Három év alatt két és félszeresére nőtt az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor. A kormányváltáskor 80 ezer főt foglalkoztattak idényjellegű munkában, illetve egyszerűsített foglalkoztatással, 2011-ben 140 ezer, 2012-ben 170 ezer, 2013 júniusában már közel 200 ezer főt - tette hozzá az államtitkár.

Az idényjellegű munkák közé elsősorban a mezőgazdasági és idegenforgalmi tevékenységek tartoznak, továbbá jelentős alkalmi foglalkoztató a vendéglátás és a kereskedelem. Az államtitkár adatai szerint a költségvetésnek 8 milliárd forint bevétele keletkezik az idénymunka esetén alkalmazottanként befizetendő napi 500 forintokból és az alkalmi foglakoztatásnál személyenként naponta befizetendő ezer forintokból.

A kormánynak nem az elsődleges célja a bevétel növelése, sokkal fontosabb, hogy már 200 ezer ember dolgozik ebben a formában - fogalmazott Czomba Sándor.

Milyen feltételekkel dolgozhatunk így?

A korábbi "kék könyves" munkavégzést, az alkalmi munkavállalást keresztelték át egyszerűsített foglalkoztatássá. Az ügyfélkapun és telefonon keresztül lehet az egyszerűsített foglakoztatást bejelenteni a munkaügyi központokhoz. A bejelentések 85 százaléka internetes, míg a 15 százalékukat telefonon teszik meg - mondta a politikus az MTI-nek.

Szerződést csak akkor kell írásban kötni, ha a munka időtartama eléri az egybefüggő öt napot, ha ennél kevesebb időre alkalmaznak valakit, akkor elég a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív kitöltése, amit a dolgozó a munkavégzés kezdetekor és befejezésekor is aláír. Ha egy magánszemély háztartási alkalmazottat foglalkoztat így - például kertészt, bébiszittert, bejárónőt -, akkor pedig még jelenléti ívet sem kell vezetni.

Egyszerűsített foglalkoztatás a háztartási munka, az idénymunka (mezőgazdaság és idegenforgalom), valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett és az alkalmi munka is.

Érvénytelen az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaszerződés, ha annak megkötése időpontjában a felek között munkaviszony áll fenn - írja a Munka törvénykönyve.

Akkor van ilyen típusú munkára lehetőség, ha a munka alkalmi jellegű - azaz legfeljebb öt egymást követő napig, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig tart. A szabály csak a munkaadót korlátozza, a munkavállaló azonban akár több különböző helyen is végezhet valamilyen munkát ezen az időszakon túl is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha valaki így dolgozik, nem kap utána társadalombiztosítást, de nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosult lesz.

Kevesebb a kereset

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény kimondja, hogy az így létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként - a meghatározott feltételeknek megfelelően - legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimum esetén 87 százaléka jár - hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Mindez azt jelenti, hogy az idei évben 564 forint helyett 480 forint, középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakör betöltése esetén 656 forint helyett 571 forint óradíj jár alapbérként minimálisan.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkajog, munka törvénykönyve, egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka