Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Az önéletrajzírás során egyes szavak olyannyira elcsépeltté váltak, hogy teljesen elveszítették jelentőségüket és üres, semmitmondó frázisokká silányultak. Ezeket a kifejezéseket nem is annyira könnyű észrevenni, hiszen hosszú évekig sikeresen használhattuk őket és csak az utóbbi időben váltak elavulttá” - véli Ágoston, aki senior HR partner és mentálhigiénés tréner egy élelmiszerbiztonsággal foglalkozó multinacionális középvállalatnál.

„A munkaadók számtalan önéletrajzot kapnak “csapatjátékosoktól” és “problémamegoldóktól”, az esetek többségében ezeket a készségeket már nem tudják komolyan venni. Ha mégis szeretnénk emlékezetessé tenni jelentkezésünket, jobban tesszük, ha konkrét példákkal támasztjuk alá általános állításainkat. Az önéletrajzokban mára a kulcsszó a konkrét, egyedi példa és ezek sikeres kifejtése” – véli a szakértő.

Íme, azoknak a szavaknak a listája, melyeket ha lehet, kerüljünk az önéletrajzban. Ha ez mégsem lehetséges, mert kulcsszóként ott voltak az álláshirdetés szövegében és meg akarjuk jeleníteni, akkor támasszuk alá konkrétumokkal.

1. Szorgalmas

A szorgalmasságra, mint kiemelkedő tulajdonságra hivatkozni olyan, mintha azzal akarnánk felhívni magunkra a felvételiztető figyelmét, hogy pontosan szoktunk érkezni a munkahelyre.

A HR menedzserek számára a “szorgalmas” kifejezés teljesen értelmezhetetlen, hiszen melyik jelentkező ne állítaná magáról, hogy hajlandó keményen dolgozni? Hozzunk fel példákat arra, mit is értünk pontosan kemény munkán. Hajlandóak vagyunk a pozíciónkon kívül eső extra feladatok ellátására, szűk határidők betartására vagy egyszerre több projekten is hatékonyan dolgozni?

2. Önálló

Ez az a tulajdonság, amit nem leírni kell, hanem példákon keresztül bizonyítani, hogy magától értetődő legyen. Az önálló és proaktív személyiségünket az önéletrajzban többek között azzal is bizonyíthatjuk, hogy felsoroljuk, melyek voltak azok a projektek, melyeket külső segítség nélkül, teljesen önállóan hajtottunk végre sikeresen.

3. Csapatjátékos

Ez a kifejezés a klisék kliséje. Fejtsük ki részletesen, mikor kerültünk olyan szituációba, amikor a vállalaton belül különböző részlegek között kellett koordinálnunk az együttműködést, vagy amikor egy túlterhelt munkatársnak segítettünk határidőre befejezni egy kiemelten fontos munkát. Volt olyan eset, hogy több kolléga munkájáért feleltünk, esetleg tréningen is részt vettünk a témában? Említsük meg.

4. Magasan képzett

Amikor a képzettségről van szó, mutassuk be, ne beszéljünk róla. Saját magunkról állítani a jól képzettséget egyébként sem vet jó fényt ránk. Kerüljük ezt az üres kifejezést és helyette koncentráljunk arra, mit tudunk nyújtani a cégnek. Hozzunk számszerűsíthető példákat arra, mennyi pénzt spóroltunk meg az előző vállalatnak bizonyos újításokkal, vagy hogyan járultunk hozzá a hatékonyság növeléséhez százalékos arányban.

Ezeket a szavakat ne használjuk az önéletrajzban

5. Dinamikus

Nem tudhatjuk, hogy az adott vállalati kultúrában ez a tulajdonság egyértelműen pozitív megítélésű-e. Dinamikusnak állítani be magunkat rendkívül természetellenes, ráadásul sokan a hiperaktivitásra asszociálhatnak a szó hallatán. Ha innovatív ötleteink vannak és tele vagyunk pozitív energiával, akkor térjünk ki inkább erre és próbáljuk minél pontosabban megfogalmazni, mit is jelent ez a gyakorlatban.

6. Problémamegoldó

Habár a problémamegoldó valóban jobban hangzik, mint a problémageneráló, a munkaadónkat ezzel még nem fogjuk meggyőzni. Hogyan jutottunk túl nehézségeken? Hogyan ésszerűsítettünk egy-egy munkafolyamatot a nagyobb hatékonyság érdekében? Hozzunk konkrét példákat.

7. Megbízható

Ne töltsük a helyet az önéletrajzunkban olyan tulajdonságok részletezésével, mely alapkövetelménynek tekinthető minden munka esetében. Időben beérni az irodába és elvégezni a ránk váró feladatokat alapelvárás. Minden, ami ez ellen szól, elfogadhatatlan.

8, “Tisztában vagyok…”

Kijelenteni, hogy tisztában vagyunk bizonyos szoftverprogramok vagy eszközök használatával annyi, mint beismerni, hogy használtuk már egyetlen alkalommal, de nem rendelkezünk mélyebb tudással vele kapcsolatban. A “tisztában vagyok” kifejezésből a munkaadó nem tudja meg, hogy milyen fokon ismerjük az adott területet, de a szókapcsolat használata érzékelteti, hogy takargatni valónk van.

9. Emberközpontú

A személyközi kommunikáció elengedhetetlen a legtöbb munka során. Részletezzük, hogyan juttatunk egyezségre a vállalaton belül eltérő koncepcióval rendelkező döntéshozókat vagy hogyan nyertük el a bizalmát egy problémásabb ügyfélnek.

A fentiekből is látható, hogy az önéletrajz nem attól lesz jó, hogy pozitív jelzőkkel tűzdeljük tele, hanem attól, hogy egy jól átgondolt módon felépítjük, és példákon keresztül személyre szabottá tesszük.

Fontoljuk meg a szakértő tanácsait és figyeljük meg a pozitív változásokat, melyeket egy jó önéletrajz jelent. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala