A legjobban és legrosszabbul kereső pályakezdő diplomások jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés. Ugyanakkor az is látszik, hogy megéri felsőfokú végzettséget szerezni, a hazánkban dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme közel nettó 160 ezer forint, ami 18 ezer forinttal meghaladja a magyarországi átlagkeresetet - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. által készített Frissdiplomások 2012 című tanulmányból.

A felmérés szerint a Magyarországon dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme 159 700 forint. A KSH 2012. január-májusában nemzetgazdasági szinten 142 700 forintos nettó havi keresetet mért. A két adatot összevetve elmondható, hogy a diploma megléte egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerőpiacon.

Jelentősek a jövedelmi különbségek

Az Educatio tanulmánya képzési területi bontásban is megvizsgálta a pályakezdők jövedelmét: a legjobban jövedelmező diplomák között a műszaki, informatikai és gazdaságtudományi területen szerzett végzettségek szerepelnek. Az informatikai képzést elvégzők 212 ezer, a műszaki diplomások 190 ezer, a gazdaságtudományi oklevéllel rendelkezők pedig 183 ezer forintos keresetről számoltak be.

A jövedelmi lista végén a művészeti, a sporttudományi diplomával, valamint a pedagógus pályakezdők találhatók. Ez utóbbiak a valamivel több mint 116 ezer forintos fizetésükkel majdnem 100 ezer forinttal maradnak el a jövedelem szempontjából legjobbnak tekinthető informatikai képzési terület végzettjeitől.

A frissdiplomás jövedelmi különbségek nemcsak képzési területi, hanem a nemek közti viszonyban is megjelennek. A Magyarországon dolgozó frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a nőknél.

A mesterdiploma többet ér

A megkérdezettek visszajelzései szerint a hagyományos egyetemi, illetve a mesterképzési diplomához társul magasabb fizetés. Míg az alapképzést elvégzetteknél 142 ezer forintos nettó fizetés mérhető, addig mesterdiplomával ez az összeg közel 165 ezer forint.

A válaszok alapján kiderül: a diplomások fizetése a végzés évétől távolodva egyre növekszik. Jól látszik a foglalkoztatási helyzetükben, karrierjükben rejlő fejlődési lehetőség, tekintve, hogy a 2011-ben végzettek 147 ezer forint, a 2009-ben diplomázók 157 ezer forint, és a legtöbb éve a munkaerőpiacon lévő, 2007-ben végzett frissdiplomások már 177 ezer forint átlagjövedelemmel számolhatnak.

Mely ágazatok fizetnek a legjobban?

Ágazati szempontú megközelítésben a legmagasabb frissdiplomás fizetéseket az energia-, pénzügyi-, info-kommunikációs szektorok kínálják. A legalacsonyabbak az oktatás, egészségügy, vendéglátás és művészeti ágazatokban a jövedelmek.

A felmérés arra is rámutatott, hogy vannak olyan tanulmányi és egyéb háttértényezők, amelyek esetlegesen kihathatnak a későbbi jövedelmekre, ilyen például a külföldi tanulmány beiktatása. Az adatok szerint ugyanis azok, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben, Magyarországon elhelyezkedve átlagosan 179 ezer forintot keresnek. Ezzel szemben a külföldi tanulmányokat nem folytatók 157 ezer forintot kapnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ugyancsak fizetésnövelő tényező lehet a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat: a gyakorlattal rendelkezők 168 ezer forintos átlagfizetést jeleztek, akik azonban nem tudtak munkatapasztalatot felmutatni, 22 ezer forinttal kevesebb jövedelemről számoltak be.

Az átlagnál jobb tanulmányi eredményeket elérőknek is nagyobb esélyük lehet a magasabb fizetésre. A relatíve kissé gyengébb tanulmányi eredmény azonban nem feltétlenül párosul alacsonyabb átlagfizetéssel. A legalacsonyabb fizetési átlagok a lényegesen alulteljesítőket és az átlagos tanulmányi eredményűeket jellemzik.

2012 tavaszán 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerzett végzettjeiről. A különböző egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az adatokból áll össze a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatbázisa, melynek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című tanulmány.

 

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka, frissdiplomás, pályakezdő, fiatal, bér, fizetés, felsőoktatás