A USA Today szakértői cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy nem elég évente egyetlen alkalommal leporolni az önéletrajzunkat. Sokan úgy vannak vele, hogy ha nincs pár szabad órájuk, hozzá sem fognak a dokumentum csinosításához, ez pedig nem jó taktika. Már akár néhány perc alatt elvégezhető változtatás is jelentősen növelheti ugyanis az önéletrajz értékét és megítélését.

Tartsuk mindig a lehető legnaprakészebben az önéletrajzot az alábbi, pár perc alatt alkalmazható trükkök segítségével.

Íme 10+1 tipp!

1. Váltsuk a betűtípust Helveticára, Arialra vagy Times New Romanra, és győződjünk meg róla, hogy nem a Word által automatikusan alkalmazott Calibri betűtípusban maradt a dokumentum. Lehet, hogy nem a legkreatívabb betűtípusok, de jól olvashatóak, és éppen ezért döntően nem utasítják el az automatikus szűrőrendszerek sem.

2. Húzzuk ki a "referenciát kérésre mellékelek" szófordulatot, az önéletrajz olvasójának ugyanis magától értetődő, hogy amit leírtunk, az valós és bármikor tudjuk igazolni. Írjunk helyette néhány sort legjobb eredményeinkről. 

Így frissítsük az önéletrajzunkat 5 perc alatt

3.Töröljük a "Karriercél" rovatot, a "Tehetséges szakmabeli vagyok, aki a bank szektorban szeretne elhelyezkedni" mondat ugyanis nem tartalmaz semmilyen új információt egy banki HR-es számára. 

4. Ellenőrizzük a helyesírást, olvassunk végig minden szót és ne hagyatkozzunk az automatikus ellenőrző programokra. Akár egyetlen helyesírási hiba is teljesen romba döntheti a rólunk kialakult képet.

5. Húzzuk ki lakcímünket. Ha nem vagyunk helyiek, a munkaadó lehet, hogy azonnal félreteszi az önéletrajzunkat, mert kétségei támadhatnak a hosszú beutazási idő miatt. 

6. A dokumentumot nyomtassuk ki és győződjünk meg róla, hogy mindenhol egységes a formázás. Sok jelölt elköveti azt a hibát, hogy olyan önéletrajzot ad be, ahol a piktorgrammok, nyilak és kiemelések eltérőek, vagy felsorolásoknál a pont és vessző használata nem következetes.

7. Ha végzettséget szereztünk egy-egy területen, feltétlenül írjuk ki a teljes nevét a képesítésnek, ne kövessük el azt a hibát, hogy csak a rövidített, csupa nagybetűs mozaikszóval utalunk rá.

8. Ha van pár hónap üresjárat két munkahely között, csak az éveket írjuk be az adott munkahelyen eltöltött időhöz, pl.: "pénzügyi előadó XY cégnél 2010-2013-ig". 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Olvassuk fel az önéletrajzot hangosan. Ennek a módszernek a segítségével könnyen kiszúrhatjuk azokat a mondatokat vagy félmondatokat, amelyek furcsán hangzanak vagy nem érthetőek. 

10. Fektessünk kiemelt figyelmet a dokumentum első harmadára, ez fog ugyanis megjelenni a HR-es monitorján, amikor először megnyitja az önéletrajzunkat, azaz ennek alapján fogja kialakítani rólunk az első benyomást. Ha nem vagyunk pályakezdők, a végzettség rovatot a munkatapasztalat után helyezzük el, legutóbbi munkahelyeink ugyanis fontosabbak lesznek a munkaadó számára, mint az, hogy hol végeztünk 20 évvel ezelőtt.

+1. Kérjük meg barátainkat, hogy olvassák el önéletrajzunkat, illetve mutassák meg a sajátjukat. Rengeteg inspirációt és ötletet kaphatunk arra, milyen megoldások jöhetnek még szóba a lehető legjobb verzió kialakításához. 

Így frissítsük az önéletrajzunkat 5 perc alattLetölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, HR, CV, toborzás

Szemlézte: Fogas Krisztina