Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az élethosszig tartó tanulás elve néhány éve kúszott be a köztudatba, jelentését pedig mostanában kezdjük ténylegesen megérteni: az a munkavállaló, aki nem tart lépést a fejlődéssel szakmailag, technológiailag és az elvárt kompetenciák szintjén, egyszerűen ki fogja írni magát a piacról, akár már néhány éven belül is. A kérdés tehát az, hogyan tehetjük magunkévá a tanulási agilitást, és ezzel a kíváncsi attitűddel felvértezve miként fejlődhetünk jól. Szilágyi Judit és Schieszler Tamás, a Comeandgrow tanácsadói segítenek eligazodni a témában.

Különböztessük meg magunkat

A világ gyorsul, a gyorsulás egyre intenzívebb, köszönhetően a folyamatos technológiai innovációknak. „Ezek a változások sokkal hamarabb elavulttá teszik a tudásunkat, mint azt a korábbi évtizedekben megszokhattuk. Bizonyos szakmák, például a technológiai szektor, az informatika különösen érintettek, itt csak az a munkavállaló maradhat a felszínen, aki gyakorlatilag két-háromévente képes szinte mindent újratanulni. Azokon a területeken, ahol a legtöbben dolgoznak, a megújulási kényszer szintén folyamatos, de lassabb ütemű. Az itt tevékenykedők számára a tanulás a lehetőségek kulcsa lesz, minél inkább „up-to-date” valaki, annál gyorsabban haladhat karrierjében, vagy annál magasabb fizetést érhet el. Az alacsony képzettséget igénylő szakmákban a fejlődésre ilyen mértékben nincs szükség, azonban a tanulás nyithat kapukat a kitörés felé” – osztja meg Schieszler Tamás.

Építő kíváncsíság: sok lépéssel mások előtt - munka, tanulás, kíváncsiság

A tanulás tehát erős megkülönböztető jegyként szolgál majd a közeljövőben, és a cégek számára is egyre fontosabbá válik, hogy munkavállalóik képesek és hajlandóak is legyenek lépést tartani a világgal. „Mivel ez a hosszú távú együttműködés kulcsa, néhány éven belül az állásinterjúk kiemelt kérdése lehet, hogy a pályázó mennyire kíváncsi, mennyire tud önállóan tanulni, egyáltalán hogy mit is gondol a tanulásról, milyen viszonyban áll a fejlődéssel. A tanulás pont annyira hangsúlyos képesség lesz, mint napjainkban a kooperáció vagy a konfliktuskezelés” – teszi hozzá a fentiekhez Szilágyi Judit.

A Google tényleg a barátunk

A vázolt változások éppen most zajlanak, tehát résen kell lennünk! „Első lépésként meg kell változtatnunk a tanulási szokásainkat, amihez komoly tudatosságra van szükség. A jó hír, hogy ma a tanulás már egyáltalán nem pénzkérdés, hiszen a tudás korlátlanul elérhető az interneten, azonban ahhoz, hogy ezeket az ismereteket használni tudjuk, meg kell tanuljunk jól keresni, szűrni, és a számunkra lényeges információkat összegyűjteni majd beépíteni a tudásunkba. Ez legnagyobb részt tehát a saját felelősségünk, ugyanis a tanulás módjai is átalakulóban vannak. Úgy fogalmazhatnánk, hogy ma nagyjából hetven százalékot tesz ki a „self-learning”, vagyis ami mit magunk tanulunk, tapasztalunk, amit a munkánk során elsajátítunk; a tanulás húsz százaléka zajlik online képzések formájában, és mindössze tíz százalék az általunk leginkább ismert tantermi keretek között, azaz tréningeken, workshopokon” – fejti ki Judit.

Tamás szerint minden a belső motivációnkon, saját elhatározásunkon múlik. „Ha ezt az iskolarendszerben nem tettük magunkévá, nagyobb kihívással állunk szembe, különösen akkor, ha a tanulásra valamilyen szükséges rosszként tekintünk. Ilyenkor ajánlott az érdeklődési körünk, kedvenc hobbink irányában elindulni, és kinyitni a világot az internet segítségével, majd ezt az élményt fordíthatjuk aztán át a munkánkba is.

Judit arra bíztat, hogy egyszerűen csak kezdjük el, a többi jön majd magától! Legyünk nyitottak az online platformok által kínált lehetőségekre: a közösségi oldalak szakmai csoportjaira, a fórumokra, a tematikus weboldalakra, iratkozzunk fel számunkra hasznos hírlevelekre, hallgassunk podcastot, vagy próbáljuk ki az online egyetemek rendkívül jutányos árú, és széles palettán mozgó képzéseit. „Ahelyett, hogy félévente egyszer elmennénk egy hangzatos tanfolyamra, aztán hátradőlnénk, építsük be a mindennapjainkba a tanulást. Az alkalmat bármikor megtalálhatjuk, például autóban ülve hangoskönyvet, előadást hallgatva, vagy tömegközlekedve, amikor is az ingázási időt tölthetjük meg tartalommal, elolvashatunk egy hasznos cikket, megnézhetünk egy videót, vagy bármit, ami érdekel bennünket. A mikrotanulás virágzását éljük, amikor is akár tíz-tizenöt percet is érdemben tölthetünk el új ismeretek elsajátításával, és ez folyamatosan alkalmazva nagyon jól működik. Ha egyedül mégsem boldogulnánk, válaszunk magunk mellé egy hasonló végzettségű, szakmájú tanulótársat, és gondolkodjunk, haladjunk együtt, majd következő lépcsőfokként a tanítva tanulást is kipróbálhatjuk, amivel a tudás megosztás érzésével is gazdagodunk.”  

Hogyan induljunk el?

Ha az elhatározásunk komoly, állítsuk fel személyes tanulási stratégiánkat. „Jelöljük ki a célunkat, a fejlődési utunkat. Mérjük fel, ennek eléréséhez milyen tudásra lesz szükségünk, és milyen új kompetenciákat kell elsajátítanunk. Ezután ajánlott tisztáznunk, miben tudunk önállóan fejlődni, mihez érdemes egy rövid online képzést választanunk, és mi az a pont, amikor egy szervezett tréningen kell részt vennünk. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a hagyományos workshopok, tanfolyamok kizárólag a mindennapi gyakorlás, a valós egyéni energia-befektetés mellett működhetnek igazán jól. Mielőtt tréninget választunk, tájékozódjunk a szóba jöhető opciókról, és mindenképp járjuk körbe a témát, alapozzuk meg, így ugyanis sokkal jobban beépülnek majd az ott hallottak, és célzottan tudunk kérdezni is. A legjobb időpont mindehhez a most, szakmától, céltól függetlenül, a lényeg, hogy induljunk el” – összegzi az elhangzottakat Tamás.

Kövessük a fentieket és tanuljunk meg jól tanulni, a jövőnk érdekében. Az önfejlesztés abban is segíthet, hogy megtalálhassuk a számunkra testhezálló állást. Addig is frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak! Nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is. Az a bizonyos megfelelő munka közelebb van, mint gondolnánk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, tanulás, kíváncsiság, siker