Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gondoljuk át!

Egy-egy nagyobb feladat előtt – ilyen egy interjú szituáció is – üljünk le egy nyugodt fél órára átgondolni, hogy mit szeretnénk az adott helyzetben közvetíteni magunkról.  

Tegyük fel az alábbi kérdéseket:  

- Mi a célom?

- Miért megyek oda?

- Milyen információkra van szükségem, hogy jól érezzem magam, majd jól dönthessek?

- Hogyan szeretném megélni a helyzetet?

- Milyen hangulatot képzelek el?

- Mi a tervem, ha úgy érzem, kizökkentenek egy adott helyzetben, mit fogok akkor tenni?

- Melyek az erősségeim, amelyekre támaszkodhatom?

- Mi lesz akkor, ha nem sikerült úgy, ahogy én szeretném?

Ezeket a kérdéseket és az arra megfogalmazott válaszokat írjuk le.  Ebben a fázisban már sokkal konkrétabban tudjuk megfogalmazni a céljainkat, helyére kerülnek azok a pontok is, amelyek eddig homályosnak tűntek. Ezután érdemes elképzelni az adott helyzetet, interjút, tehát gondolatokban, képekben, netán érzésekben is megjeleníteni a pozitív interjú élményt.

Amiről most beszélünk, az a tervezési fázis, amelyet általában, minden munkafolyamat elején megteszünk, tehát tervezzünk az interjúk előtt is. A tervezés, annak a leírása, illetve az interjú elképzelése már egyben egy stressz kezelési fázis is. Továbbá éljük meg a legjobban az interjút, készüljünk rá, s elsősorban magunk számára hozzuk ki belőle a legtöbbet.

      Így hozzuk ki a legtöbbet magukból az állásinterjún      

Állásinterjúk tét nélkül

Időnként járjunk el tét nélküli felvételi interjúkra. Így is szerezhetünk tapasztalatot, amelynek az egyik legfőbb célja, hogy gyakorlottak, rutinosak legyünk. A rutinnak köszönhetően már magabiztosabbak leszünk olyan helyzetben, ahol bizony tétje van, hogyan szerepelünk.

Kérjünk tanácsot!

Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk, nincs türelmünk felkészülni, akkor beszéljünk hozzáértő személlyel. Ha nagyon stresszesek vagyunk, érdemes próbainterjú szituációkat eljátszani, belehelyezkedni. Ennek szerepe a stressz csökkentése és a felkészültségünk javítása.

Fejlesszük önmagunkat!

Nem árt, ha megismerjük a szakirodalmat is, amely az önismeret és az interjúhoz szükséges készségek fejlesztését támogatja.

Fejlesszük folyamatosan a kommunikációs és önismereti tudásunkat, hiszen egy–egy interjú szituációban nagyon sokat segíthetnek az önmagunkról ás másokról tanulható információk. Ilyen hasznos forrás például Thomas Gordon: Én üzenetek. Akkor érdemes elolvasni, amikor hatékonyan kívánunk véleményt és érzéseket közvetíteni.

Olvassunk az asszertív kommunikáció elméletétéről, gyakorlatáról is, amelyek az érdekegyeztetés, azaz a győztes-győztes kommunikációs stílus jelentőségét, hatékonyságát tárja elénk.

Ami még kiemelkedő témakör lehet az alapos felkészüléshez az a stressz kezelésében megtanulható jártasság. Nézzünk utána, mi is a stressz, hogyan lehet a hasznunkra fordítani a feszült helyzetet, illetve hogyan tudjuk a magasabb feszültségi szintet csökkenteni az interjún nyújtott jó teljesítmény érdekében.

Az önismeret, az önmagunk és viselkedésünk elemzése, azaz az önreflexió szintén fontos szerepet játszanak abban, hogy sikeresen éljük meg az interjú helyzeteket, jól kezeljük az ismeretlen szituációkat és saját feszültségünket.

Tudjunk meg minél több, számunkra hasznos információt az adott társaságról

Minden felsorolt pont hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyan tréningeztessük magunkat ismeretlen helyzetekre. A megszerzett rutin magabiztossá tesz minket arra, hogy egyenrangú félként üljünk le tárgyalni egy állásinterjún.

 

Olvassunk a kapcsolódó témákban, beszélgessünk minél több emberrel, hogy döntéseinket minél szélesebb körű információkra alapozva hozhassuk meg. A kínált álláslehetőségeinkből is e szerint válogassunk. Egyszóval, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

 

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala