Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha motivációs példaképeket keresünk, nézzünk szét a sportolók között, hiszen az élsportolók olyan átlagfeletti képességekkel rendelkeznek, amikből lehet építkezni, s felhasználhatjuk a tanultakat akár a magánéletünkben, akár a munka világában. Ne felejtsük el, hogy hiába a tehetség, ha nem párosul szorgalommal vagy kitartással. Szakemberek szerint a legtöbb képesség tanulható és fejleszthető.

A Magyarországon rendezendő 2017-es nyári FINA vizes világbajnokság apropójából egy rutinos „tengeri medvét”, Kelemen „Kelo” Tamást faggattuk, hogy mit lehet tanulni például egy vitorlázó versenyzőtől.

Verseny közben

A vitorlázó sport egy speciális terület, hiszen a vizet és a teret „uralják” a versenyzők. Mondhatjuk, hogy egyfajta technikai sportág, mint a Forma1, de a technika ismereténél sokkal több és szélesebb spektrumú képességeket igényel. „Például nagyon fontos az összpontosítás, a kitartás és a stratégiai érzék”, fogalmazza meg Kelo. Ha közelről nézünk egy vitorlásversenyt, láthatjuk, hogy a fizikai felkészültség mellett szükség van továbbá gyors elemzőképességre, taktikai nézőpontra, domináns fellépésre, illetve a stressz és a nyomás sikeres kezelésére. „Ezek a fiúk nagyon határozottak, megtanulták, hogyan hozzanak gyorsan döntéseket, amellett, hogy bíznak saját magukban, miután a tengeren bizonytalankodni nincs idő.”

Ezt tanulhatjuk a sportolóktól!

Verseny előtt és után

Ahhoz, hogy a versenyen jól teljesítsenek, meg kellett tanulniuk azt is, hogyan álljanak saját magukhoz, a csapatukhoz és a körülményekhez, illetve a sporthoz nem kapcsolható területekhez. „Képben kell lenniük a technikai, a logisztikai, a pénzügyi dolgokkal is, amellett, hogy képesnek kell lenniük az együttműködésre és az önmenedzselésre.” Az élsportolók tehát nemcsak a sportra fókuszálnak, hanem sok olyan tényezőre, ami akár a „nem szeretem” kategóriába is tartozhatna.

Úgy látszik, akár milyen területet vizsgálunk, mindig belefutunk az önismeret fontosságába, ami nélkül nem lehet a csúcsra jutni. Minden élsportolót pszichológus szakember is kísér, aki támogatja a versenyzőt az önfejlesztés folyamatában. „Csak maga a sportoló és a menedzsmentje tudja, hogy mennyi fizikai és lelki munka van egy-egy siker mögött.”

S még valami: a kitartás és a szorgalom mellett a fanatizmus és az alázat egyensúlya is egy olyan paraméter, amely segítség ahhoz, hogy elérjük, amire vágytunk.

Kelemen „Kelo” Tamás (46 éves)

1980-ban, a VVSI-ben kezdett vitorlázni. 13 magyar és két tengeri bajnoki címe van. Tíz évig (1984–1994) válogatott versenyző volt. 1996-ban a Repülő Hollandi világbajnokságon a negyedik helyet szerzezte. Kétszer győzött a Kékszalagon. Később edző lett, s három olimpiai felkészülést irányított. 2009. óta dolgozik Berecz Zsomborral (Berecz Zsombor kimagasló alakja az utóbbi évek magyar vitorlázásának) és 2013. óta edzője. Idén a Balatoni Yacht Club színeiben indulnak. Vitorlakészítéssel és tervezéssel is foglalkozik.

 

A példaképek témájával fogunk még foglalkozni, mert sok inspirációt meríthetünk belőle. De addig is próbálkozzunk minél több irányban, s eközben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést,  illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

 

Készítette: Sebők Viktória