Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Céljaink és karrierterveink valamennyi interjúztatót érdeklik. De mennyit áruljunk el ezekről? Lássuk a szakértő tanácsait!

Ahogy karrierünk korábbi állomásairól is várhatóak kérdések az állásinterjún, úgy biztosan számíthatunk arra, hogy rövid- illetve hosszabb távú terveink is szóba fognak kerülni. Leendő munkáltatónk számára fontos információkat hordoz a jövőhöz való hozzáállásunk: vannak-e önmotiváló céljaink, amelyek jó hatással lehetnek a munkánkra, esetleg nagyravágyóan tekintünk leendő munkahelyünkre, és már a bemutatkozáskor az előléptetés lebeg a szemünk előtt, vagy netán csak egy áthidaló megoldást keresünk, amíg beindíthatjuk saját vállalkozásunkat. Mondandónk jelentősen befolyásolhatja az interjú kimenetelét, ezért érdemes követnünk Kránitz Éva álláskeresési szakember útmutatását.

1.    Mik a karriercéljai rövid, közép- és hosszútávon?

Ha az önéletrajzunkban utaltunk erre, akkor lehetséges, hogy ez a téma fel sem merül. Ha mégis, akkor válaszunkkal igazolhatjuk, hogy nem csupán a következő munkahelyünket keressük, hanem tudatosan haladunk célunk felé. Akármilyen végzettséggel rendelkezünk, ajánlott megjelölnünk azt a következő logikus karrierlépcsőt, amely összhangban van a megpályázott munkakörrel. Koncentráljunk azokra az előnyökre, amelyeket nyújtani tudunk, például a korábbinál nagyobb felelősségvállalás, vezetői képességeink kamatoztatása, vagy épp a termékfejlesztésre vonatkozó tudásunk új szintre emelése. Természetesen távolabbra is tekinthetünk, amennyiben úgy érezzük, a vállalat kultúrája, kiterjedtsége hosszú távú terveinkkel is harmonizál, de ne tűnjünk telhetetlennek az aktuális pozíciót illetően!

Így beszéljünk a jövőről - álláskeresés, állásinterjú, karrier

2.    Mennyi ideig szeretne ebben a munkakörben dolgozni?

Ezt a kérdést általában akkor teszi fel az interjúztató, ha a munkakör, amelyre jelentkeztünk, visszalépést jelent a korábbi állásainkhoz képest, vagy pedig ha arra kíváncsi, betanításunk, a belénk fektetett idő és energia meg fog-e térülni a cégnek. Érdemes tisztázni magunkban a motivációnkat az adott pozíciót illetően. Ha csupán azért küldtük be a pályázatunkat, mert nem találtunk jobb lehetőséget, vagy csak ugródeszkaként tekintünk erre a munkára, jobb, ha erről nem beszélünk, és inkább a várható új feladatokra, az összetartó közösségre vagy épp a motiváló munkakörülményekre helyezzük a hangsúlyt. Amennyiben döntésünk tudatos, mondjuk el őszintén, miért vágyunk a korábbinál kisebb stresszel járó munkakörre, és mi vezetett bennünket erre az elhatározásra. 

3.    Ha ön kapná meg az állást, mikorra várna előléptetést?

A leendő munkáltató jellemzően két esetben érdeklődik erről: ha a közeljövőben új vezetőt szeretnének egy adott területre kijelölni, ezért felmérik a jelentkezők ambícióit; vagy épp ellenkezőleg, amikor belátható időn belül nem tudnak előrelépési lehetőséget biztosítani, és szeretnék kiszűrni azokat, akiknek ez a közeljövőben fontos. Röviden, tömören válaszoljunk. Vázolhatjuk például, hogy pár éven belül már egy magasabb pozícióban képzeljük el magunkat, de ki is kerülhetjük a konkrét választ, és ehelyett utalhatunk munkánk magas minőségére, amiről először szeretnénk tanúbizonyságot tenni, és majd ezután tartjuk reálisnak a további lehetőségek megvitatását. 

4.    Tervezi, hogy a jövőben vállalkozást indít?

A találó válaszhoz tanácsos a munkáltató fejével gondolkodnunk, ehhez pedig még az interjú előtt tájékozódnunk kell az adott cégről. Elképzelhető ugyanis, hogy a vállalat aktuális piaci pozíciója és várható terjeszkedése miatt olyan munkavállalókat keres, akik vállalkozói vénájukra támaszkodva eredményesen helytállnak egy ilyen változó, kihívásokkal teli helyzetben. Előfordulhat azonban az is, hogy a cégnél kimondottan tartanak a vállalkozó szándékú jelöltektől, elkerülve, hogy később egy komoly versenytárssal találják szembe magukat. Tehát mielőtt valamiféle önvallomásba kezdenénk, mérlegeljük az elérhető információkat, és fordítsuk javunkra a kérdést.

5.    Ha elmehetne egy évre szabadságra, és a pénz nem számítana, mit tenne?

Bár ártatlannak tűnik, mégis beugratós a kérdés, a válasz ugyanis nagyon sokat elárul személyiségünkről, érdeklődésünkről és karrierterveinkről. Tehát semmiképp ne adjunk hangot szerencsejátékos-álmainknak, még ha igazak is. Inkább arról beszéljünk, amivel erősíthetjük a rólunk kialakuló pozitív képet: több időt töltenénk a családunkkal, a hobbinkkal, az egészséges életmóddal, elvégeznénk egy régóta tervezett képzést, megismernénk külföldi kultúrákat, hogy szélesítsük látókörünket, vagy épp önkéntes munkát vállalnánk.

Gondoljuk át a fentieket, és készüljünk fel az esetleges kellemetlen kérdésekre is. Amennyiben még keressük a nekünk való munkahelyet, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és jelentkezzünk minél több helyre. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!  

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, felkészülés