A hosszú távú munkanélküliség lelkileg igen megterhelő lehet, a helyzetet ráadásul tovább nehezíti, hogy a munkaadók is hajlamosak megbélyegezni azokat a jelölteket, akik - sokszor önhibájukon kívül - már több mint egy éve kiestek a munkaerőpiacról. 

A PayScale cikke azokat a módszereket gyűjtötte össze, amelyekkel nagymértékben növelhetjük annak esélyét, hogy állásinterjúra hívjanak, illetve a folyamat végén állást ajánlanak a munkaadók.

Az alábbi 5 lépést érdemes követni, ha szeretnénk kitörni a munkanélküliségből:

1. Aktivizáljuk magunkat a közösségi médián

Az első és legfontosabb lépés, amellyel növelni tudjuk elhelyezkedési esélyeinket, ha szakmai közösségi oldalakra regisztrálunk. Ne becsüljük alá ennek jelentőségét akkor se, ha eddig valamilyen oknál fogva idegenkedtünk tőle. A cégek és a HR-menedzserek ugyanis napjainkban már aktívan használják toborzásra ezeket a felületeket.

Jelöljük be a szakmánkhoz tartozó cégeket és kövessük az aktuális híreiket, hirdetéseiket. Ha jónak látjuk, szóljunk hozzá szakmai fórumokon a legfontosabb témákhoz, ezzel jelentősen növelhetjük az esélyét annak, hogy felfigyeljenek ránk. Ha van olyan ismerősünk, aki már az általunk szimpatikusnak tartott cégek egyikénél dolgozik, kérjük meg, hogy írjon ajánlást rólunk a közösségi oldalon. Ezek a referenciák alátámasztják és még értékesebbé teszik a közösségi oldalra feltöltött önéletrajzunkat.

Hosszú távú munkanélküliség: 5 tipp a sikerhez

2. Használjuk ki okosan az időnket!

A legjobb módja annak, hogy kitöltsük a legutóbbi munkánk óta az önéletrajzunkban tátongó űrt, ha önkéntes munkát, mentorálást vagy tanítást vállalunk. Ezek a lehetőségek jóllehet nem járnak bevétellel, kiváló alkalmat teremtenek a szakmai kapcsolatépítésre és növelhetik ismertségünket.

Az is megfelelő és kreatív ötlet, ha az álláskeresési folyamatról blogot indítunk, melyben részletezzük, milyen aktív lépéseket teszünk és milyen stratégiát követünk a siker érdekében. Leendő munkaadónk értékelni fogja, hogy mindezt a tapasztalatot internetes napló formájában közzétettük, ráadásul a blog segítségével olyan részletekről is értesülhet az interjúztató, amelyekről a személyes felviteli alkalmával időhiány miatt valószínűleg nem esne szó.

Gyakran a nem megszokott megközelítés hozza meg azt az áttörést, amely a munkaerőpiacra való visszatérést jelenti - áll a Pay Scale cikkében. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Legyünk tanácsadók!

Nem olyan régen még a "tanácsadó" kifejezés egy töltelékszónak számított, használata az önéletrajzban egyenértékű volt azzal, hogy az adott időszakban valójában nem volt munkánk. A szónak ez a negatív jelentése azonban mára már eltűnt  - nyilatkozta Wendy Enelow karrier-tanácsadó a CNN Money-nak adott interjúban.

Ha valamilyen iparágban szakértők vagyunk, akkor teljesen elfogadott, hogy ezt a tudást cégek, szervezetek vagy magánszemélyek számára értékesítjük - mondta a szakértő. A szerződéses vagy tanácsadói munkák során alkalmunk nyílik új embereket megismerni azoknál a cégeknél, amelyekkel szerződtünk, a kialakult kapcsolatok pedig könnyen teljes állású munkakör felajánlásához is vezethetnek. Az is előfordulhat, hogy rájövünk: a megbízásos szerződéses, rövidebb projektekre szóló munkákban jobban ki tudunk teljesedni, mint a klasszikus 8 órás pozíciókban.

4. Kérjünk szakmai segítséget

Regisztráljunk a munkaügyi központban és használjuk ki, hogy ezek az állam által támogatott szervezetek folyamatosan kapcsolatban állnak olyan oktatási intézményekkel, ahol továbbképzéseket és átképzéseket kínálnak, ingyenesen (vagy csekély önköltséggel). A munkaügyi központok ráadásul számos céggel állnak együttműködésben és közvetítenek ki olyan álláskeresőket, akik megfelelő képzésben vesznek részt.

Ne feledjük, hogy ezek a szervezetek a mi oldalunkon állnak, éppen ezért legyünk mindig őszinték velük munkanélküliségünk valódi okaival kapcsolatban. Csak így tudnak ugyanis az igényeinknek, képzettségünknek és személyiségünknek megfelelő állást találni. 

5. Legyünk türelmesek és ne adjuk fel!

A hosszú, sikertelen munkakeresés romba döntheti az önbecsülésünket, éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne veszítsük el hitünket és lelkesedésünket az álláskeresési folyamat során. Wendy Enelow szerint, ha úgy vágunk neki egy állásinterjúnak, hogy közben a gazdasági válság áldozatának érezzük magunkat és úgy is viselkedünk, akkor garantáltan vissza fognak utasítani. "Meg kell találni a módját annak, hogyan tudjuk a jó és reményteli hangulatunkat megtartani. Ne keseredjünk el a kudarcoktól, a siker azoké, akik aktívan cselekszenek és képesek türelemmel kivárni" - tette hozzá a tanácsadó.

Fontos, hogy ne csak saját magunk körül forogjanak a gondolataink. Helyezzük a hangsúlyt arra, hogy milyen készségekkel tudunk segítségére lenni a vállalatnak, mint például csapatmunka vagy problémamegoldás. Amikor interjúszituációba kerülünk, ne saját helyzetünket, hanem a cég szempontjait tartsuk szem előtt, és ennek megfelelően alakítsuk a beszélgetést.

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, önkéntesség, gyakorlat, pályázat

Szemlézte: Fogas Krisztina