Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai cikkünk szakértője Dr. Bálint György munkajogász és ügyvéd, aki több mint tíz év munkajogi tapasztalattal a háta mögött segít eligazodni olvasóinknak a felmondás körüli legfontosabb tudnivalókról. Nézzük, mire érdemes figyelni!

"A munkaviszony megszüntetésének három lehetséges módja van: felmondás, közös megegyezés és azonnali hatályú felmondás – ez utóbbit neveztük korábban rendkívüli felmondásnak. Fontos, hogy a megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. Az azonnali hatályú felmondást a konkrét észleléstől, szituációtól számított 15 napon belül kell közölni, és nem nyúlhat vissza hosszabb időre, mint egy évre visszamenőleg. Ezeken kívül van még pár hasznos információ, amit érdemes tudnunk még akkor is, ha egyelőre nem érint bennünket ez a téma" – foglalja össze Dr. Bálint György.

4 kiemelten hasznos tanács munkavállalóknak felmondás esetére:

1.) Ne kezdjünk el különböző taktikákat, trükköket bevetni, a munkáltatók általában jól felkészültek és tájékozottak jogi oldalról.

2.) Amennyiben a munkavállaló a felmondás közlését megtagadja vagy megakadályozza, a munkáltató a felmondást csak akkor minősítheti közöltnek, ha a kézbesítési kísérlet meghiúsulásának tanúi voltak.

 Tanácsok a munkajogásztól felmondás esetére 

3.) A felmondási idő – főszabály szerint – a felmondás közlését követő naptári naptól indul, és munkaviszonytól függően 30-90 napig terjedhet. A felmondással kapcsolatos keresetindítás határideje a felmondás közlését követő naptól számított 30 naptári nap. Ne tétlenkedjünk, ha elkezd ketyegni az az időszak, ameddig bírósági keresetet adhatunk be, hanem minél előbb lépjünk, ha szükséges.

4.) Ha igazságtalanságot tapasztalunk, minél előbb keressünk egy hozzáértő munkajogászt, akivel konzultálhatunk a történtekről.

Nézzünk ezek után még néhány hasznos tudnivalót!

Ezekben az esetekben nem mondhat fel a munkáltató

Abszolút tilalom alá esik a felmondás, vagyis a munkáltató nem közölheti azt ezekben az esetekben:

- várandósság,

- szülési szabadság,

- gyermekgondozási célú fizetés nélküli szabadság,

- katonai szolgálat,

- humán reprodukció (lombikbébi program; csak nők esetében!).

Ebben a három esetben lehet közölni a felmondást, de nem léphet hatályba, amíg meg nem szűnnek az állapotok:

- betegség miatti keresőképtelenség, ennek időtartama maximum a betegszabadság lejártát követő 1 évig terjedhet;

- beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség;

- illetve hozzátartozó otthoni gondozása esetén.

Amennyiben egy munkáltató a fenti három eset valamelyikét nem tartja reálisnak, úgy kérhet az OEP-től egy felülvizsgáló szakorvost, aki egy gyors eljárás keretében független szakvéleményt ad.

A végkielégítés mértékét így szabályozza a munka törvénykönyve:

- legalább három év esetén egyhavi,

- legalább öt év esetén kéthavi,

- legalább tíz év esetén háromhavi,

- legalább tizenöt év esetén négyhavi,

- legalább húsz év esetén öthavi,

- legalább huszonöt év esetén hathavi távolléti díj összege.

Viszont nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha

- a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül, vagy

- a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége.

Gondoljuk végig a szakértő tanácsait, és szükség esetén éljünk is vele. Itt találjuk a teljes körű, vonatkozó szabályozást: 2012. évi I. törvény 63-85. paragrafusa. 

Ám egy esetleges felmondást mi magunk is megelőzhetünk azzal, hogy a szemünket folyamatosan az aktuális munkaerő-piaci híreken és az álláslehetőségeken tartjuk.

Szánjuk ezekre a beállításokra is néhány percet, hogy utána mindig első kézből értesülhessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a profession.hu álláskereső mobil applikációját - Androidra itt, iPhone-ra itt.

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, munkajog