Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb munkavállaló számára a 8 órányi munka után nem az édes semmittevés következik. Bár a részmunkaidős lehetőségek jelentően javítottak a munka-magánélet egyensúlyán, de sokan éppen azért választják ezt a munkaformát, hogy mellette önkéntesként tevékenykedhessenek, esetleg a hobbijukra jusson több idejük vagy épp a családjukkal tölthessenek el értékes órákat.  

Barta Nikolett igazi időzsonglőrként éli a mindennapokat: az egyik budapesti közösségi iroda üzletfejlesztési- és projektmenedzsere, egy civil kezdeményezés ötletgazdája és operatív vezetője, sőt egy fiatal nőket tömörítő non-profit egyesület alapítója és aktív tagja is. A munkán túl igyekszik minőségi időt tölteni a párjával és a barátaival, mi több, hetente néhány alkalommal sportol is. Nézzük, ő hogyan csinálja!

Tervezzünk!

A különböző területek, feladatok összehangolása sokszor nem egyszerű, de mégsem lehetetlen. „Véleményem szerint a tudatos tervezés a kulcs. Én Google-naptár fanatikus vagyok, van külön naptáram a főállásomra, a civil projektre, de a magánéletemre is. Ez nagy segítség számomra az egyensúly felállításához, és motivál a hatékonyságra” – avat be Nikolett.

Így dolgozzunk kevesebbet - álláskeresés, munkaidő, karrier

Ez hogy néz ki a gyakorlatban? „Vasárnap este, amolyan rituáléként szoktam átgondolni a következő hetemet, betervezni a fontos meetingeket, megbeszélünk néhány programot a párommal, és kitűzöm a napokat az edzésre is. Ezzel egy időben ráhangolódok a tennivalókra, miközben látom a feltöltődés lehetőségét is.

Nem ajánlott azonban túlzásokba esni, jó, ha a fix programok, elintézendők között olykor hagyunk egy kis üres időt, amolyan tartalékként. Így a váratlan helyzeteket is rugalmasan tudjuk kezelni, anélkül, hogy felborítaná a napirendünket. „Szerintem higgadtan a legkönnyebb megoldani a nem várt szituációkat. Engem mindig megnyugtat a gondolat, mennyi mindenre találtam már megoldást” – osztja meg a fiatal időzsonglőr.

Fókuszáljunk!

A munkahelyemen újabban minden hétfőn meghatározunk három fő fókuszt, amire koncentrálunk az adott héten. Igyekszem ezek mentén apróbb célokat kitűzni magamnak, amelyek teljesítése megadja számomra a motiváló sikerélményt is” – mutat rá módszerére Niki. Napirendjét is a fontos teendőkhöz igazítja: „az üzleti megbeszélések nagyon időigényesek, ezért lehetőségeimhez mérten limitálom a számukat egy-egy napra, így valóban a feladataimra tudok koncentrálni.”

Növelheti a hatékonyságunkat, ha megtanulunk nemet mondani azokra a kérésekre, amelyek nem tartoznak szorosan a munkakörünkhöz, vagy nem férnek bele az időnkbe. Akár egy főállásban dolgozunk, akár több időszakos projektben tevékenykedünk, fontos tisztán látnunk a feladatainkat, és azok prioritását. Ha bizonyos területek homályosak számunkra, tisztázzuk az illetékes vezetővel a fontossági sorrendet.

Pihenjünk!

A tavalyi évben kissé túlvállaltam magam, és rá kellett jönnöm, hogy a rengeteg kötelesség mellett pont saját magamra nem jut elég időm. Hosszú távon ez azonban nem tartható, a feltöltődés nélkülözhetetlen a hatékonysághoz és a motiváltsághoz” – vallja Nikolett. Ha több időt szánunkra magunkra, kiegyensúlyozottabbak leszünk az élet minden területén.

Nagy hangsúlyt kapott az időbeosztásomban az én-idő: minden héten próbálok szabadon hagyni egy estét, amit az aktuális hangulatom szerint töltök el. Rendszeresen sportolok is, ami számomra igazi kikapcsolódás, ahogy a barátnőimmel eltöltött órák is. Ha pedig egy hétvégére elutazom, nem nézek rá az e-mailjeimre, azok a napok kizárólag a pihenésről szólnak” – fejti ki a fiatal menedzser.

Gondoljuk át a fentieket és ültessük át a gyakorlatba a számunkra hasznos ötleteket. Ha ennek ellenére is gyakran érezzük úgy, hogy a számtalan feladat és túlóra miatt nem marad elég időnk a magánéletünkre, érdemes váltanunk. Nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Ha pedig önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, munkaidő