Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Beszéltünk fodrásszal, bolti dolgozóval és futárral is: arra voltunk kíváncsiak, milyen az év vége, hogy alakul idén a munka?

Forró csoki a szépségszalonban

Gina, a fodrász arról mesél, hogy nála ilyenkor szó szerint még a karácsonyfán is vendégek lógnak: „Mostanra már tele van a naptáram év végéig, és ha valaki le is mondja, egyből van helyette két ember, aki későn kapott észbe, és be tudom hívni helyette. Mindenkiről tudom, hogy mi lesz a karácsonyi menü, kivel ünnepel, milyen ajándékokat fognak kapni. Nincs megállás ilyenkor, estére általában hulla vagyok, de szeretem is ezt a részét az évnek: apró ajándékokkal készülünk a lányokkal a törzsvendégeknek, mi is kapunk mindig valamit, forró csokizunk és sütizünk, borravaló is jobban csurran-cseppen.”

A mellette dolgozó körmös szerint ilyenkor még az is beesik, aki egész évben rá se nézett a körmeire: „Van olyan vendégem, akivel csak ilyenkor találkozom minden évben, nála ez is része az ünnepi készülődésnek, hogy karácsony előtt ünnepi körmöket kér. Mindenkit megpróbálok beszorítani, jól jön a pénz, aztán miután hazamegyek megcsinálom a tesóm meg az anyukám körmeit is, mert persze én vagyok a családi körmös is, de ez így van jól.”

Csomagözön fekete péntektől karácsonyig

Az év vége hagyományosan a kereskedelemben dolgozóknak is húzós időszak: ma pedig már nemcsak az üzletekben, de az online vásárlást kiszolgáló szakembereknek is bőséges munkát ad az ünnepi hajrá. Az elmúlt években készült felmérések szerint az egész éves csomagpiaci forgalom egyharmadát a decemberi teszi ki.

A webshopokban az e hétre eső Black Friday őrülettel kezdődik meg az ünnepi szezon, bár idén sokan már október-november elejétől nekiláttak a karácsonyi nagybevásárlásnak. Vannak, akik a családi költségvetést szeretnék egyben tartani a gondosan megtervezett vásárlásokkal, mások az egyre gyakoribb készlethiány miatt aggódva kezdtek korábban az ajándékok beszerzéséhez.

Bence az egyik nagy csomagszállítónál dolgozik már évek óta: „Ilyenkor szokott bedurvulni a helyzet” - meséli. „Sokkal több címem van a szokásosnál, elég sok a túlóra, de nálunk legalább teljesítmény alapon több a pénz is, elvileg a borravaló is... Amióta mindenki online fizet, azóta a borravaló mondjuk kevesebb, de karácsony előtt még az is megdob párszár forinttal, aki amúgy nem szokott. Egész nap csörög a telefonom, mindenki variál, hogy nem akkor, meg nem oda, vigyem inkább holnap, de másik címre, stb. Fix kerületem van, már jól ismerek egy csomó embert, mindig mindenkinek igyekszem megoldani amit kér, úgyhogy ilyenkor nem ritka, hogy vár a címen egy kis boríték vagy más ajándék. Szóval van jó oldala is, de hétvégére azért teljesen lepukkanok, ilyenkor átalszom a szombatot és vasárnap kezdek csak magamhoz térni.”

Anikó egy nagy kereskedelmi lánc pénztárosa: „Nálunk már a novemberi fizetések óta tart az őrület. Az emberek teljes stresszben, tegnap láttam két vásárlót, akik szinte összeverekedtek egy leárazott építőjátékon. A járvány miatt is lehet, de idén valahogy mindenki türelmetlenebb a másik emberrel, mintha valami őrült vásárlási versenyben vennének részt. Erre még rájön, hogy kétnaponta kijön egy cikk arról, hogy ez vagy az hiánycikk lesz, és akkor raklapszám vásárolják fel a kristálycukrot, a wc-papírt meg a napelemes töltőket. Minden évben arról álmodom, hogy decemberben nem kell bejönnöm, hanem a leltár utáni nyugalomban kell csak újra dolgoznom.”

Van, ahol augusztusban jön a karácsony

Úgy tűnik mindenkinek a hajtásról szól ez az időszak – vagy mégsem? Sok beszerző és karácsonyi termék gyártó mostanra fellélegezhet. Zita például karácsonyi termékeket logóztat céges ajándékozáshoz: „Nálunk nyáron, kora ősszel van a karácsonyi csúcs. Sokszor augusztusban válogatom a műhóval befújt kellékeket, mert a hosszú szállítási időkkel számolva jó előre kell gondolkodnunk. Az ügyfeleink is szeretik bebiztosítani magukat, ezért nálunk a december már inkább a tényleges évzárásról, ügyféltalálkozókról szól, az év végére mi már kifújhatjuk magunkat.”

Ahány munkahely, annnyi féle év vége – sorozatunkat hamarosan túlélési tippekkel folytatjuk, ahol coach segít abban, hogy minél nyugodtabban érkezzünk meg az ünnepekre.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala