Az álláskeresők közel ötöde hiányolja a visszajelzést, amikor munkát keres - derült ki a Profession.hu legfrissebb kutatásából, amelyben ötezer embert kérdeztek meg. 

A visszajelzés hiányára egyébként is nagyon gyakran panaszkodnak az álláskeresők. Általános jelenség - és nemcsak itthon, hogy a beadott önéletrajzra nem érkezik válasz. Egy-egy meghirdetett pozícióra - különösen, ha nem igényel különleges szaktudást - több százan is pályáznak. A HR-esek túlterheltek, már a beérkezett önéletrajzok olvasása is rengeteg idejüket felemészti, napokon át interjúztatnak, hogy megtalálják a megfelelő szakembert. Sokszor ilyen indokok miatt marad el a várva várt értesítés - véli Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

Ha valaki a Profession.hu-n keresztül jelentkezik egy állásra, az önéletrajz elküldése után kap egy leveket arról, hogy a pályázata megérkezett, és ha bekerül a kiválasztási folyamat következő körébe, akkor majd keresi a munkaadó. Ez sokkal megnyugtatóbb: így legalább az biztos, hogy az önéletrajzunk célba ért.

Fáj, hogy nem adnak visszajelzést a munkaadók

A lakhelyünkhöz közel dolgoznánk

A munkát keresők szerint fontos lenne, hogy Budapesten a kerületek alapján is kereshessenek a Profession.hu adatbázisában, ez sokuknak nagy segítséget jelentene az álláskeresésben.

Az állásportál egy korábbi kutatása szerint a magyar munkavállalók egyharmada ingázik lakhelye és munkahelye között mindennap. Jellemző, hogy közöttük az átlagosnál magasabb arányban szerepelnek férfiak és a húszas éveikben járók. A válaszadók közül minden ötödik ember legalább napi egy órát tölt utazással, míg közel 50 százalékuk maximum napi fél órát szánna erre. 

Névtelenül nem jó?

A friss kutatásban résztvevőknek az 1,2 százaléka szerint az anonim álláshirdetések - amelyből nem derül ki, hogy melyik cég keres új dolgozókat - nem igazán érték el a céljukat. Sok országban egyébként anonim módon történik a kiválasztás, ugyanis úgy vélik, hogy az anonimizált eljárások során visszaszorulhat a diszkrimináció és háttérbe szorul a kapcsolati tőke is.

Emellett a munkalehetőségek kapcsán az a benyomása támadt az álláskeresők 1,6 százalékának, hogy a cégek a hirdetésekben túlzásba viszik azoknak a követelményeknek a felsorolását, amelyeknek egy pályázónak meg kellene felelnie.

Miért nem érdemes névtelenül toborozni? Kattintson ide a további információkért!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, önéletrajz, visszajelzés, álláshirdetés