Az Egyesült Királyságba érkező bevándorlók 25 milliárd fontnak megfelelő összeggel járulnak hozzá a brit gazdasághoz - derült ki egy friss tanulmányból.

2000 óta az Európai Gazdasági Közösség (EGK) területéről - az EU, Norvégia, Izland és Liechtenstein - érkező bevándorlók összességében többet dolgoztak és kevesebb szociális juttatást vettek igénybe, mint egy átlag brit állampolgár.

A tanulmány nagy visszhangot keltett, a brit kormány ugyanis egy ideje pont arra hivatkozva próbálja meg a szigetországba vándorlók számát korlátozni, hogy túlságosan nagy terhet jelentenek a szociális rendszerre.

Több adót fizetnek az unióból érkezők

A University College London kutatói, Christian Dustmann és Tommaso Frattini elemzésükben megállapítják: a született briteket és az utóbbi tíz évben a szigetországba bevándoroltakat összehasonlítva elmondható, hogy az utóbbi csoport 3 százalékkal kisebb valószínűséggel vesz igénybe szociális bérlakást és 45 százalékkal kisebb valószínűséggel igényel adójóváírást és állami juttatásokat.

A 2000 és 2011 között érkezett emigránsok közül is különösen sokat tesznek a brit gazdaságért az EGK területéről érkezők, akik a legfrissebb adatok szerint 34 százalékkal többet fizetnek be adók formájában, mint amennyit juttatásként "kivesznek" a rendszerből. Ez az arány a világ más tájairól érkezők esetén 2 százalék.

A bevándorlók adatait vizsgálva a kutatók úgy vélik, a 2011-es év vízválasztónak tekinthető. Az 1995 és 2011 között az Egyesült Királyságba érkezők ugyanis összességében több juttatást igényeltek az államtól, mint amennyit adók formájában befizettek. Ennek oka többek között az volt, hogy a bevándorló családoknak több gyermekük volt, mint a született briteknek. 

Magasabb képzettségűek a bevándorlók, mint a britek

Az EGK területéről az utóbbi tíz évben érkezett bevándorlók aktívabb résztvevői voltak a munkaerő-piacnak és nagyobb arányban rendelkeztek egyetemi diplomával, mint a tősgyökeres britek - áll a jelentésben, amelyről a The Guardian számolt be.

Dustmann kijelentette: a kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy más európai országokkal ellentétben Nagy-Britannia a magasan képzett és tehetséges bevándorlókat vonzza az EGK területéről és azon kívülről is.

"Ennek köszönhetően a 2000 óta bevándorlók nagymértékben hozzájárultak az ország pénzügyi bevételeihez, és jelentősen csökkentették a Nagy-Britanniában született állampolgárokra nehezedő pénzügyi nyomást. A bevándorlók részéről "juttatási turizmust" emlegető politikusok véleménye ezek alapján teljesen megalapozatlannak tekinthető, a bevándorlás radikális korlátozása pedig erőteljes károkat okozhat a brit gazdaságnak" - véli a szakértő.

[SCARAB]

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Egyesült Királyságban intenzív vita folyik arról, hogy milyen intézkedésekkel korlátozhatják a bevándorlók számát, illetve ennek milyen hatása lehet az ország pénzügyi-gazdasági helyzetére.

A Profession.hu brit munkáit itt találja, egyéb külföldi állásokat pedig itt.

További információt a külföldi munkavállalásról itt olvashat.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: külföldi munka, brit, bevándorló