Van, aki már a felmondás kézhezvételének a napján képes új állást keresni, mások viszont hetekig-hónapokig nem tudnak magukhoz térni az elbocsátás miatt érzett fájdalomból.

5 tipp az álláskereséshez

1. Nézzük más szemszögből a történteket!

Az állásvesztést valami új kezdeteként is értelmezhetjük. Gondoljunk arra, hogy lezárult egy fejezet az életünkben, tiszta lappal indulhatunk.

Át kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk a jövőben csinálni: maradni a kaptafánál, a korábbihoz hasonló munkát végeznénk szívesebben, vagy pedig belevágnánk valami újba.

Fontos, hogy vállalkozást csak az indítson, akinek egy olyan régóta dédelgetett terve van, amire eddig nem volt ideje. Kényszerből, kiforratlan ötletekkel ne kezdjünk bele!

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a képességeinkkel, erősségeinkkel és a vágyainkkal, de a gyengeségeinkkel is szembe kell nézni.

Frissítsük az önéletrajzunkat, illetve keressük meg azokat az ismerőseinket, akik hasonló területen dolgoznak. Kérjünk a korábbi munkaadóinktól referenciát.

 talpra
 

2. Őrizzük meg a kezdeti lelkesedést!

Ez az idő előrehaladtával egyre nehezebb. A visszautasítások vagy a visszajelzések hiánya miatt egyre frusztráltabbak leszünk. Ha elfáradunk, elmegy a kedvünk attól, hogy "áruljuk magunkat". Eljuthatunk arra a szintre, hogy feladjuk.

Ha találkozunk a barátainkkal, időt fordítunk magunkra, az segíthet. Végezzünk olyan tevékenységeket, amikben jók vagyunk, és sikerélményünk lesz tőle.

3. Ne veszítsük el a napi rutint!

Nem segíti az álláskeresést a napi rutin elvesztése. Fontos, hogy hozzunk létre egy stratégiát a munkakeresésre.

Ne feledjük, hogy az álláskeresés is munka. Készítsünk időbeosztást, napi terveket.

Ne aludjunk délig minden nap, mert ha sikerül újra elhelyezkedni, nagyon nehéz lesz megszokni az új napirendet - tanácsolja Herczku Monika, karriertanácsadó. 

4. Végezzünk önkéntes munkát!

Végezhetünk önkéntes munkát is, ezzel akár állásajánlatot is kaphatunk. Ha viszont nincs ilyen szerencsénk, akkor is jól mutat majd az önéletrajzban. És eközben hasznosnak érezhetjük magunkat, sőt új ismeretségekre is szert tehetünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Tanuljunk valamit!

Ha pályamódosításon gondolkozunk, érdemes végiggondolni, hogy például középkorú pályakezdőként több esélyünk lesz-e a munka világában. Ha egy olyan szakmát sajátítunk el, amire nagyon nagy a kereslet, akkor érdemes belevágni. A korábbi végzettségünkhöz kapcsolódó képzésben is részt vehetünk.

A munkaügyi központoknál pályázhatunk kedvezményes árú OKJ-s képzésekre (az erről szóló cikk és a feltételek itt olvashatók).

A Tudásod a jövőd elnevezésű projekt keretében pedig szinte ingyen tanulhatunk nyelvet, vagy sajátíthatjuk el a számítógép használatát. Ezek a képzések 2014 augusztusában zárulnak.

Források:

Amundson és Borgen kanadai pszichológusok hullámvasút-elmélete

Herczku Monika: Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet című könyve

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, elbocsátás, felmondás