapasztalatra is szükségünk van: nem véletlen, hogy sok pályaváltó karrierútjának későbbi éveiben ébred rá, mivel is szeretne úgy igazán foglalkozni. A legtöbben jellemzően valamilyen negatív élmény hatására indulnak el az önismereti úton, de ezt megelőzendő akár már ma is belekezdhetünk ebbe a kalandba. Csontos Timi tréner és szervezetfejlesztő iránymutatása következik.  

Mi fán terem?

Manapság gyakran hallhatunk, olvashatunk az önismeretről, de vajon mit is takar ez a szó? Amit leszögezhetünk, hogy a jelentése egészen hétköznapi, és még pszichológiai előtanulmányok, sőt affinitás sem szükségeltetik hozzá. „Az önismeret az önmagunkra való reflexió képessége: annak felismerése, tisztán látása, hogy egy adott helyzetben milyen érzelmeink, gondolataink, reakcióink, motivációink vannak. Vagy másképp fogalmazva, az a szándék, hogy megálljunk és ránézzünk a saját működésünkre” – foglalja össze Csontos Timi.

A jó hír, hogy az önismeret teljesen ingyenes, szinte bárhol és bármikor gyakorolható, hiszen nap, mint nap történnek olyan szituációk az életünkben, amelyeken elgondolkodhatunk a fentiek szerint. „Az álláskeresés időszaka kiváló arra, hogy foglalkozzunk magunkkal, már csak azért is, mert több a szabadidőnk, mint egyébként, vagy ha valaki párhuzamosan keres állást a jelenlegi munkahelyével, akkor is nagyobb a fókusza önmagán. Nem igazán kell más hozzá, minthogy valóban egyedül legyünk, ami egészen ritka manapság, hiszen ha fizikailag egyedül is vagyunk épp, a telefonunk általában kéznél van. Fontos azonban megjegyezni, hogy önmagunkon gondolkodni jellemzően nem egy kellemes dolog, mégis érdemes beleállnunk, időt és energiát szánnunk rá. Az önismeret akkor válik igazán hatékony fegyverré, ha képesek vagyunk cselekvésekbe átfordítani, amit magunkról tanulunk, és a felismeréseink által változni. Ehhez sok figyelemre és türelemre is szükségünk lesz, de garantáltan megéri” – hangsúlyozza a szakember.

Így ismerjük meg önmagunkat! - önismeret, fejlődés, tudatosság

Lépésről lépésre

Nagyon sokféle módon belekezdhetünk önmagunk megismerésébe, valójában bármi működhet, a kulcs a tudatosság. „A lehetőségek tárháza szinte végtelen: kitölthetünk önismereti teszteket, olvashatunk könyveket, vagy bármilyen cikket, amellyel kapcsolódást érzünk. Részt vehetünk ingyenes előadásokon, online képzéseken, vagy több napos tréningeken is, amelyek témája lehet konfliktuskezelés, kommunikáció, személyiségtipológia, és a sort még hosszan folytathatnánk, a lényeg, hogy érdekeljen bennünket. Haladók felkereshetnek egy coach-ot, esetleg kipróbálhatják a pszichodrámát is. A forma tehát igény szerint választható, a hangsúly azon van, hogy összekötjük-e önmagunkkal, elgondolkodunk-e azon, ahogy az adott témához, és egyáltalán a világhoz, másokhoz viszonyulunk. A szemléletmód áll a fókuszban, hogy amit épp teszünk, önismereti céllal tesszük-e” – emel ki egy fontos pontot interjúalanyunk, aki szerint az önismeret valójában egy szokás.

A folyamat következő szintje a tanulás, amelynek módja is teljesen egyénfüggő. Van, aki azáltal tud fejlődni, ha az önmagával kapcsolatos tanulságokat valakivel megbeszélheti, másnak az írás, például a naplózás segít, de akadnak olyanok is, akik a tanulást mozgással kötik össze, például futás közben rendszerezik a gondolataikat. Meg kell tehát találnunk azokat a tevékenységeket, amelyeket rendszeresen gyakorolva tanulássá fordíthatjuk át mindazt, amit magunkról magunkban megfogalmaztunk, és el is érkeztünk a szokásteremtéshez. Ha végigjárjuk ezeket a lépcsőfokokat, akkor jutunk el a döntéshez: szeretnénk-e változtatni bármin, vagy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek épp vagyunk.” – összegzi Timi.

Azonnali nyereségek

Amikor váratlanul elveszítjük a munkánkat, és a kudarcélmény rendkívüli erővel nehezedik ránk, bizony nem könnyű belekezdenünk önmagunk megismerésébe. Ha viszont látjuk, mi is kerül a mérleg másik serpenyőjébe, valószínűleg máris máként tekintünk majd erre a misztikus fogalomra. „Az állásinterjúkon egészen más benyomást tehetünk, ha komfortosabban vagyunk magunkkal, és nem egy elvártnak hitt képet igyekszünk sugallni magunkról. Különösen igaz ez a helyzetfelismerést vizsgáló kérdések esetén, amikor például arra kell választ adnunk, hogy hogyan kezelnénk egy konfliktust a vezetőnkkel. Ha magabiztosak vagyunk, sokkal könnyebben tudunk reagálni a személyiségjegyeinket firtató, gyakorta kényelmetlen kérdésekre is. Amikor tisztában vagyunk az erősségeinkkel, de látjuk a gyengeségeinket is, és azt is tudjuk, hogyan fejlődhetünk bennük, a kommunikációnk sokkal nyíltabb és meggyőzőbb lesz” – fejti ki a szakértő. 

Minél jobban ismerjük magunkat, annál egyszerűbb azt a döntést is meghoznunk, hogy merre tovább, vagyis hogy milyen jellegű munkahely, munkakör, felelősségi szint az testhezálló számunkra.  „Az érdeklődés és a belső motiváció az önismeret egy szűkebb mezsgyéje. A célkeresés és célkitűzés egy rendkívül izgalmas téma, de természetesen ebben is különbözőek vagyunk: vannak, akik számára elengedhetetlenek a kézzel fogható célok, mint mérföldkövek, míg másokat megbénítanak az ilyen jövőképek. Tudnunk kell felismerni, hogy milyen tudatosságra és milyen célokra van szükségünk ahhoz, hogy választani tudjunk a karrierünkben” – vallja Timi.

Az önismeret is olyan, mint sok más az életünkben: csak elkezdeni nehéz, aztán észrevétlenül válik a mindennapjaink részéve, beleértve a pozitív hatásokat is. Ha épp keressük a számunkra megfelelő állást, nézzünk szét a számtalan friss lehetőség között, vagy válogassunk személyes preferenciáink szerint! Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, önismeret, tudatosság, fejlődés, döntés