A munkahelyi családbarát intézkedések szignifikánsan hozzájárulnak a dolgozói munka-család konfliktus mérsékléséhez, és ezen keresztül növelik a munkatársak elégedettségét, érzelmi elkötelezettségét a munkahelyhez, valamint az adott munkahelyen maradás szándékát - derül ki az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) legfrissebb tanulmányából.

Nem véletlen tehát, hogy a Magyarországon működő vállalatok is egyre inkább nyitnak a családbarát megoldások irányába, sőt az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nők munkahelyi és családi kötelezettségeinek összehangolására, továbbá a kisgyermekes szülők, kismamák visszatérésének segítésére.

"A megfelelő teljesítmény érdekében fontos a jó közérzet"

A munkavállalók megbízhatóságának növekedésében, a kompetencia cégnél maradásában, a betanítási költségek csökkentésében látja a kisgyermekes munkavállalók alkalmazásának előnyét a Gödöllő COOP Zrt. vezetője, Dr. Dúl Udóné vezérigazgató. "A Gödöllő COOP Zrt.-nek komoly hagyományai voltak a munkahelyi jólét biztosításában" - magyarázta.

A dolgozók jóléte, illetve a cégünkkel szembeni lojalitás fenntartása érdekében a cég számos olyan intézkedést tett már a korábbiakban is, amellyel a munkatársak boldogulását segítette, ide értve az emberi, erkölcsi és anyagi támogatást is, illetve szűkebb értelemben a rugalmas munkaszervezést.

"Mindezek elősegítésére természetesen folyamatosan keressük a vállalaton belüli költségracionalizálás és optimalizálás lehetőségeit, illetve munkahely-megőrző és egyéb, a munkavállalói jólétet döntően befolyásoló támogatásokat is megcélzunk. Ezért vállaltunk konzorciumi partnerséget a GAK Nonprofit Kft.-vel a Munka-Család Egyensúly Program a kisgyermekes szülők sikeres foglalkoztatásáért címet viselő, uniós támogatással megvalósuló projektjében, mely kismamák visszatérését segíti, ugyanakkor komoly belső értéket is teremt vállalatunkon belül" - mondta el a vezérigazgató asszony.

A sikeres visszatérés titka

A Munka-Család Egyensúly Program során a Gödöllő COOP Zrt. nyolc kismamát segít a munka világába való visszatérésben, közülük négyen korábban is állományban voltak, a többiek pedig a projekt befejeztét követően fognak a céghez csatlakozni. Mindegyikük komplex felkészítést is igényel.

"A sikeres visszatérés alapfeltétele az, hogy a kisgyermekes szülő maga is el kívánjon helyezkedni, és együttműködő legyen jövőbeli munkáltatójával szemben" - magyarázza Csapó Beatrix, az uniós program szakmai vezetője.

"A visszatérni vágyó kismamák tudása, szakképzettsége a legtöbb esetben elavult, így a sikeres munkahelyi reintegráció alapfeltétele a szakmai felkészülés, az ismeretek felfrissítése" - tette hozzá a szakmai vezető.

A Gödöllő COOP Zrt. visszatérő kismamái így kereskedelmi szakmai képzésen, informatikai képzésen, illetve személyiségfejlesztési tanácsadáson és esetenként egyéni mentoráláson vettek részt. Ehhez kapcsolódóan a vállalat támogató programot is kidolgozott, melynek részét képezte a képzések alatti térítésmentes gyermekfelügyelet, valamint a család és karrier klub is.

"A képzéseket mindenki sikerrel teljesítette. Ez egyrészről a kimeneti feltételek teljesítését jelenti, valamint azt is, hogy a bevontak részéről pozitív visszajelzések érkeztek. Jelenleg nincs más hátra, minthogy segítsünk a munka világába történő visszatérésben is. A képzésbe bevontak vállalatunknál foglalkoztatásra, illetve továbbfoglalkoztatásra kerülnek" - ismertette Dr. Dúl Udóné.

45 kisgyermekes szülőt vállaltak

A Munka-Család Egyensúly Programban a GAK Nonprofit Kft. összesen 45 fő kisgyermekes szülő visszatérésének segítését vállalta, ezen belül legalább 20 fő elhelyezését. Ebből 15 főt a konzorciumi partnereknél, további 5 főt pedig a nyílt munkaerőpiacon kíván elhelyezni a szervezet.

A felkészítő szakmai képzések természetesen minden esetben a munkáltatói igényekhez igazodnak, így a Gödöllő COOP Zrt. kereskedelmi felzárkóztató képzése mellett, a projektbe bevont kisgyermekes munkavállalók részt vehettek projektasszisztens, dajka és kisgyermekgondozói képzésekben, melyek helyi szinten segítik és növelik elhelyezkedési esélyeiket.

Mindemellett a GAK Nonprofit Kft. vállalja, hogy a projekt keretében ingyenes esélyegyenlőségi tréninget és tanácsadást tart munkáltatói szervezeteknek annak érdekében, hogy minél több kismama és kisgyermekes szülő kapjon lehetőséget a későbbiekben is a munkahelyi visszatérésre, s ennek előnyeit, pozitív értékteremtő hasznát meg tudják mutatni minél több vállalatnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Fontos láttatnunk, hogy a kismamák reintegrációja ugyan befektetéssel jár mindkét fel részéről, ami azonban megtérül és akár már pénzben is mérhető hasznot hozhat a vállalat számára. E gondolat mentén várjuk továbbra is vállalatok jelentkezését tréningünkre és tanácsadásunkra" - magyarázta Csapó Beatrix szakmai vezető.

"A megfelelő teljesítmény érdekében cégünknél mindenkinek jól kell éreznie magát és tudnia kell, hogy amennyiben élethelyzetből adódó problémája akad - és e körbe tartozik a kisgyermekes lét is, ennek minden velejárójával - nem marad egyedül és számíthat munkahelye rugalmasságára. E tekintetben akkor jó a helyzet, ha kölcsönösen mindkét fél, a munkavállaló és munkáltató is jól jár. Mi, menedzsment szinten a lojalitást várjuk el cserébe " - mondta el a Gödöllő COOP Zrt. vezetője.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A 24 hónap időtartamú projektben a munkavállalói célcsoport szakmai és pszichoszociális fejlesztésének költségein túl szerepel még képzési támogatás és bértámogatás, a munkaadó partnerek számára érzékenyítő programok, valamint egy komplex gyermekfelügyeleti szolgáltató rendszer kiépítése és működtetése.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: gyes, gyed, kismama, munka