Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Vannak helyzetek, amikor jobb igazat adni a főnökünknek, akkor is, ha tudjuk, hogy a véleménye messze áll a valóságtól. Ha az ügy nem olyan fontos, egyszerűbb és gördülékenyebb, ha nyelünk egyet és nem kezdünk el akadékoskodni, így a közös munka a megszokott mederben folyhat tovább, nagyobb konfliktus nélkül.

De mi a helyzet olyankor, ha fontos nekünk, hogy a főnökünk megértse az álláspontunkat és igazat adjon nekünk? Ha belemegyünk egy vitába, fontos tudnunk, hogy a főnökünk személyiségétől függ, hogy meg tudjuk-e győzni vagy sem, így talán akkor is alulmaradhatunk, ha észérvekkel alátámasztottuk a mondanivalónkat. Ha hajlandó a kompromisszumra, nyert ügyünk van, ha viszont nem, akkor sincs minden veszve; pár trükk bevetésével talán sikerül meggyőznünk.

Beszéljünk nyugodtan

Vita közben nagyon fontos, hogy soha ne emeljük fel a hangunkat, ne kezdjünk el idegeskedni. Sokkal nagyobb súlya lesz a mondatainknak, ha azokat szépen nyugodtan adjuk a másik tudtára. Mindig legyünk udvariasak, akkor is, ha véleményünk szerint hatalmas hibát vét a főnökünk – és ne csak azért tegyünk így, mert az ő kezében van a „sorsunk”; bárkivel vitatkozunk is, az alapvető tisztelet megadása a másik félnek kötelező.

Intézzük kétszemközt

Semmiképp se a kollégák előtt kezdjünk bele a vitába, mert úgy sokkal nagyobb rá az esély, hogy alulmaradunk. Érthető, ha a főnökünk több ember előtt nem akarja beismerni, ha tévedett valamiben, míg ha félrehívjuk és kettesben vitatjuk meg a kérdést, talán teljesen máshogy áll hozzá a témához. Mindig legyünk tapintatosak és szerények; használjuk gyakran a „szerintem”, a „véleményem szerint”, a „talán nincs igazam, de…” frázisokat.

Hogyan győzzük meg a főnökünket az igazunkról

Vezessük rá a problémára

Ne zúdítsuk rá a véleményünket! Próbáljuk meg úgy felvezetni a problémát, hogy ő maga jöjjön rá közben, hogy tévedett. Tegyünk fel sok kérdést, vezessük a beszélgetést! Semmiképp se adjuk a tudtára, hogy mi már erről tudtunk; hadd legyen az ő érdeme, hogy időben rájött a hibára.

Ne akarjuk legyőzni

Gyakran mondják, hogy egy vitában csak veszíteni lehet: ha nem adnak nekünk igazat, akkor azért, ha igazat adnak nekünk, akkor pedig azért, mert a másik félben tüske maradhat a konfliktus miatt. Fontos, hogy ne akarjuk mindenáron legyőzni a főnökünket, mert az csak későbbi problémákhoz vezet és bizalomvesztés is kialakulhat benne irányunkban.

Fogadjuk el, hogy ebben a helyzetben ő a „falkavezér” és végső soron az lesz, amit ő mond. Ha feszültté válik a helyzet, adjunk neki igazat és fújjunk visszavonulót – talán lesz egy alkalmasabb pillanat, hogy folytassuk a beszélgetést. Ha pedig nem, akkor legalább tudjuk, hogy mi mindent megtettünk azért, hogy a jó irányba tereljük a dolgokat.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala