Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem mindenkinek adatik meg annyi szakmai tapasztalat és olyan hosszú tanulmányi előélet, hogy abból egy hosszú önéletrajzot ki lehessen hozni. Leginkább a pályakezdők és a karrierváltók számára okoz nehézséget a CV feltöltése, és nem ritkán érzik úgy, hogy nem sok eséllyel szállnak versenybe a tapasztalt kollégák mellett.

„A jó hír az, hogy nem mindegyik iparágra igaz már, hogy a nagyobb tapasztalat előnyt jelent. Különösen a robbanás-szerűen fejlődő technológiai ipar esetén a HR egyre nagyobb hangsúlyt fektet különböző készségek meglétére, amelyek az illetőben rejlő potenciális lehetőségekre utalnak. Amikor hosszú távú fejlődésben gondolkodunk, akkor a kiválasztás nem a CV-ben található, pontokba szedett felsorolás hossza alapján fog történni.”– hangsúlyozta Ervin, aki egy számítástechnikai szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégnél junior szoftver tesztelő.

A nagy kérdés tehát az, hogy hogyan mutathatjuk meg a bennünk rejlő lehetőségeket egy állásinterjún. Míg a tapasztalatokat könnyű bemutatni, csak fel kell sorolnunk a tényeket és példákat kell rájuk hoznunk, a bennünk rejlő potenciál megmutatása már trükkösebb feladat, hiszen nem számszerűsíthető és könnyen összekeverhető a puszta ígéretekkel. „Szerencsére a kognitív képességekkel foglalkozó tudomány felismerte azokat a főbb emberi jellemzőket, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy az illető ígéretes, és sok kiaknázandó lehetőség rejlik benne, a HR szakma pedig ismeri ezeket és figyeli a meglétüket az állásinterjún.”

Így írjunk önéletrajzot kevés szakmai tapasztalattal

Aktív hallgatás

A technikai vagy egyéb képzettségtől függetlenül a kiváló kommunikációra képes jelöltek előnyt élveznek a többiekkel szemben. Állásinterjún ennek egyik eleme az aktív hallgatás, amit többek között úgy lehet észrevenni, hogy az illető figyelmes és megjegyez, majd a beszélgetésbe belesző apró részleteket, amelyek már korábban elhangzottak. Egy új kollégánál ez különösen fontos, hiszen az elkövetkezendő hónapokban új információk sokaságát kell majd befogadnia és értelmeznie. Az aktív hallgatás másként, de akkor is rendkívül fontos, amikor az illető előre lép a ranglétrán: vezetőként a beosztottaktól és a felső vezetéstől kapott információ alapján kell jó döntést hoznia, ezt pedig csak úgy tudja megtenni, ha aktív hallgatóságként fogadja be az elmondottakat.

Interjú tipp: Forduljunk a felvételiztető felé teljes felsőtestünkkel, amikor lehetőség van rá, tegyünk fel releváns kérdéseket és soha ne szakítsuk félbe a beszélőt, még akkor se, ha szívesen közbeszúrnánk valamit.

Tanulási képesség

A kritikus periódus az első év, amit a pozícióban eltöltünk. A napi dolgoktól kezdve az emberek személyiségén keresztül a felmerülő problémákig minden megértése és feldolgozása a tanulás kategóriájába esik. A jó tanulási képesség egyenértékű a karrierlétrán való fellépéssel, hiszen azok, akik gyorsan és hatékonyan tanulnak, sokkal több szituációban képesek hatékonyan helytállni. Ez végső soron minden munkahelyi siker alapja, így elsődleges szempont lesz az állásinterjún is.

Interjú tipp: Hozzunk fel egy példát arra, amikor rendkívül gyorsan kellett egy új képességre szert tennünk annak érdekében, hogy megoldjunk egy feladatot.

Problémamegoldás

Logikus gondolkodás, csapatmunka és a szituációk jó kezelési képessége – ezek kombinálva a független munkavégzésre való képességgel és a trükkös helyzetek kezelésének képességével a legszükségesebbek.

Interjú tipp: Készüljünk történetekkel, amikor szakmailag és személyes életünkben fejlődtünk, növekedtünk és ezt ne csak meséljük, hanem logikus lépésenként vázoljuk fel.

 

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb eséllyel hívjanak be állásinterjúra, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgálunk meg, annál jobb döntéseket tudunk majd hozni!

 

Készítette: Khojaste 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala