Ez lehet a munkája annak, aki Londonba költözik!

Külföldi munkákat bemutató sorozatunk aktuális részében egy olyan terepre lépünk, ahol az országhatárokon túl a legnagyobb valószínűséggel találkozhatunk magyar munkavállalóval: ez pedig nem más, mint a londoni kávézók világa. 

Kétségtelen, hogy az angliai magyar munkavállalók jelentős része vagy ehhez hasonló helyen dolgozik éppen most is, vagy ha nem, pályafutása alatt bizonyára megfordult itt néhány hónapig. Az ok: míg a pincér vagy bártender munkákhoz szükséges lehet a tapasztalat, a "barista", vagyis kávézói alkalmazott minimális betanulás után máris "bevethető".

A kávézói állást leakaszthatjuk a polcról

A 29 éves Henrietta kommunikációs diplomával a zsebében 1,5 évre költözött ki a brit fővárosba, hogy tapasztalatokat szerezzen és tökéletesítse felsőfokú nyelvtudását. Kiérkezése után pár nappal azonnal belevetette magát a munkakeresésbe és napi több tucat irodai és recepciós állást pályázott meg. A kezdeti lelkesedés akkor hagyott alább, amikor 1 hónap után rájött, hogy angol nyelvterületen szerzett munkatapasztalat hiányában nem fogják alkalmazni.

A Profession.hu-n ilyen angliai munkákat találhatunk, egyéb külföldi állásokat pedig itt.

"A londoni élet költségei az egekben vannak, így ha valaki nem talál állást pár hónapon belül a vágyott területen, könnyen valamelyik kávézó pultja mögött, vagy a mosogatónál köthet ki. A magyarok többsége ezeket a lehetőségeket átmenetinek tekinti, de rengetegen benne ragadnak. Egy 8-10 órás műszak után már nehéz pályázatot írni, a vágyott munkahelyek pedig sok esetben gyakornoki pozíciókat hirdetnek meg, ezek azonban eleinte nem járnak fizetéssel."

Henrietta egy csütörtök délután kereste fel az egyik népszerű kávéház honlapját, ahol egy kérdőív kitöltése után elküldte jelentkezését egy "team member" állásra, mely kávéházi alkalmazotti pozíciónak felel meg. Még aznap kora este sms-ben értesítették, hogy másnap reggelre csoportos interjúra várják. Hétfőn hajnali fél 6-kor már munkába is állt.

Külföldi magyarokról szóló cikksorozatunk további részeihez kattintson ide!

A csoportos interjú nem kedvez a magyaroknak

"A csoportos interjún több magyarral is találkoztam, ekkor vált világossá számomra, hogy a többi jelölthöz képest milyen kulturális különbségekkel rendelkezünk." A feladatokat csapatban kellett teljesíteni, általában érvelni kellett egy-egy témában, illetve szituációkat kellett előadni. A magyar jelöltek kínosan ügyeltek arra, hogy ne vágjanak a másik szavába, illetve ha nem voltak biztosak abban, hogy helyesen ki tudják fejezni magukat, inkább nem szólaltak meg.

Ez lehet a munkája annak, aki Londonba költözik!

"Az interjúztató számára az előadott feladatok során csak két dolog számít: megüti-e a jelölt nyelvtudása az elvárt szintet és mennyire aktív a kommunikációja. A látszat ellenére itt nem a csapatjátékot díjazzák, az nyeri el az állást, aki a legtöbbet beszél, illetve szól hozzá a többiek előadásához" - tapasztalta Henrietta.

Havi 900-1100 font a fizetés, ingyen ebéd és kamerák

Aki kávézóban dolgozik, órabért kap, amely 6,3 - 6,8 font között mozog Londonban. Az üzletek általában fél 7 körül nyitnak, azonban a legtöbb helyen a forró ital mellett friss, helyben készített szendvicseket is árulnak, így akit a konyhába osztanak be, hajnali 5-re jár be. Heti 35 órás munkahéttel számolhatunk, ezt jelenti a főállású pozíció. A munkaidőbe naponta kétszer 10 perc pihenő, illetve egy 30 perces fizetett ebédidő is beletartozik. Az ebéd az üzlet kínálatából szabadon választott 1 darab szendvics és saláta, valamint egy üdítő, mindezek természetesen ingyen. A nap folyamán ezen kívül korlátlan mennyiségű forró italt is fogyaszthatunk, díjmentesen. 

