Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Interjúalanyunk, Elek Bettina, a Cabala fashion alapítója és tervezője Ha nagy leszek, divattervező leszek! - munka, szakma, karrier kislányként még egyáltalán nem a divatról álmodott: táncos szeretett volna lenni, és a színházba képzelte el a jövőjét. Érettségi után ennek megfelelően táncművészeti iskolába járt, ami mellett levelezőn diplomát is szerzett, idegenforgalmi közgaszdászként. Egyetlen percet sem dolgozott a szakmájában, sőt egy újabb csavarként a tanulmányai után a vendéglátásban kötött ki, és évekig bártenderként dolgozott. Ahogy fogalmaz, egyre inkább kezdte úgy érezni, nem ez az ő útja, ezért saját célok után kutatva talált rá a rajzolásra, a tervezésre és a divatra, most pedig bepillantást enged a kulisszák mögé.

P: Volt elképzelésed arról, hogy milyen is lehet egy tervező munkája, vagy az ismeretlenbe léptél?

Betti: Fogalmam sem volt róla, teljesen vakon kezdtem bele az egészbe. Nem volt mentorom, nem volt ismerősöm, aki a divat világában doglozott volna, senki, akitől tanácsot kérhettem volna, vagy csak mesélt volna arról, hogy milyen is ez a munka. Korábban a táncos éveim alatt ugyan magam terveztem a versenyruháinkat, amit nagyon szerettem, de soha nem mertem eljátszani a gondolattal, hogy ebből meg lehetne élni. „Hobbinak jó lesz“ – sokszor hallottam ezt a mondatot. Viszont amikor feltettem magamnak a kérdés, mihez értek, mit szeretek szívből csinálni, akkor ennél a gondolatnál kötöttem ki, bármilyen képtelen is volt ez akkor számomra. Másnap elmentem egy papír-írószer boltba, vettem egy füzetet, ceruzát és nekikezdtem a pályafutásomnak. Aztán az első valódi információkat a szakmával kapcsolatban a divatiskolában szereztem, amikor bizony nem sok hiányzott ahhoz, hogy meghátráljak, de úgy döntöttem, hogy nem foglalkozok semmivel, bíztam magamban és hallgattam a megérzéseimre – így hát elindultam.

P: A képzés és a saját márka között gondolom hosszú, de legalábbis göröngyös az út. Melyek voltak a pályád eddigi meghatározó állomásai?

Betti:Miután eldöntöttem, hogy divattal szeretnék foglalkozni, egyértelmű volt számomra, hogy tanulnom kell, hiszen nem volt ilyen irányú végzettségem. Főiskola helyett tanfolyamokra és workshopokra jártam, hogy a szakmát, annak technikai részét, és a biznisz oldalát is átlássam, mindenhez értsek egy legalább egy keveset. Majdnem egy év tanulás, kutatás, tapasztalatszerzés után vágtam bele a konkrét munkába. Teljesen zöldfülűként és hozzá nem értőként kezdtem felfedezni a tervezés folyamatait, a gyártás és az anyagbeszerzés lehetőségeit. Mindent a saját bőrömön, nem kevés nehézség árán tanultam meg. Az első akadályok leküzdése után újabb feladatok jöttek, az elkészített darabokat értékesítenem is kellett, ami szintén új terep volt számomra. Szerintem közel egy évig biztosan csak saját magammal kommunikáltam a social média felületeimen és talán csak az ismerőseim követtek. Ez az év is rendkívül tanulságos volt, megtanultam, hogyan kommunikáljak a követőimmel, megtaláltam a saját hangom, a stílusom, és egyre inkább bennem is kiforrt, mit és hogyan szeretnék.

P: Mikor érkeztek meg az első vevőid?

Betti:Egy évnyi kitartás kellett az első vásárlókhóz, de az első sikerélmények után már sokkal könnyebb volt a munka, hiszen éreztem, hogy másnak is értékes lehet az, amiben addig csak én hittem, és ez további erőt adott. Eltelt egy újabb év, amiben már azért eladásaim is voltak, és úgy éreztem, az online jelenlét mellett szükség lenne a személyes kapcsolódásokra, illetve arra is, hogy a vásárlók élőben is meg tudják tekinteni a termékeket – így született meg a showroom gondolata, és egy kisebb kitérő után pár hónapja megnyitott a saját helyem, ami nem csak egy showroom, ahogy a ruháim sem csak ruhák.

Ha nagy leszek, divattervező leszek! - munka, szakma, karrier

P: Mit takar a sokatmondó Cabala márkanév? Mi a vezérelved?

