Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Louise L. Hay, a pozitív gondolkodás példás képviselője Éld jól az életed most! című könyvében vallja hogy pusztán gondolataink megváltoztatásával változást idézhetünk elő az egészségünkben, a magánéletünkben, sőt a karrierünkben is. Ha épp álláskeresésben vagyunk, érdemes megfogadnunk a tanácsait, és tennünk egy (vagy a valódi változáshoz jó néhány) próbát az általa évekig gyakorolt pozitív megerősítésekkel! Kövessük a lenti útmutatást, és tanuljunk meg másként gondolkodni jelenlegi élethelyzetünkről.

Hogyan működnek a megerősítések?

A megerősítések, bár sohasem tanultunk róluk, mindig jelen vannak az életünkben, ugyanis bármi, amit teszünk, vagy mondunk, megerősítés. Ahogy arról már korábban is írtunk, ezek jellemzően negatív meggyőződések, evolúciósan ugyanis a rosszra, a veszélyre vagyunk kódolva. Gyakorlatilag észrevétlenül motoszkálnak bennünk a negatív gondolatok, a kritikus megjegyzések, önmagunkkal, vagy a környezetünkkel szemben, amelyek sokszor panasz, esetleg hibáztatás formájában felszínre is kerülnek. Ahányszor arról mesélünk, hogy utáljuk a munkánkat, ki nem állhatjuk a főnökünket, vagy épp újra és újra beszámolunk ismerőseinknek a sikertelen állásinterjúinkról, a förtelmes interjúztatókról, egyre mélyebben megerősítjük a fennálló rossz helyzetet. Ha pozitív élményekre és sikerekre vágyunk, a pozitívra kell hangolnunk a gondolatainkat és a beszédünket is, mégpedig tudatosan.

Gondolkodjunk pozitívan az álláskeresésről! - álláskeresés, poziív gondolkodás, siker

Vegyük át az irányítást a gondolataink felett!

A meggyőződéseink általában a gyerekkorunkban szokássá vált gondolatmenetek. Ezek egy része nagyon jól működik, egy részük azonban korlátozóan hat ránk: nagy lehet a különbség aközött, amire vágyunk, és amit a hitünk szerint megérdemlünk. Talán sokaknak ismerős a szituáció, amikor látnak egy álláshirdetést, egy olyan munkakörről, amiben régóta szívesen dolgoznának, meg is pályázzák, miközben a háttérben arra gondolnak, hogy úgysem őket választják, mert nincs elég tapasztalatuk/nem elég jók/nem beszélnek egy szükségesnek hitt nyelvet/nem kellően magabiztosak. Ha el is jutnak az állásinterjúig, garantáltan nem ők lesznek a befutók, hiszen pontosan ezt erősítették magukban. Amennyiben szakítani szeretnénk az életünket jellemző kudarcélményekkel, és valóban egy izgalmas, jól fizető állásra vágyunk, meg kell változtatnunk a gondolatainkat! Ne a korlátainkat, a hibáinkat, a csalódásainkat ismételjünk, hanem azt, amit ténylegesen szeretnénk. Fontos, hogy mindig jelen időben és egyes szám első személyben fogalmazzunk: van valamim, vagyok valamilyen.

Készüljünk az új állásunkra

Első lépésként tehát érdemes megfigyelnünk a gondolatainkat. Meg fogunk lepődni, mennyire negatív az a belső monológunk, amelyet egész nap hallgatunk. Ezután következhet az elhatározás, hogy átírjuk a berögzött sémákat. Legyünk türelmesek önmagunkkal, nem lesz ugyanis könnyű azonnal változtatnunk. Ha már képesek vagyunk elcsípni egy negatív gondolatot, jó úton járunk, és lépésről lépésre tanuljuk meg, hogyan fordíthatjuk pozitívba az adott meggyőződést. Írjuk le, mondjuk ki, vagy ismételjük magunkban, hogy jó állásunk van, megbecsültnek érezzük magunkat, sikeresek vagyunk, jó viszonyt ápolunk a főnökünkkel, és szeretjük a munkahelyünket. Tegyünk így akkor is, ha épp munkakeresésben vagyunk! Számoljunk le a félelmeinkkel, és az olyan tévhitekkel is, hogy állást találni nehéz. Mondjuk azt magunknak, hogy képesek vagyunk megtalálni a számunkra ideális munkát, ezzel erősíthetjük az önmagunkba vetett hitünket, amely a teljes folyamatra igazán jó hatással lesz.

Kezdjük el a gyakorlást még ma! Minél több pozitív gondolatot táplálunk magunkban, annál több pozitív tapasztalattal gazdagodunk, és a számunkra ideális állást is mihamarabb a magunkénak tudhatjuk. Lássuk magunk előtt a számtalan lehetőséget, amelyek közül válogathatunk, és keressünk állást személyes preferenciáink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le az álommunkánkról.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, pozitív gondolkodás, siker