Énkép, önbizalom, önbecsülés - a három jelenség közé nem tehető egyenlőségjel, bár gyakran keveredik a fejekben, és - tévesen - egymás szinonimájaként is szoktuk használni. Nézzünk a mélyükre, ismerjük meg őket közelebbről, és fordítsuk a saját hasznunkra létezésüket!

Először is képzeljünk el három koncentrikus kört: a külső szimbolizálja az énképet, a középső az önbizalmat, a legbelső az önbecsülést.

1. Önbecsülés: önmagunk elfogadása

Az önbecsülésünk abból fakad, akik vagyunk. Értékes emberek. Ezt soha senki nem veheti el tőlünk. Ne feledjük, hogy bármilyen körülmények közé kerüljünk is, gondolatainkat és attitűdünket mindig mi választjuk meg.

Így erősítsük az önbizalmunkat!

Önbecsülésünk nem függhet külső dolgoktól, hiszen belső lényegünk mindig változatlan marad. Ennek az egyszerű alapelvnek a megértése és elfogadása azonban sok ember számára nehézséget okoz. Csak gondoljuk végig: ha önbecsülésünket a bankszámlánk nagyságához, a házunkhoz, az autónkhoz, a fiatalságunkhoz, a kapcsolatainkhoz, a beosztásunkhoz kötjük, egyértelműen kudarcra ítéljük magunkat. Ugyanis mi lesz az önbecsülésünkkel, ha valamelyiket elveszítjük?

2. Önbizalom: amiben jók vagyunk

Tegyük fel, hogy van egy elegáns autónk, nagy házunk, sokat keresünk és elismertek vagyunk a szakmánkban. Nagy az önbizalmunk. Ez jó. De ha az önbecsülésünk ezektől függ, nagy bajban vagyunk.

Ahogy az előbb is említettük, ezek a tárgyak, státuszok múlandóak. A kocsinkat ellophatják, a házunk leéghet, a vállalkozásunk tönkremehet, a pénzünket elveszíthetjük. Sokakkal meg is történik mindez. Ne a külső dolgokra fókuszáljunk tehát, hanem belső énünk fejlesztésére! Ez ugyanis megteremti majd a többit is, amire vágyunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Énkép: a magunkról alkotott véleményeink összessége

Képzeletbeli ábránkon a külső kör az énkép, ami a magunkról alkotott véleményeink összessége. Amire büszkék vagyunk, abból származik önbizalmunk. Az énkép többi részét azok a dolgok alkotják, amelyekben közepesek vagyunk, vagy netán egyáltalán nem jók. A gyenge énkép azt jelenti, hogy az önbizalom köre rendkívül kicsi. De ha az önbecsülés köre nagy, akkor ez nem okoz gondot. Azonban ha az önbecsülés és az önbizalom is csekély, az összeomlást eredményez. A katasztrófa ilyenkor gyorsan bekövetkezik.

Miért? Mert az alacsony önbecsülésű ember élete eltűnik a külső események - munkahely elvesztése, súlyos betegség vagy más csapás - okozta "sötét lyukban". Depressziónak is szoktuk ezt nevezni. Éppen ezért amikor nincs válsághelyzet, akkor kell megerősítenünk önbecsülésünket, és növelni annak a körnek a területét! Ha megtesszük, nem lesz életünkben egyetlen olyan esemény sem, ami tartósan kizökkentene a lelki nyugalmunkból és a belső biztonságérzetünkből. Az ehhez vezető út első lépése a pozitív gondolkodás, melyet már ma elkezdhetünk gyakorolni.

Korábbi cikkeink, amelyek még érdekelhetik:

Elegünk van az álláskeresésből? Csak azért is pozitívan!

A pozitív gondolkodás 10 alaptörvénye

10 teendő, ha kudarc ér bennünket

Forrás: Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Bagolyvár kiadó

Készítette: S. G.

Címkék: munka, önbecsülés, önbizalom, énkép