Betti: A személyes ok, ami elindított a pályán, hogy nagyon szeretek egyszerűen és praktikusan öltözködni, lényegében alapdarabokra felépíteni a gardróbomat, de bármennyire is kerestem, nem találtam olyan jó minőségű ruhákat, amelyek ennek a kívánságnak eleget tesznek. A hiánypótlás volt tehát a motiváció, viszont azt is tudtam, hogy nem szeretnék csak egy újabb ruhamárka lenni, valami pluszt is szerettem volna hozzátenni. A tanulási időszak alatt nem csak a divathoz kerültem közelebb, de az önfejlesztésben is elmélyedtem, a két folyamat aztán összefonódott, így kerültek hímzett mantrák az áltaram tervezett darabokra, ami által a ruháim nemcsak anyagdarabok, hanem pozitív energiával ellátott kabalaruhák. A koncepció a showroomban is megmutatkozik, ami szintén nem csak bemutatóteremként működik, csodás segítőkkel dolgozunk együtt, akik különböző női tréningeken és egyéni foglalkozásokon keresztül támogatják a hozzánk érkezőket a kiteljesedésben, az önbizalmuk erősítésében. Remek kapcsolódás ez szerintem – egyszerre foglalkozunk a külsővel és a belsővel, hiszen egyik sem elhanyagolható, és így lesz teljes a harmónia.

P: Hogyan telik egy munkanapod?

Betti: Nincs két egyforma napom és ezt igazán szeretem, az aktuális feladatok ugyanis időszakosan változnak. Évszakonként készítek új kollekciót, amelynek megtervezése folyamatosan zajlik nálam, saját magamból inspirálódom az alkotás során. Megfigyelem, mire lenne igényem a hétköznapokon, mit nem találok meg a boltok polcain és amikor éppen jön egy ötlet, gondolat, lejegyzem, így amikor elérkezik a megvalósítás ideje, akkor már bőven van miből válogatnom. Ezt a modellezés, az anyagbeszerzés, a mintavarrás és a gyártás követi. Mivel egyéni vállalkozóként dolgozom, gyakorlatilag minden hozzám tartozik: én kezelem a weboldalt, az összes közösségi média felülelet, a fotózások során én állítom össze a koncepciót és én vagyok a modell  is, én szerzem be az anyagokat és szállítom el a varrodába az új kollekciók gyártásakor, én tartom a kapcsolatot a vevőkkel, én csomagolom és címzem az elkészült darabokat , majd igyekszem minden elküldött ruha sorsát nyomonkövetni, mivel nagyon fontosak számomra a visszajelzések, és az elégedett vevők. Szóval nagyon izgalmasan és mozgalmasan telnek a napjaim.

P: Mi a szakmád legnagyobb kihívása, és mit szeretsz benne a legjobban?

Betti: Egy vállalkozás építése és vezetése a legnagyobb kihívás, és egyben a legtökéletesebb önismereti utazás is. Többet tudtam meg magamról ezalatt a pár év alatt, mint egész addigi életemben, és folyamatosan tágítom a komfortzónámat. A szakmámban számomra az a legjobb, hogy a két korábban is említett szenvedélyemet, a divatot és az önfejlesztést sikerült benne egyesítenem, így azzal foglalkozom, amiben maximálisan kiteljesedhetem, kompromisszumok nélkül. Feltöltenek a vásárlói visszajelzések, jó érzés látni, hogy az, amiben hiszek, másnak is segít, megszépíti a napját, erőt és egy kis extra önbizalom-löketet ad.

P: Alkalmazottként is űzhető a divattervezés, van erre lehetőség Magyarországon?

Betti: Persze, sok divatház, divatmárka keres tervezőket, és el lehet helyezkedni a divat területén számtalan pozicióban. Én mégis azt gondolom, hogy teljesen más, ha valaki a saját vállalkozását építi, hiszen akkor nincs keretek közé szorítva. Természetesen ami az előnye, az a hátránya is, hiszen vállalkozóként senki nem mondja meg, hogy mit tegyél, a magad ura lehetsz, de magadnak kell megoldani minden felmerülő problémát, te felelsz a személyes motivációdért, a folyamatos fejlődésért és a célokért is. Mindenkinek azt érdemes választania, amiben a legjobban érzi magát.

P: Mit gondolsz, hosszútávon is lesz kereslet a ilyen egyedi ruhadarabokra, szemben a fast fashionnel? Mik a terveid a jövőre?

Betti: Azt látom, hogy egyre tudatosabbak az emberek, amibe a divat és az öltözködés is beletartozik. Tudatosan választanak ki darabokat, jobban megbecsülik a minőséget, az egyedi termékeket és nyitottabbak is, éppen ezért azt gondolom, hogy hosszútávon is lesz kereslet arra, amit csinálok. Nemrég elvégeztem egy színtanácsadói tanfolyamot, hogy még sokrétűbben tudjam kiszolgálni a vásárlóimat, és ne csak a testalkatuknak megfelelően válasszunk a különböző fazonú ruhák közül, de egy elemzés után a színtípusukhoz illő színben készítsük el azt, természetesen a személyre szabott pozitív üzenettel ellátva. Ez teljesen egyedülálló a hazai divatéletben, amire nagyon büszke vagyok, és szeretnék ezzel a tudással minél több hölgy önértékeléséhez hozzátenni.

Ha a divat területén szeretnék elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, pedig inkább egyéb kreatív munkák érdekelnek bennünket, itt találhatjuk meg a számításunkat. Amennyiben más szempontok szerint keresnénk, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, karrier, divattervezés