Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy a hobbijukból megpróbáljanak pénzt csinálni. Az az elképzelés él a fejekben, hogy az emberek életének a nagy részét a munkájuk teszi ki, az, amiért hó végén fizetést kapnak. A hobbi pedig valami egészen más; az a szabadidős tevékenység, amit tényleg szívvel-lélekkel képesek csinálni és kikapcsolódást, feltöltődést jelent számukra. Az, hogy mindezért még pénzt is kapjanak, maximum egy kósza gondolatként vagy egy elérhetetlen álomként fordul meg a fejükben. De ki mondta, hogy ez valóban az?

Csak elhatározás kérdése

Az, hogy valaki vállalkozást építsen a hobbija köré, leginkább elhatározás kérdése. Ha már megszületett a fejünkben a vágy, hogy üzletszinten belevágjunk abba, amit igazán szeretünk, onnantól már „csak” követni kell a sikerhez vezető lépéseket.

Ezek természetesen nem könnyűek és nem is két perc megvalósítani őket: kőkemény munka, rengeteg idő és energia, pénz, utánajárás és kitartás szükséges hozzá. Sokan pontosan emiatt inkább bele sem vágnak, hiszen az átmeneti anyagi bizonytalanság, a hatalmas felelősség és a kudarc lehetősége mind benne van a pakliban ilyenkor.

A hobbi célja a munkával szemben nem a profitszerzés, hanem az önmegvalósítás, az önkifejezés, a vágyaink kiélése. Éppen ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy ha pénzt kapunk a hobbinkért, vagyis a munkánkká válik, akkor képes-e még ugyanakkora örömöt nyújtani, mint korábban.

Tény, hogy a profitorientáltság elvehet valamennyit a tevékenység élvezeti értékéből, de hosszú távon teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy nagyobb megelégedettséget nyújt egy olyan munka végzése, amit az ember szeret és szívesen csinál, hivatásként és életcélként tekint rá, mintha unottan végezné a munkáját 40 évig és a fennmaradó időben élhetne csak a hobbijának.

Pályamódosítás

Hogyan kezdjünk bele?

Triviálisnak tűnik, de a legfontosabb, hogy ismerjük fel, mi a hobbink. Sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy mit szeretnek igazán csinálni, csaponganak rengeteg dolog között, de valójában semmi nem érdekli őket annyira, hogy mélyebben is foglalkozzanak vele.

Lehet, hogy szeretünk sportolni, de azért annyira nem, hogy naponta két edzést lenyomjunk és profi sportoló válhasson belőlünk. Vagy lehet, hogy szeretünk öltözködni, de annyira mélyen nem érdekel minket, hogy tisztában legyünk a legtrendibb divattervezők legújabb kollekciójával. Meg kell találnunk azt a tevékenységet, amit elmélyülten, bármikor képesek lennénk csinálni és alig várjuk, hogy végre foglalkozhassunk vele. 

Az, hogy valamit tényleg szeretünk csinálni, valószínűleg azzal is együtt jár, hogy jártasak vagyunk a témában és olyan ismereteink vannak, amik másoknak nincsenek. Emiatt lehetünk igazán jók egy adott területen és ezért lehet akár egy komplett vállalkozást felhúzni egy hobbira.

Nézelődjünk az adott területen

Fontos, hogy felismerjük, ha egy hobbit nem lehet megfelelően monetizálni. Lehet, hogy fantasztikusan gitározunk és van egy zenekarunk is, amiből szeretnénk megélni, de ez mégsem egy olyan szakma, amit a hagyományos értelemben vett vállalkozásként lehetne kezelni. Egy szubjektív műfaj, ahol a siker nem feltétlenül a befektetett időn és energián múlik, hanem ezernyi más dolgon, amit előre nem mindig lehet kiszámítani.

Hogy a példánál maradjunk, ha szeretünk zenélni és nincs más, ami nagyobb megelégedéssel töltene el minket, mint a zene, nézelődjünk a zeneiparban! El lehet menni zenésznek, koncertszervezőnek, zenetanárnak, producernek, turnémenedzsernek, koncertfotósnak, hangosítónak, színpadmesternek, promóternek, és még sorolhatnánk. Ezeknek a szakmáknak a többségét alkalmazottként és egyéni vállalkozóként is lehet végezni. Gondolkodjunk széles körben és járjunk nyitott szemmel, ismerjük fel, ha egy lehetőség szembejön velünk!

Hobbiból hivatás

Járjunk utána

Ha már kitaláltuk, hogy mivel akarunk foglalkozni, akkor ne rohanjunk fejvesztve a munkahelyünkre felmondani, hanem álljunk meg egy percre. Mielőtt bármi újba belevágnánk, fontos, hogy feltérképezzük a lehetőségeket, az előnyöket és a hátrányokat.

Beszéljünk vállalkozó ismerősökkel, ők hogyan csinálták, mik a buktatók. Járjunk utána a vállalkozás jogi oldalának is, keressünk fel egy könyvelőt, aki segít ebben. Kérjünk segítséget egy üzleti terv elkészítéséhez is, legalább egy évre előre. Nagyjából számoljuk ki a felmerülő költségeket és azt, hogy meddig tudjuk fizetés nélkül eltartani magunkat – mert lehet, hogy nem fog azonnal profitot termelni a cégünk!

Végezetül pedig ne féljünk! Félelemből még senki nem épített vállalkozást. Merjünk nagyot álmodni, kockáztatni, harcolni a vágyainkért. Lehet, hogy mindent elveszítünk, de az még mindig jobb, mintha meg se próbáltuk volna.


Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala