Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaviszony nem szűnik meg, hanem fizetés nélküli szabadságra megy a munkavállaló, ha kisbabája születik. A korábbi munkanapjai alapján kaphat gyermekgondozási díjat (gyed) vagy gyermekgondozási segélyt (gyes). Előbbinek a maximális összege a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (tehát 2012-ben nem lehet több bruttó 130 200 forintnál), utóbbi pedig a mindenkori nyugdíjminimummal megegyező összeg: évek óta bruttó 28 500 forint havonta.

Gyes melletti munka

Amennyiben a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt valaki gyedet kap, nem folytathat keresőtevékenységet (még eseti megbízási szerződéssel, vagy bedolgozóként sem) - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár határozatából.

Ha viszont gyest kap, akkor a gyermek egyéves kora után részmunkaidőben elhelyezkedhet, heti 30 órát engedélyez számára a családtámogatásokról szóló törvény. Ha viszont az otthonából végzi a keresőtevékenységet a szülő, akkor akár teljes munkaidőben is dolgozhat (tartósan beteg gyermek esetén sincs időkorlátozás).

Másik munkaadónál is lehet

A munkajog nem tiltja, hogy valaki a már meglévő állása mellé egy újabbat, vagy valamely más munkát vállaljon - például vállalkozást, megbízást, bedolgozást. Ám a munkavállaló köteles ezt a munkáltatójának bejelenteni. Ez természetesen vonatkozik arra az alkalmazottra is, aki épp gyesen van.

Érdemes még az új munkaszerződés megkötése előtt megbeszélni a korábbi munkáltatóval a terveket. Fontos tudni, hogy a meglévő munkaadó akár meg is tilthatja az újabb állás elvállalását. Ennek igen egyszerű oka van: az új vállalkozás vagy tevékenység sértheti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit.

A Munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Az alkalmazott köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni, nem közölhet illetéktelen személlyel a munkája során tudomására jutott adatokat. Ezért fordulhat elő, hogy a meglévő munkaadó nem örül annak, ha valaki a ,,konkurenciánál" vállal másodállást. Egyes cégek ,,versenytilalmi megállapodást" kötnek a dolgozóikkal (bár ez inkább munkahelyváltás esetén jellemző).

Atipikus lehetőségek

Mint már fentebb írtuk: otthoni munkavégzés esetén nincs időbeli korlátozás, így tehát esetleg távmunka vagy a bedolgozásos munkák is jó alternatívát jelenthetnek a gyes meglehetősen alacsony összegének kiegészítésére.

Ha viszont inkább a részmunkaidőt választja a kismama, akkor a meglévő munkahelyén (az Mt. szerint) kérheti a munkaszerződés módosítását, vagy munkakör megosztással is dolgozhat. A felek a munkaszerződést kizárólag közös megegyezéssel módosíthatják.

    Munka Gyes mellett    

Nagyon jó indok kell az elbocsátáshoz

Az Mt. rendelkezései szerint a gyermek születése után a munka világába visszatérő kismamát az eredeti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni. A munkáltató azt nem teheti meg, hogy azzal az indokkal, hogy a munkakört jelenleg más tölti be, elbocsátja a szülés után visszatérő dolgozót.

Korábban a munkajogban még teljes körű védelem járt a gyesről, gyedről visszatérő szülőknek a gyermek 3 éves koráig, a július óta hatályos új Mt. szerint viszont már rendkívül nyomós indokkal elbocsáthatók. Ha az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa már nincs szülési vagy a gyermekgondozási célú fizetés nélküli szabadságon, akkor a gyermek 3 éves koráig olyan munkajogi védelemben részesül, mint a ,,védett korú" (nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltő) dolgozók.

Eszerint rendes felmondással nem mondhatnak fel nekik, kivéve akkor, ha a munkaadó olyan gazdasági helyzetbe került, hogy nem képes tovább foglalkoztatni. A munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg a munkaviszony, ha a cégnél nincs a dolgozó képességnek, végzettségnek, gyakorlatának megfelelő betöltetlen pozíció, amelyet fel tudnának ajánlani neki.

Azonnali hatályú elbocsátásra (korábbi nevén rendkívüli felmondás) viszont sor kerülhet, ha a dolgozó a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ha mégis bekövetkezne, hogy valakit a gyermeke 3 éves kora előtt el akarnak bocsátani, akkor érdemes visszamennie gyesre, ugyanis ennek ideje alatt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt - ez megmaradt az új törvénykönyvben is.

Szerző: Durbák Ildikó