Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakma a kemény munka és az örökös harc szinonimájaként szerepel, de a köztudatba a felemelkedés reális esélyeként épült be. Bármikor és bárkinek lehetősége van arra, hogy el kezdje felépíteni a maga értékesítői karrierjét, amihez elsősorban egy komoly, megrendíthetetlen elhatározásra van szükség - állítja Horkay László, egy mobilszolgáltató területi képviselője, aki szerint ebben a munkában csak az lehet sikeres, aki helyesen választja ki a maga termékét.

A hit ereje

Az évtizedes szakmai múlttal rendelkező területi képviselő szerint csak azt lehet eladni, amiben az eladó feltétlenül hisz és iránta szimpátiát érez. Ez lehet egy eszköz, termék, vagy szolgáltatás, de minden esetben fontos egy személyes okot találni, amire könnyen felépíthető az ajánlati technika. Ezért kell alaposan körüljárni a lehetőségeket és azt kiválasztani, amit amúgy is ismerünk, használunk a mindennapokban. Ha őszintén hiszünk a termékben, akkor a leendő vevő ezt fogja érzékelni, amit ajánlatként és nem rábeszélésként definiál. A hit sikere pedig eladási számokban lesz mérhető, mert az ajánlattól csak egy lépés a sikeres üzlet.

Értékesítőként bárki csinálhat karriert?

A munka

Az értékesítő munkájának van a legnagyobb felelőssége. Ő az, aki közvetlen kapcsolatba kerül a vevővel és arra a legnagyobb hatással tud lenni. Akkor végzi jól a munkáját, ha sokat ad el, ezért a hatékonysága könnyen mérhető. Lehet helyben is értékesíteni, de inkább mobilis foglalkozás az értékesítőé, amivel együtt jár az örökös utazás. A munka, időben legnagyobb része utazással, könyveléssel, számlázással és leltározással telik, maga az ajánlás veszi el a legkevesebb hasznos időt.

Fontos, hogy az értékesítő folyamatos kapcsolatban legyen a vezetőivel és kialakítson velük egy közvetlen kommunikációs csatornát, amin a nap bármelyik szakaszában tud jelezni. Ez azért fontos, mert az értékesítési stratégiák képlékenyek, amit örökösen átrendeznek a vevői igények, elvárások. Ezek figyelembevétele után az értékesítőnek már csak eladnia kell, ami a beszédkészségén, szimpátiáján és az empatikus képességein múlik.
Vagyis a jó sales rugalmas, szeret utazni, stressztűrő-képessége kimagasló, pontos, precíz és kiváló kommunikátor.

Kiből lesz értékesítő?

Lukács Péter GAP Consulting Személyzeti Tanácsadó vezetője szerint bárkiből válhat jó értékesítő. A személyes kompetenciák döntenek ebben a kérdésben és nem az iskolai végzettség, vagy a szakképesítés iránya. Természetesen inkább jellemző a magasabb iskolát végzettek túlsúlya az értékesítők körében, de az sem ritka, ha valaki kétkezi munkából vált át eladási területre.

Fontos, hogy sosem késő ebbe az irányba pályát módosítani, főleg ha belső késztetést érez valaki az eladás misztériuma iránt. Juhos Noémi harminckét évig dolgozott egy belvárosi irodában, mint számlaellenőr, majd miután a cégét felszámolták, biztosítási ügynökként próbált szerencsét. Már az első családnál, akiket meglátogattam éreztem, hogy üzletet kötök - vallja Noémi, aki szerint az üzletkötés inkább érzés és szimpátia, mint racionális magyarázatok összessége. Az emberek szeretnek olyantól vásárolni, akivel könnyen értenek szót, ezért Noémi szerint a sikeres eladás kulcsa az ajánlat hogyanjában van és nem abban, hogy mit kínálunk fel.

Értékesítőként bárki csinálhat karriert?

Mennyi az annyi

Az értékesítő az a munkakör, ahol a jövedelem szempontjából egyáltalán nem számít, hogy valaki pályakezdő, vagy obsitos. A fizetés java része az eladott termékek ára után számolt jutalékból tevődik össze, aminek mértéke az eladó ügyességén, rátermettségén múlik, ezért a munkakörben maga a valóság a korlátlan lehetőségek ígérete. Ebben a szakmában az sem ritka, hogy valaki felsővezetői szintű, milliós fizetést hoz össze, mondjuk parafadugók értékesítésével. De sajnos ennek értelmében az sem ritka, hogy valaki Mercedesek értékesítésével sem keresi meg a minimálbért.

 

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!