Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hőmérő higanyszála az elmúlt hetekben rendszeresen harminc Celsius fok fölé emelkedett. Ez a napokban sem lesz másképp, sőt még a korábbinál is melegebbet jósolnak a hozzáértők. Igazán szerencsés, aki jelenleg a szabadságát tölti, azoknak, akik viszont nem menekülhetnek árnyékba vagy medencébe a hőség elől, érdemes továbbolvasniuk: összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnünk, és hogyan hűthetjük le magunkat jól a négy fal között.

Minden a folyadékbevitelen múlik

A tartós meleg rendkívüli módon megterheli a szervezetet, ezért annak jelzéseit ajánlott komolyan venni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mégis a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása ilyenkor a legfontosabb, különösen fizikai munkát végzők számára. A legjobb, ha 1,5-2 liter (vagy akár még ennél is több) szobahőmérsékletű vizet kortyolunk el a nap folyamán. A hideg italoktól tartózkodjunk, ahogy a cukrozott üdítőktől és az alkoholtól is. Ha unjuk a tiszta vizet, facsarjunk bele citromot, narancsot, lime-ot, és a menta is garantáltan üdítően fog hatni ránk. És még egy jó tanács: mivel a koffein jelentősen felpörgeti a vérkeringést, váltsunk a kávéról átmenetileg zöld teára. A szervezetünk igazán hálás lesz mindenért.

Így éljük túl a kánikulát a munkahelyen - munka, nyár, odafigyelés

Kánikula-étrend

A vízháztartásunkat jól megválasztott ételekkel is szinten tarthatjuk. Az uborka, a paradicsom, a cukkini, a görögdinnye, a barack, a körte és az alma nagyon jól tud esni a hőségben, nem véletlenül. Akár komplett étkezéseket is kiválthatunk velük, ezzel is megkönnyítve az emésztést. A saláták, a hideg levesek, a sovány húsok, halak ebédre és vacsorára is ideálisak lehetnek, szemben a zsíros, nehéz fogásokkal, krémes édességekkel. A magas cukortartalmú jégkrémek helyett készítsünk házilag igazi hűsítő finomságokat, vízből, kókusztejből és bármilyen fagyasztott gyümölcsből. Vigyázat, könnyű rákapni!

Az áldott légkondi, vagy mégsem az?

Az állandó légkondicionálás legalább annyira káros lehet az egészségünkre, mint a folyamatos magas hőmérséklet, és most nem a meghűlésre gondolunk. A készülék, miközben lehűti a helyiségeket, jelentősen lecsökkenti a levegő nedvességtartalmát is, melynek következtében az orr és torok nyálkahártyája könnyen kiszáradhat, és fogékonyabbá válhat a fertőzésekre, vírusokra. Ennek megakadályozása miatt is lényeges, hogy elegendő vizet fogyasszunk a munkaidőnk alatt, emellett érdemes óránként szellőztetni, így megőrizhetjük a munkahely levegőjének szükséges páratartalmát. Amennyiben erre nincs lehetőség, nedves törölközőt tartva az irodában is elérhetjük ezt, ami ugyan ronthatja az összképet, mégsem ajánlott esztétikai okból megspórolni.

Azonnali felfrissülés

Ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol nincs légkondicionáló, érdemes kora reggel, legkésőbb fél kilencig, vagy késő este szélesre tárni az ablakokat, és beengedni a még kellemes hőmérsékletű levegőt. Napközben ne szellőztessünk hosszasan, ehelyett javasoljuk néhány ventilátor beszerzését, és sötétítsük el az üvegfelületeket. Az olyan forró napokat, mint a mai is, ne hideg zuhannyal, inkább langyos vízzel indítsuk, így ugyanis elkerülhetjük a fokozott izzadást. Hajmosásnál érdemes néhány csepp tiszta teafaolajjal vagy mentollal vegyíteni a samponunkat – hatását hosszú órákig érezni fogjuk. Illóolajos üveget a munkahelyünkön is tarthatunk és szükség szerint nedves törölközőre csepegtetve napközben is segít majd felfrissülni. Meglepően jól működik az az egyszerű művelet is, ha a mosdólátogatások alkalmával fél-fél percre mindkét csuklónkat folyó hideg víz alá tartjuk. Ennél is üdítőbb egy jégkockával felfrissíteni az arcunkat (amennyiben van hűtőszekrény a munkahelyünkön), és bár a vízparti élményt egyik trükkel sem pótolhatjuk, mégis sokat javíthatunk bágyadt közérzetünkön.  

Próbáljuk ki a fentieket, de a munka mellett hagyjunk több időt a pihenésre is! Ha a fáradtság már nem csak a melegnek tudható be, néhány nap szabadságra is szükségünk lehet. Amennyiben épp állást keresünk, legyünk türelmesek önmagunkkal! Kövessük a legfrissebb álláshirdetéseket, vagy kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le egy nekünk tetsző munkáról sem, de használjuk ki a munkamentes időszakot a töltekezésre is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, nyár, kánikula, odafigyelés