A munkavállalók 23 százaléka váltott munkahelyet az elmúlt egy évben, és 22 százalék tervezi, hogy másik állást keres a következő év során. A felmérés szerint a többség önként vagy közös megegyezéssel mondott fel. A váltás leggyakoribb oka az, hogy a munkavállaló túl alacsonynak tartja a fizetését, ezt a plusz juttatások elmaradása, illetve a karrierlehetőségek hiánya követi az elmúlt egy évben új állást keresők fontosabb indokai között - derült ki a Randstad Award globális kutatásából.

Ezért mondanak fel a magyarok

A kutatás vizsgálta azt is, hogy miért ragaszkodunk az állásunkhoz - érdekes módon a versenyképes fizetés itt csak a negyedik helyen szerepel. "Az alkalmazottak elégedettsége és lojalitása szempontjából a munka és a magánélet közötti egyensúly, valamint ezzel összhangban a rugalmas munkavégzés a legfontosabb. A harmadik helyen a közvetlen felettessel való kapcsolat áll" - közölte a részleteket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

A legjobban fizető munkák

Az elmúlt évben nagyot nőtt a szolgáltató központok (SSC-k) vonzereje, a megkérdezett magyarok 49 százaléka dolgozna szívesen ilyen cégnek.

Ezért mondanak fel a magyarokA szolgáltató központok ilyen állásokat kínálnak!

"Az autóipar népszerűsége töretlen a hazai munkavállalók körében, többek között azért, mert a kutatásban részt vevők szerint hosszú távú munkalehetőséget kínál. Ugyanakkor a szolgáltató cégeket előbbre sorolták a fizetés, a karrierlehetőségek és a munkahelyi légkör tekintetében" - magyarázta a Randstad Hungary ügyvezetője.

Ezért mondanak fel a magyarokAz autóipar állásajánlatait itt találjuk!

Baja Sándor hozzátette: míg a férfiak számára még mindig az autóipar a legvonzóbb, a nők toplistáján ez a szektor még a dobogóra sem került fel. "A hölgyek az SSC-k mellett még az FMCG vállalatoknál vagy a gyógyszeriparban dolgoznának szívesen - ez utóbbi szektorról gondolják a legtöbben, hogy támogatja a munka és magánélet egyensúlyának megteremtését, ami különösen fontos a nők számára" - tette hozzá az ügyvezető.

Ezért mondanak fel a magyarokA gyógyszeripar ilyen munkalehetőségeket kínál!

Ezért mondanak fel a magyarok

Nőtt az elégedettség

Magyarországon 10-ből 6 ember ajánlja a munkahelyét a barátainak, az elkötelezettek aránya 2005 óta folyamatosan növekszik, és Európán belül is jónak számít - derül ki az Aon Hewitt friss, dolgozói trendeket kutató felméréséből, amely 164 országban vizsgálta, hogy hogyan vélekednek a dolgozók a munkahelyükről.

"Magyarországon az elkötelezettség 2005 óta folyamatosan növekszik. Pillanatnyilag egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 60 százaléka elkötelezett cége felé. Ők azok a munkavállalók, akik ajánlják a szervezetet, mint potenciális munkahelyet, nem terveznek állást változtatni és elvárásokon felül teljesítenek a vállalat céljainak érdekében. Ez kissé meghaladja az európai szintet, azonban némileg elmarad a globális értéktől. Itthon a dolgozók leginkább közvetlen felettesükkel és munkatársaikkal elégedettek, míg legkritikusabban fizetésükről és előrelépési lehetőségeikről nyilatkoznak" - mondta Bakos Réka, az Aon Hewitt szakértője.

A vezetőknek kulcsszerepe van a kollégák elkötelezésében

A globális munkavállalói elkötelezettség 62 százalékot ért el, ami enyhe emelkedést jelent az előző évhez képest. Latin-Amerika továbbra is a legstabilabb és legmagasabban elkötelezett régió, 10 munkavállalóból 7 vallja magát elkötelezettnek. Afrika és Közép-Kelet tette meg a legnagyobb fejlődést: 2012-ben egy átlagos cégnél még csak 53 százaléka volt elkötelezett, most pedig már 67 százalék. Észak-Amerikában az elkötelezettség majdnem elérte a recesszió előtti szintet (66 százalék). A sort Európa zárja; a lelassult gazdaságban a dolgozók kicsit több mint fele (57 százalék) kötődik vállalatához - áll a "Trendek a munkavállalók elkötelezettségében" című kutatásában, melyben több mint 1000 vállalat körülbelül 9 millió munkavállalóját kérdezték meg.

Annak ellenére, hogy globális szinten az elkötelezettség enyhe növekedést mutat, figyelmeztető jel, hogy a munkavállalók munka-élményeikkel való átlagos elégedettsége 28 százalékpontot esett az előző évhez képest. Ez főként a munkaeszközök, a humán gyakorlatok és a felső vezetés emberközpontúsága terén jelent negatív elmozdulást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindez még hangsúlyosabban jelenik meg Európában, ahol az alacsony GDP növekedés, stagnáló elkötelezettséggel és nagymértékben romló dolgozói elégedettséggel párosul. Ez utóbbi azért különösen veszélyes, mert ha a dolgozók nem érzik, hogy rendelkezésükre állnak a munkavégzéshez szükséges feltételek, hamar frusztrálódnak és ez alááshatja elkötelezettségüket és motivációjukat is.

"Az utóbbi években a vállalatok nagy része hangsúlyt fektetett az elkötelezettség növelésére, azonban számos esetben inkább a mérésekre koncentráltak ahelyett, hogy az üzleti és HR stratégiával összehangolva, holisztikusan közelítenék meg a kérdést" - tette hozzá Bakos Réka.

Pedig az alacsony elkötelezettségi szint látványosan és jelentősen javítható, ha olyan vállalati kultúrát alakítunk ki, amely elkötelezett és elkötelező vezetőket épít. Az Aon Hewitt kutatásából adataiból kiderül, a felső vezetők megkerülhetetlenek az elkötelezettség formálásában, hiszen ők azok, akik valódi célokat és határozott jövőképet mutatnak a csapatnak, és formálni tudják a vállalatot annak érdekében, hogy egyre jobb munkahellyé váljon.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, lojalitás, fizetés, felmondás