Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ureczky Balázs a PÁNiQ iNSTANT megalapítójaként az élményprogramok erejében hisz. Ezzel a hozzáállással kapcsolódott be a 45 év feletti munkavállalók elhelyezkedését segítő Restart-Up non-profit kezdeményezésbe. „Mivel egyre több az érintett álláskereső a munkaerő-piacon, úgy vélem, a legfontosabb, hogy a megfelelő eszközökkel nyújtsunk támogatást. Terápia elnevezésű kiscsoportos foglalkozásunkon az önismeret terén tartottunk tükröt a résztvevőknek, ami jó kiindulópont lehet a továbblépéshez.

Ezen múlik a 45 év feletti álláskeresők sikere - álláskeresés, munka, karrier

Gondoljuk újra!

Az elmúlt évtizedben jelentős változások történtek a nagy vállalatoknál. Korábban pozíció alapon ítélték meg a munkatársakat, azonban mostanra a pozíció helyett a teljesítmény vált értékadóvá. Az új generáció már ebben szocializálódott, de a szeniorok, akik most akarnak visszakerülni a munka világába, nehezebben alkalmazkodnak az új körülményekhez, hiszen a legtöbben akár évtizedeket is azonos cégnél, azonos pozícióban töltöttek el” – mutat rá a szakértő.

Ha ebbe a helyzetbe kerültünk, a legfontosabb, hogy átlássuk a munkaerőpiaci-változásokat: ne a körülményeket hibáztassuk, hanem a megoldásokra koncentráljunk!  Vizsgáljuk meg, mi volt az oka a munkánk elvesztésének: a motiváció hiánya, vagy a teljes kiégés, esetleg a nem naprakész szaktudás vagy az adott piaci szegmens hiányos ismerete?

Önismeret nélkül nem megy

A 45 év feletti álláskeresők között sok a magasan kvalifikált szakember, aki korábban vezető beosztásban dolgozott, és ide is szeretne visszakerülni. Azt viszont tisztán kell látni, hogy bizonyos területeken, mint például a HR vagy a marketing, hatalmas fejlődés zajlott le néhány év alatt, amihez fel kell zárkózni. Vagyis meg kell ismerni az új eszközöket, módszereket, munkafolyamatokat és a legfrissebb trendeket” – figyelmeztet Balázs.

Nézzünk magunkban, hogyan is viszonyulunk a fentiekhez! „Bármennyire is nehéz, érdemes lejjebb adni az egocentrikus gondolkodásból, és elengedni a presztízs-tudatot a munkával kapcsolatosan” – tanácsolja a szakember. Azaz a sikeres álláskereséshez komoly szemléletváltás szükséges, amely magában hordozza azt a nyitottságot és rugalmasságot, amit válaszként adhatunk az új elvárásokra.

A visszajelzések fontossága

Önismereti programunkon tizenöt álláskereső vett részt. Ez egy igazi játék volt, ahol asszociációs gyakorlatokkal, döntési helyzetekkel, konfliktusokkal találták szembe magukat az érintettek, mindezt igazán jó hangulatban.  A szeniorok szembesültek adott szituációkra adott reakcióikkal, amelyek a való életben is jellemzőek, és amelyeket esetleg érdemes felülvizsgálniuk. Ez a foglalkozás is sokak számára adott visszajelzést arra, hogy nem velük van gond, hanem azzal a mentalitással, ahogy az álláskereséshez állnak” – foglalja össze tapasztalatait a szakember.

Ezen múlik a 45 év feletti álláskeresők sikere - álláskeresés, munka, karrier

Az ingyenes programon a résztvevők megtapasztalhatták, hogyan működnek, milyen szerepet vállalnak a csapatmunkában, vagy épp hogyan képviselik a véleményüket egy adott témában. „A visszacsatolás nagyon fontos ennek a kissé elbizonytalanodott álláskeresői rétegnek. Az eseményen, mint egy valós terápián, egymástól is kaptak visszajelzéseket, tanácsokat, és segítő gondolatokat a résztvevők. Nem mellesleg egy kellemes élménnyel távozhattak” – fűzi hozzá Balázs.

Új lehetőségek

Ha az új helyzetre lehetőségként tekintünk, az a hozzáállásunkra is hatással lesz: kipróbálhatjuk magunkat új területen, más pozícióban, esetleg kevesebb felelősséget vállalva, így az új munkánkat a korábbinál sokkal jobban élvezhetjük is. „Úgy vélem, a legfontosabb, hogy a szenior munkavállalók is megtalálják azokat a feladatköröket, amelyekben valóban jól érzik magukat, mert hosszútávon így tudnak érvényesülni, jobb teljesítményt nyújtani” – fogalmazza meg a szakértő.

Ne riadjunk meg a kezdeti visszautasítástól sem! Ha pályázataink eddig nem értek célba, ne vonjunk le téves következtetést munkaerő-piaci értékünkről. Balázs hozzáteszi: „álláskeresőként az önmagunkba vetett hitet a kudarcok ellenére is meg kell őriznünk. A munka nélkül töltött időt használjuk ki, vágjunk bele olyan dolgokba, amiket rég ki akartunk próbálni, mert ezek az élmények is pozitívan befolyásolják majd az önbizalmunkat, és akár azt az új irányt is megtalálhatjuk így, amelyben a jövőben sikeresek és boldogok lehetünk.” 

Gondoljuk át a fentieket, és igyekezzünk nyitottan, pozitívan hozzáállni az új élethelyzethez. A legfrissebb álláslehetőségek ismerete biztosan helyzeti előnyt jelent, ahogy egy jól megírt önéletrajz is. Ehhez a Profession.hu díjnyertes alkalmazása lehet segítségünkre. Növeljük esélyeinket: töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, fizetés