Gyermekként még minden olyan védettnek tűnik, ha szerető családban és biztonságban növünk fel. Aztán sorra jöhetnek a pofonok: születik egy kistesó, akivel többet foglalkoznak; nem úgy sikerül a dolgozatunk, ahogy elvártuk volna; pár pont híján lecsúszunk a hőn áhított egyetemről és kosarat kapunk életünk (első) nagy szerelmétől. Elutasítás-hegyek... De még az is előfordulhat, hogy az első nagyobb trauma csak felnőttként, mindenféle előedzettség nélkül, egyik napról a másikra csap le ránk: kirúgnak az állásunkból.

Mit kezdjünk ezzel a címkével addig, amíg sikerül egy másik munkát találni? A legjobb megoldás, ha mielőbb kikeveredünk a belső szégyenérzetből, ami akaratlanul is hozzátapad ehhez a helyzethez. (Arról nem is beszélve, hogy egy szebb napon még hálásak lehetünk ezért a változásért.) De itt nincs vége a tortúrának: másoknak is el kell magyaráznunk, mi történt velünk.

Így beszéljünk a munkánk elvesztéséről!

Tény, hogy ismerőseink, barátaink többségében az első szavak hallatán már előítélet fogalmazódhat meg. Így ha a "kirúgtak" megfogalmazást használjuk, ösztönösen is egy rosszalló, gyanakvó érzés suhan át a másikban: biztos nem véletlenül... Mi ettől tartva vagy éppen erre reagálva minden bizonnyal belemerülünk az átélt igazságtalanság ecsetelésébe, ám akárhogy is: ez onnantól kezdve már magyarázkodásnak tűnhet.

Előzzük meg ezt a kínos helyzetet és ne romboljuk tovább amúgy is megsebzett önérzetünket! A magyar nyelv változatosságának köszönhetően bátran éljünk a szinonimákban rejlő árnyalatnyi optimizmussal és említsük meg azt is, hová tartunk!

Így mondhatjuk másképp azt, hogy "kirúgtak":

- elváltak útjaink
- megszűnt a munkaköröm
- közös megegyezéssel eljöttem
- létszámleépítés áldozatává váltam
- lezártam egy fejezetet a munkámban
- beszűkültek a lehetőségek, váltanom kellett
- felmentettek a munkavégzés alól
- szakítottam ezzel a munkahellyel
- véget ért ez a fejezet
- végleges szabadságra jöttem
- függetlenítettem magam
- önálló életet kezdek
- visszavonultam
- elbúcsúztunk egymástól
- újrakezdésre van szükségem
- váltani szeretnék egy teljesen más irányba

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Még egy jó tanács: ha valahol meg kell nevezni státuszunkat, a ,,munkanélküli" helyett használjuk inkább az előremutató "aktív álláskereső" kifejezést.

Talán apróságnak tűnhetnek a fentiek. Vagy mégsem. Egy optimistább kisugárzáshoz segítenek hozzá arról nem is beszélve, hogy ebben az időszakban meg kell rázni magunkat és minél intenzívebben ápolni a kapcsolatainkat. Az pedig pozitív árnyalatú szavak nélkül nehezen megy.

Készítette: S. G.

Címkék: elbocsátás, felmondás, munkahely, HR