Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkavállaló jó közérzetét és teljesítőképességét nagymértékben befolyásolják a munkakörnyezet klimatikus feltételei - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága (MMI).

A túlzott meleg nem csupán kellemetlen lehet, hanem nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek, mint maga a munkavégzés. A nagy melegben előfordulhat napszúrás, hőség okozta ájulás, hőkimerülés, sőt akár hőguta is. Emellett másodlagosan is hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához - a csökkent reakcióidő, a figyelem lanyhulása miatt. A munkavédelmi szervezet felhívja valamennyi munkáltató figyelmét, hogy a dolgozók egészségére, biztonságára a nagy melegben fokozottan ügyeljenek.

A tűző napon dolgoznak

Elsősorban a szabadtéren, tűző napon fizikai munkát - például építés-kivitelezési munkákat, útépítést, útburkolást, mezőgazdasági tevékenységet - végzőknél kell odafigyelni a nagy meleg káros hatásaira.

A főváros egyik társasházán tetőfelújítást végző brigád vezetője lapunknak azt mondta: inkább reggel korábban elkezdik a munkát, délben hosszabb pihenőidőt tartanak, és ásványvizet biztosítanak a dolgozóknak. A tető nyugati fekvésű, így délelőtt a nap nem tűz oda, 2 óra után pedig a belső ácsmunkákat végzik, ám akkor már szinte elviselhetetlen a hőség a tetőtérben - tette hozzá a szaki. A parkban dolgozó fűnyíróember is napszemüveggel és világos színű baseballsapkával óvja magát a hőségtől.

A munkavédelmi törvény szerint a dolgozók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására legalább 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű vizet kell biztosítani. A hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (a tarkót takaró fejvédő használata, könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés, ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdás stb.) lehet biztosítani - közölte az MMI. Emellett a munkaidő átalakításával rendszeres pihenőidőt kell biztosítani a dolgozóknak, lehetőség szerint hűvösebb helyen, ahol le lehet ülni.

Arra is gondolni kell, hogy a tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintése is balesetveszély forrása lehet. Ha egy munkás fejfájásra, szédülésre, szapora szívverésre, szemkáprázásra vagy hányingerre panaszkodik, azonnal abba kell hagyni a munkát, és érdemes orvoshoz fordulni.

  A tűző napon dolgoznak  

Kötelező a dress code?

A fizikai munkásoknál viszont a munkabiztonság az első, nem lehet rövidnadrágban vagy ujjatlan pólóban dolgozni mondjuk egy erőműben vagy a hegesztőműhelyben. A gyárakban a dolgozók nem vehetik le az előírt munkásruhát, ugyanis ezek is a munkások biztonságát szolgálják.

Az öltözködési szabályok a cégeknél az irodai kollégákra és a vezetőkre vonatkoznak. A vállalathoz érkezők következtetéseket vonhatnak le az öltözékekből, és ez hat a cég megítélésére. Főleg magasabb pozíciókban követelik meg az úgynevezett üzleti öltözéket, de az ügyfelekkel foglalkozó dolgozóknak is reprezentálni kell. Ahol nincs is egységes öltözködési előírás, "dress code", a vezetők ott is hosszú ujjú ingben és nyakkendőben dolgoznak. A legnagyobb hőség idején a rövid ujjú ing általában engedélyezett, és sokszor a nyakkendőtől is eltekintenek.

Így például nyakkendő és zakó nélkül járhatnak munkahelyükre az Eni és a Tigáz dolgozói is. A korábbi évek során már nagy sikert aratott az "Eni leveszi a nyakkendőt" elnevezésű energiatakarékossági kezdeményezés, melyben a Tigáz mind az 1600 dolgozója részt vesz. A kezdeményezés szeptemberig tart, és lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy nyáriasabb ruházatot válasszanak egyúttal megtartva a munkahelyhez illő stílust. Például nem viselnek zakót és nyakkendőt - kivéve, ha vállalaton kívüli személyekkel történő megbeszélésekről van szó.

Azáltal, hogy az energetikai vállalat dolgozói a nyári időszakban könnyebb ruházatot választanak, hozzájárulnak a klímaberendezések környezettudatosabb és ésszerűbb használatához, a villamosenergia-felhasználás csökkentéséhez, és valamint a CO2 kibocsátás mérsékléséhez - közölte lapunkkal a cég.

Az üdítő légkondi

Azokon a munkahelyeken, ahol van légkondicionáló, nem fontos az öltözködési kódex "felülírása". Az MMI azt javasolja, hogy ezeknél a szerkezeteknél nem árt ellenőrizni a rendeltetésnek megfelelő működőképességet, és gondoskodni a karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről.

A mesterséges szellőztető- és légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának hiánya betegségeket okozhat. Például a hideg levegőáram útjában ülünk, kialakulhat megfázás, szemgyulladás, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás, megtapasztalhatunk allergiás-, illetve influenzaszerű tüneteket is - hívja fel a figyelmet a Házipatika.com.

A túl nagy hőmérséklet-különbség is megviselheti a szervezetet, ezért célszerű nagyjából 5 fok különbséget tartani a kinti és a benti hőmérséklet között. Szellőztetés hiányában a berendezés a már többször felhasznált levegőt keringeti, különböző gomba- és baktériumtenyészetek juthatnak a levegőbe a nem megfelelően karbantartott készülékből. Érdemes szobanövényeket használni a légkondis helyiségekben, mivel oxigént termelnek, vizet párologtatnak, és egyes fajtáik képesek az irodai és otthoni légtérben előforduló káros anyagok megkötésére - tanácsolja a lap.

35 foknál is melegebb lehet

Szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a kánikula, vasárnap az ilyenkor szokásosnak megfelelő 25-30 fok várható - mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, átlagértéke is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni. Péntektől egy hidegfront következtében némileg mérséklődik a meleg, ekkor kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak.

Az országos tiszti főorvos által csütörtök éjfélig elrendelt másodfokú hőségriasztás mellett a meteorológiai szolgálat a napi előrejelzés alapján szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, e szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz. Emellett a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - is másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ.