A munkaadók által legjobban kedvelt önéletrajzok jellemzőit gyűjtötte össze az About.com, a lényeg, hogy nem elég képzettségünket feltüntetni, mindezt bizonyítanunk is kell, már az önéletrajzban is.

Íme a sikeres önéletrajz titka:

Eredmények, eredmények, eredmények

A felvételiztető elsősorban arra lesz kíváncsi, milyen hozzáadott értéket produkáltunk előző munkahelyeinken vagy gyakornoki pozíciókban. Koncentráljunk az elért eredményekre, ne pedig a munkaköri feladatok vagy felelősségi körök felsorolására. Tartsuk észben az alapszabály, mely szerint azt, hogy elnyerjük az állást, nem a múltban tett dolgok, hanem a múltban elért eredmények fogják számunkra garantálni.

Gondolkodjunk elért termelésnövekedésben, megspórolt forintokban, összegyűjtött adományokban, eladott termékmennyiségben, termékfejlesztésben vagy a tanulók teszteredményeinek javulásában. Hangsúlyozzuk ki és mutassuk be, hogy az elért növekedés milyen módon vezethető vissza a vállalatnál betöltött tevékenységünkre.

Ezt keresték a munkaadók az önéletrajzban 2014-ben

Testre szabott önéletrajz

Gondosan nézzük át az álláshirdetésben meghatározott kritériumokat minden egyes pozíció esetében, melyet megpályázunk. Ezekhez rendeljük hozzá képzettségünket és tapasztalatainkat az önéletrajzban. A legjobb, ha ezt úgy tesszük, hogy listát készítünk a követelményekről, majd egy másik listát a képzettségünkről és tapasztalatainkról. Rendeljük hozzá a követelményekhez a megfelelő képzettséget vagy tapasztalatot oly módon, hogy a legrelevánsabb és leginkább mérhető álljon a lista tetején.

enlightened Arra, hogy a magyar munkaadók mire vadásznak leginkább az önéletrajzban, az alábbi cikkből kaphatnak választ!

Kulcsszavak használata

Nagyon fontos, hogy az álláshirdetés szövegében megadott kulcsszavakat tartalmazza az önéletrajzunk. Ha készségeket sorolnak fel, minden olyan készséget írjunk bele a dokumentumba, amellyel rendelkezünk.

Célkitűzés helyett összefoglaló

A célkitűzés meghatározása helyett a munkaadók manapság jobban kedvelik, ha a pályázó az önéletrajz tetején röviden összefoglalja, miért lenne hasznos és sikeres tagja a vállalat csapatának. Egy rövid összefoglaló megírását azonban jól gondoljuk át, mivel lehetőségek nyílhatnak és zárulhatnak be előttünk, attól függően, hogy sikerül-e bizonyítanunk, mennyire vagyunk képzettek és rátermettek az állásra.

Megfelelő terjedelem

Az önéletrajz ne legyen több 1-2 oldalnál, attól függően, hogy mennyi tapasztalatunk van. Ellenőrizzük le a nyomtatási képet és azt, hogy a dokumentum vírus mentes-e, valamint olyan formátumban készült, amit könnyen ki lehet nyomtatni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A referenciák bizonyítása

Annak érdekében, hogy hitelesen tudjuk bemutatni eredményeinket, az önéletrajznak referenciákat kell tartalmaznia. Iktassunk be linkeket portfólió mintákhoz, személyes honlapunkhoz, LinkedIn oldalunkhoz és ajánlásokhoz. Ez által nem terheljük túl az önéletrajzot információval és nem tesszük indokolatlanul hosszúvá, ugyanakkor "ablakot" nyitunk a munkáltató számára, hogy meggyőződjön arról, hogy érdemes behívni bennünket egy interjúra. 

Önéletrajz minták

Bizonyos esetekben jó, ha előre elkészített önéletrajz mintákat veszünk alapul a sikeres design megalkotásához. Ezek a kész önéletrajz minták ötleteket is adhatnak, és jó kiindulási alapot jelentenek saját önéletrajzunk elkészítéséhez.

enlightened A Profession.hu önéletrajz és kísérőlevél mintáihoz kattintson ide!

Címkék: önéletrajz, munkakeresés, álláskeresés, eredmény, teljesítmény

Szemlézte: Fogas Krisztina