Egy kezdő számára a feladat a pult és az asztalok tisztán tartása, az árukészlet feltöltése, a vevők kiszolgálása, illetve a pénztár kezelése. A kávégépekhez csak a 3 hónapos próbaidő után engedik oda a munkavállalót, ilyenkor egy pár napos tréning során elsajátítják a különböző kávéfajták készítési módját.

Henrietta arról is beszámolt, hogy a divatos kávézók csak a kívülálló számára tűnnek a nyugalom szigetének. "A magyar viszonyok között dolgozók számára szinte elképzelhetetlen az a hajtás, ami egy forgalmas londoni üzletre jellemző. A holt idő fogalma ismeretlen, mindenkire kamera van állítva, a menedzser pedig egy irodából figyeli, ki mit csinál éppen."

Minden héten "álvásárló" ellenőrzi a dolgozót

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy sok minden, ami otthon még "belefér", Londonban azonnali kirúgáshoz vezethet. A vendégek látóterében enni és inni tilos, nem tarthatunk ásványvizes palackot a pult alatt, hogy a hőségben kortyolgathassuk. Nagy-Britanniában ráadásul más árszabás alkalmazandó az elvitelre kért és a helyben fogyasztott termékekre, így ha elmulasztjuk ennek megkérdezését, szintén kirúghatnak. Henrietta szerint a mentalitás a brit szigeteken fényévekre van attól, amit itthon megszoktunk. A vendégekkel kötelező röviden csevegni, ami lehet csak egy "How are you today?" vagy néhány szó az időjárásról, a legfontosabb azonban, hogy a mosoly és a jókedv "munkaköri előírás". 

Annak érdekében, hogy a munkaadó megbizonyosodjon arról, hogy a csapat valóban a vidámság, a jó hangulat és a tökéletes kiszolgálás mintapéldája, sok esetben hetente "álvásárlót" küldenek az üzletekbe. A "mystery shopper"-ként ismert illető első ránézésre semmiben nem különbözik egy átlag vásárlótól, munkáját és fogyasztását azonban a cég finanszírozza annak az élménybeszámolónak a fejében, amelyet utólag készít az üzletben tett látogatásról.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A rendszer lényege, hogy bárki szolgálta is ki az illetőt, ha lepontozta az üzletet, minden alkalmazottnak levonnak 30-40 fontot a heti béréből. A munkaadó szerint ez a csapatmunkát és a versenyszellemet erősíti. 

Bekerülni könnyű, bent maradni nehéz

Henrietta szerint a magyar munkavállalóknak jó híre van Londonban, könnyen tanulnak, általában magas szinten beszélik a nyelvet és komolyan veszik a munkát. Fel kell azonban készülni rá, hogy a 3 hónapos próbaidő után megválnak az embertől. Ennek egyik oka, hogy hatalmas a fluktuáció, folyamatosan érkeznek az új jelöltek és csak a legjobbakat marasztalják. Mivel a több műszakos munkaidő ideális diákoknak, általában dobbantóként tekintenek a "barista" munkára, amelyet idővel lecserélnek egy szakmájukhoz vagy érdeklődési körükhöz jobban illő pozícióra. Az is jellemző, hogy a kávéházak alkalmazottai, ha túlesnek a kezdeti "rostán", gyors előmenetelre számíthatnak. Nem ritka, hogy a kávégép mellől menedzseri pozícióba kerül valaki 4-5 éven belül - számolt be Henrietta.

Címkék: külföldi munka, London, Nagy-Britannia, kávézó, felszolgáló, pincér, barista, órabér

Készítette: Fogas Krisztina