Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az építőipar szakemberei közül egy egyszerű példán keresztül nézzük meg néhányuk munkáját. Lássuk, hány szakember szükséges egy családi ház felépítéséhez!

A munka a tervezővel kezdődik. Ő az, aki az előírásoknak megfelelően megtervezi az épületet a megrendelő igényei szerint. Ezt követi a statikus tervező munkája, aki a méretezessél, a terhelések kiszámolásával foglalkozik. Ő mondja meg például, hogy a födém milyen súlyt bír és hol kell alátámasztani, mekkora erkélyt építhetünk és milyen minőségű betont kell alkalmaznunk.

A geodéta a föld minőségét nézi az építkezés területén, a talajmintavételt kielemezve az ő dolga előírni, hogy mekkora és milyen alapra épüljön a ház, megmondja azt is, hogy hova kerüljön a drainezés (vízelvezetés). A műszaki előkészítő munkája során kiszámolja, megrendeli a szükséges alapanyagot, a konténereket, az alvállalkozókkal tartja a kapcsolatot és az engedélyeket is ő szerzi be.

Amikor megkezdődik az építkezés, a kivitelezést az építésvezető vezényli le a kapott tervek alapján, betartva a munkavédelmi előírásokat.

A ház építésénél a szerkezetépítők kiviteleznek minden beton- és vasmunkát a statikus tervei alapján. A kőművesek a falakat húzzák fel, de ezen kívül a járdákat, oszlopokat, a beton lejtését, néha még a falak javítását is ők végzik. Az ácsokra tartozik a ház szerkezetében található összes famunka, a tetőszerkezet elkészítése, a zsaluzás, a korlátok.

gépészek a csövezéssel, a fűtés-, hűtés rendszer kiépítésével, klímaszereléssel foglalkoznak. A gyengeáramú és erősáramú villanyszerelők a kábelezéseket, a behúzásokat csinálják meg, elkészítik a ház elektromos rendszerét.

A hideg és meleg burkolók a már szerkezetkész házba érkeznek, hogy elkészítsék a csempézést, parkettázást, padlószőnyegezést. Munkájuk a házon kívül is akad, ha például a megrendelő márvánnyal szeretné beboríttatni a lábazatot. A gipszkartonos szakember válaszfalakat, álmennyezetet, álpadlót készíti el a házba. A festő, mázoló szakember pedig a falakat, plafont, ajtó- és ablakkereteket festi le a kívánt színekkel.

Hány szakember kell egy házhoz?

Becsüljük meg egymás munkáját, és találjuk meg a saját új munkahelyünket munkakeresésünk során! Annak érdekében, hogy a lehető legjobb eséllyel szerezzünk új állást, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala