A hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) fele stabil működésre számít a következő egy évben, egyharmaduk bízik abban, hogy növekedni is tud, minden ötödik cég pedig létszámbővülést is tervez - derül ki a Budapest Bank kutatásából. A vállalatvezetők szerint az üzleti kérdések mellett a szakképzett munkaerő megtalálása, a munkavállalók motiválása és a versenyképes bérek biztosítása jelenthetik a legnagyobb kihívást.

A felmérés szerint a hazai kkv-k vezetőinek 80 százaléka véli úgy, hogy a cégükben komoly potenciál rejlik, és bízik abban, hogy 10 év múlva is sikeresen fognak működni. A következő egy évben a vállalkozások 30 százaléka vár árbevétel-növekedést, és közel 20 százaléka tervez létszámbővítést. Főképp a nagyobb árbevételű, közepes méretű cégek számítanak több munkatársra, a legmarkánsabb bővülés ezen belül is az iparban várható.

A vállalkozások számára a legnagyobb kihívást a piacrészesedés növelése, az adózás, a jogszabályoknak való megfelelés, a pénzügyi kérdések, valamint a megfelelő szakemberek felkutatása jelentik.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A képzett munkaerő kiválasztása és megtartása a siker kulcsa

A vállalatvezetők szinte mindegyike egyetértett azzal az állítással, hogy a sikeres céget a munkatársak szakértelme alapozza meg. Ugyanakkor a képzett munkaerő megtalálása a cégek közel 15 százalékának okoz problémát, és 70 százalékuk véli úgy, hogy a jó szakembereket egyre nehezebb megtartani.

A megfelelő munkaerőt a cégek elsősorban az online állásportálokon igyekeznek felkutatni (46 százalék), de komoly szerepük van a személyes ajánlásoknak (35 százalék), illetve sokan alkalmazzák a hagyományos újsághirdetéseket is (32 százalék). A tapasztalatot igénylő vagy vezető pozíciókat a cégek közel fele inkább "házon belül" igyekszik betölteni.

enlightened A Profession.hu-n ilyen állásokat kínál a Budapest Bank!

Kulcskérdés a megfelelő motiváció

A vállalatok mintegy 20 százaléka számára problémát jelent a munkatársak motiválása és a versenyképes bérek biztosítása.

Mit tesznek jelenleg a szakemberek megtartása érdekében?

Ennyien terveznek létszámbővítést jövőre

A cégvezetők 90 százaléka egyetért azzal, hogy a munkatársak elégedettsége és a cég sikere szoros összefüggésben áll, azonban a vállalatok 50 százaléka egyáltalán nem költ a személyügyekre (pl. toborzásra, csapatépítésre vagy képzésre), humánerőforrás vezetője pedig mindössze a cégek 16 százalékának van. A jól teljesítő kollégák megtartása érdekében bónuszt vagy jutalmat alkalmaz a cégek fele, egyharmaduk viszont semmilyen hasonló megoldásban nem gondolkodik.

Bérezés, cafetéria

A kkv-k fizetési rendszerére a rugalmas bérmeghatározás jellemző: 70 százalékban egyedi megállapodás alapján alakítják ki az egyes munkavállalók javadalmazását.

Mennyi pénzt fordítanak évente átlagosan személyügyre?
 (nem bér jellegű költségek)

Ennyien terveznek létszámbővítést jövőre

Teljesítményértékelést a vállalkozások kétharmada alkalmaz, az előléptetés pedig 80 százalékban egyéni elbírálás alapján történik. A kompenzációs rendszerben a jó munka elismerését a bónusz vagy prémium szolgálja, míg második legfontosabb ösztönző eszköz a céges telefon. Cafeteria rendszerrel a vállalkozások fele rendelkezik; a legnépszerűbb elemek az étkezési hozzájárulás Erzsébet utalvány formájában (54 százalék), az utazási költségtérítés (45 százalék) és a vendéglátásra költhető keret SZÉP kártyán (37 százalék).

A Budapest Bank megbízásából a felmérést a GfK Hungária végezte 2014 augusztusában, a 200 millió és 10 milliárd Ft közötti éves nettó árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások körében. A teljes minta: 450 kkv. A minta reprezentatív régió, tevékenység és az árbevétel nagysága szerint.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, kkv, állás, toborzás, munkaerő-felvétel, lojalitás