Ez a 3 leggyakoribb vezetői hiba!

Az eredményes emberek egyik fő ismérve, hogy nagyon komolyan veszik az időt, és nem pazarolják azt. Ahogy Peter Druckner, a neves karrierszakértő fogalmaz: "Semmi másról nem ismerni meg jobban a hatékony vezetőt, mint arról, milyen szerető gonddal bánik az idővel." És való igaz, hiszen mindenki 24 órát kap egy-egy napra, nem többet, ám nagyon változó, ki mit hoz ki ebből. A sikerorientált emberek már jól tudják, az idő a legdrágább kincs, és se több, se kevesebb nem kell belőle, mint amennyi van.

Először is tekintsük át a 3 legnagyobb hibát, amit ezen a téren elkövethetünk!

1. Azt tesszük, amit elvárnak tőlünk

Ha hagyjuk, hogy mások osszák be az időnket, ha csak futunk az elvárások és a diktált feladatok után, akkor rossz úton járunk. Azt kell tennünk, amit helyesnek gondolunk, és amihez a legjobban értünk. Ne kövessük az elődünk által kitaposott ösvényt! Ne akarjunk tetszelegni a felettesünknek olyan feladatok elvégzésével, amelyek nem produktívak! Azaz ne döntsünk önmagunk ellen!

Ez a 3 leggyakoribb vezetői hiba!TÖBB MINT 200 VEZETŐI ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

2. Elzárkózunk mások bölcsessége, segítsége elől

Ha azt gondoljuk, egymagunknak kell mindent kitaposni, végigvinni, és nem támaszkodhatunk mások segítségére, akkor rengeteg időt vesztegetünk el feleslegesen. Nyugodtan használjuk fel azok tapasztalatát, akik már végigjártak bizonyos útvonalakat előttünk. Menjünk el egy üzleti tréningre vagy konferenciára, de akár az anyavállalat best practice esettanulmányai is nagyon hasznosak lehetnek. Mindig van lehetőségünk egy-egy mentort vagy nálunk bölcsebb ember tudását igénybe venni.

Ez a 3 leggyakoribb vezetői hiba!

3. Lényegtelen dolgokkal foglalkozunk

Nem akkor válunk kiváló vezetővé, ha rettentően elfoglaltak vagyunk. A nagy kérdés az, hogy valójában mivel vagyunk elfoglalva! Tény, nem mindig egyszerű erre a kérdésre objektív választ adni, de a következő módszerrel megpróbálhatjuk.

Íme, egy jól működő módszer! A feladataink osztályozása pár lépésben:

Mennyire fontos 1-5 közötti skálán?

1: szinte jelentéktelen

2: hasznos

3: fontos

4: szükséges

5: alapvető fontosságú

Mennyire sürgős 1-5 közötti skálán? Mikor kell elvégezni?

1: év végéig

2: a következő negyedévben

3: ebben a negyedévben

4: jövő hónapban

5: ebben a hónapban

Nézzük a végeredményt! Szorozzuk össze a feladatok fontossági és sürgősségi pontszámait, és rangsoroljuk őket ez alapján:

1-8: kis jelentőségű feladat, még bőven ráér

9-15: közepesen fontos feladat

16-25: kiemelten fontos feladat

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Biztosan feltűnt, hogy a fenti listában nem szerepel olyan időzítés, hogy "még a mai napon", vagy "még ezen a héten" el kell végezni egy feladatot. Méghozzá azért, mert egy eredményes vezető minimum egy hónappal előbbre jár a feladatok áttekintésében. Ne feledjük, ha most még nem így végezzük a munkánkat, érdemes ezt a szemüveget feltenni.

Az állandó tűzoltás és az adhoc munkavégzés drasztikusan csökkenti az illető vezető és az egész csapat hatékonyságát is. Érteni kell ahhoz, hogyan menedzseljük - és nem az időnket, hanem az életünket is!

Gondoljuk át a fentieket, és teszteljük, hogyan működik a saját életünkre, döntéseinkre nézve. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a helyzetet, és nem rajtunk múlik mindennek a sikere, azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jobb állásra vágyunk! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Forrás: John C. Maxwell: Aranyat érő vezetői ismeretek, Üzleti Plusz Kft.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkaadó, munkahely, karrier, vezető, főnök