Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sőrés Anett útja, ahogy sokaknak, nem érettségi után vezetett a jógamatracra: szociológiát tanult, meg sem állt a doktori iskoláig, aztán az élet mégis másképp rendezte. Immár két éve dolgozik főállású jógaoktatóként, a valaha – még a tánc helyett – elkezdett mozgás ma már az élete része, amiben teremnyi gyakorlóval osztozik újra és újra. A folyamatos fejlődésben hisz, abban, hogy mindig valami újat kell mutatni és bizony a gyakorlást sem lehet abbahagyni, ez egy ilyen műfaj – ő pontosan így és ezért szereti.

P: Gyerekként mit vágtál rá a klasszikus, mi leszel, ha nagy leszel kérdésre?

Anett: Nem emlékszem, hogyan változott erről az elképzelésem az évek során, de azt biztosan tudom, hogy tizenévesen újságíró akartam lenni. Nem tudom, honnan vehettem, de nagyon izgalmasnak tűnt.

P: Aztán a szociológia szakot választottad.

Anett: igen, bár reál beállítottságúnak számítottam, de humán gimnáziumban, német tagozaton tanultam. Kitűnőre érettségiztem matekból, és bár látszólag a szociológia nem áll a számolással összefüggésben, akadnak ilyen tárgyak is, ahol jól tudtam kamatoztatni ezt az érdeklődésemet is. De apró csavarként, a jelentkezési lapon először két közgáz szak mellett harmadikként jelöltem meg a szociológiát, majd megváltoztattam a sorrendet, a szociológiát tettem az első helyre. Akkoriban hatalmas népszerűségnek örvendett a közgáz, úgy sejtettem, hogy rengetegen végeznek majd ott, ezért több lehetőséget láttam a szociológiában, és úgy voltam vele, hogy aztán majd elválik, mi lesz az én irányom. 

P: Az alap, majd a mesterképzés után a doktori iskolát is abszolváltad. Milyen terveid voltak a jövőt illetően?

Anett: Mivel mindig olyan témákkal foglalkoztam, olyan projektekben vettem részt, amelyek érdekeltek, egyszerűen csak sodródtam az eseményekkel. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szociológia szakon kevésbé a munkaerőpiacra, sokkal inkább valamilyen tudományos pályára készítenek fel. Ahogy látták a tanáraim, hogy lelkes és lelkiismeretes vagyok, a lehetőségek is megtaláltak, én pedig nem akartam a mesterdiplománál megállni, a további képzéssel ráadásul némi időt is nyertem.

Így dolgozik a jógaoktató

P: Az első munkatapasztalataidat is a szociológia vonalán szerezted?

Anett: Már az egyetem alatt volt módunk bekapcsolódni több kutatásba, több szervezettel is kapcsolatba kerültünk. Miután végeztem, megkeresett a humán kutatással foglalkozó debreceni Revita Alapítvány, és felajánlottak egy gyakornoki pozíciót, a korábbi együttműködések jó tapasztalatai nyomán, közel négy évet töltöttem el itt.

P: Hogyan kerültél kapcsolatba a jógával?

Anett: Már óvodás korom óta táncoltam, de amikor elkezdtem Debrecenben az egyetemet, ez annyiban maradt, a tanulás és a munka mellett nem is kerestem új tánccsoportot. A mozgás viszont hiányzott, aztán egy ismerősöm javaslatára próbáltam ki a jógát, és azonnal megtetszett. Ez egy december végi alkalom volt, januártól pedig már egyre rendszeresebben gyakoroltam, egyre jobban érdekelni kezdett a jóga szellemisége is, szeptemberben pedig beiratkoztam az első képzésre, de akkor még meg voltam róla győződve, hogy nem fogok oktatni, csupán szerettem volna többet megtudni a jógáról – aztán másképp alakult.

P: Munka mellett kezdted el a jógaoktatást. Mikor jött el az a pont, amikor választanod kellett a két terület között?

Anett: Ez egy izgalmas folyamat volt. Ahol én kezdtem a jógagyakorlást, majd az oktatást, az egy egészen kicsi, nyolc félőhelyes lakás-stúdió volt. A több hetes várólisták egyértelművé tették, hogy kinőttük a helyet, a stúdió vezetője, Sajtos Ági pedig már tervezte a következő lépést. Egy olyan helyre talált rá, ami jóval nagyobb volt, két terem kialakítását is lehetővé tette, viszont az is látszott, hogy ő egyedül ezt nem fogja bírni. Mivel akkoriban még talán csak én voltam az egyetlen, aki a gyakorlói közül elvégezte az oktatói képzést, engem kért meg, hogy az átmeneti időszakban segítsek a helyettesítésben, majd pedig oktassak az új stúdióban, a Mandalában, akkor még párhuzamosan a munkámmal. Nagyon jó élmény volt a másik oldalon állni, pozitív visszajelzéseket kaptam, ezért, ahogy egyre több órám lett, kértem a munkaidőm csökkentését a munkahelyemen. A négy órás munkarend jó kompromisszumként működött, aztán az alapítványnál már nem volt olyan projekt, amibe bekapcsolódtam volna, a jógaoktatástól viszont egyre többet kaptam, így nem volt kérdés számomra, hogy ez az én helyem, ezért főállású jógaoktatóvá váltam.

P: Hogyan telnek a munkanapjaid jógaoktatóként? Mit kell tudni az időbeosztásról, esti vagy hétvégi munkáról?

Anett: Az órarendet a kollégákkal közösen állítjuk össze, jellemzően tavasszal és ősszel szoktuk újragondolni az órák kiosztását. A legnépszerűbbek természetesen az esti időpontok, de mi már 16 és 17 órától is tartunk órát, a 18-19 órás időpontok mellett, reggel pedig 7-8-9 órától állunk a gyakorlók rendelkezésére, illetve épp most vezettünk be egy fél 11-es órát, ami szintén működik. Ami a munkanapokat illeti: általában 5-fél 6 körül kelek, 7 órától jógázom, majd hétfőtől csütörtökig megtartom a délelőtti óráimat, a péntek délelőttöm szabad, illetve kedd és szombat kivételével este is vannak óráim, beleértve a vasárnapot is, dél és négy óra között viszont szabad vagyok. Mivel nincs állandó recepciónk, ezért fél órával az órakezdés előtt mi oktatók nyitjuk ki a stúdiót, készítjük fel a termet az órára, ellenőrizzük a mosdókat, teát főzünk, fogadjuk a gyakorlókat, kezeljük a pénztárgépet, az óra után pedig elpakolunk, majd zárunk. Emellett, bár nem kötelező feladatunk, de részt veszünk a stúdió és az órák promotálásában is, illetve kezeljük, frissen tartjuk a személyes közösségi média profilunkat is. 

Így dolgozik a jógaoktató - munka, szakma, hivatás

P: Hány órát tartasz egy héten?

Anett: Jelenleg kilenc órám van egy héten, ami első hallásra talán nem tűnik soknak, viszont minden egyes alkalom fizikai és mentális felkészülést igényel. Számomra nagyon fontos, hogy a hozzám érkezők mindig a tőlem megszokott, vagy mindig egy árnyalattal magasabb színvonalat kapják, ezért is figyelek arra, hogy ne vállaljam túl magam. A jógában számomra a segítés a lényeg, hogy adjak át abból, amit nekem adott ez az egész életforma, éppen ezért a hangsúly nem a mennyiségen, hanem a minőségen van.

P: Mi kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni ebben a szakmában?

Anett: A folyamatos fejlődésre való igény szerintem alapnak számít. Én rendszeresen veszek részt képzéseken, aktuálisan egy meditációs oktató képzésbe fogtam bele, mert úgy gondolom, minden új tudással hozzá tudok adni valamit az óráimhoz. Emellett elengedhetetlen a saját gyakorlás, illetve járunk vezetett órákra is, hogy minél több tapasztalatot, inspirációt gyűjtsünk. A szolgáltatói szemlélet, a pontosság, a nyitottság, illetve az empátia pedig a hosszútávú eredményesség kulcsa.

P: Te vállalkozóként dolgozol. Alkalmazotti forma is elképzelhető jógaoktatóként?

Anett: Véleményem szerint az egyéni vállalkozás a legjellemzőbb a szakmánkban, de csak a mi stúdiónk működését ismerem, ezért akár ennek ellenkezőjére is akadhat példa. Jellemzően azért választják a szabadúszást az oktatók, mert kellő rugalmasságot biztosít, idomul a változó munkarendhez, vagyis akkor is alkalmazható, amikor csak néhány órát tart az ember, és akkor is, ha a teljes munkaidőt kiteszi a tevékenység. Aki kacsingat a szakma felé, annak jó tudnia, hogy viszonylag kevesen foglalkoznak csak a jógaoktatással, azaz tudnak ténylegesen megélni belőle, aki pedig már főállásként űzi, az nagy valószínűséggel pályaelhagyóként talált rá erre a területre.

Megszólított minket a fenti történet? Esetleg már régebb óta a pályaváltást fontolgatjuk? Vágjunk bele! A váltáshoz itt gyűjthetünk hasznos információkat, itt pedig az előttünk nyitva álló megannyi lehetőséget találhatjuk. Válogassunk személyes preferenciáink szerint, és élvezzük a hivatásunk adta örömöket mihamarabb.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, hivatás, fejlődés, jógaoktató