Újabb csúcsot döntött a globális szakemberhiány. Világszerte a munkaadók 36 százalékának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon - derül ki a ManpowerGroup 42 országot érintő 2014-es Tehetség Felméréséből.

Magyarországon a megkérdezett munkáltatók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során. Ez az arány a hazai felmérések történetében rekordnak számít (tavaly óta 10 százalékpontos a növekedés).

A legnehezebben betölthető munkakörök 2014-ben Magyarországon:

1. Szakmunkás
2. Csoportvezető
3. Mérnök
4. Sofőr
5. Vendéglátó-ipari dolgozó
6. Orvos
7. Értékesítő
8. Könyvelő és pénzügyi szakember
9. Gépkezelő
10. Informatikus

Elfogynak a magyar szakemberek

A tehetséghiányra panaszkodó magyar munkaadók több mint fele úgy érzi, hogy a megfelelő munkaerő hiánya a versenyképesség, termelékenység csökkenéséhez vezet, illetve a tavalyinál 15 százalékkal többen mondták, hogy emiatt csökken a vállalat innovációs képessége. Nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek rendelkeznek valamilyen stratégiával a szakemberhiány kezelésére.

Világszerte munkaadók több mint fele szerint nagy, vagy közepes hatással van az ügyfélkiszolgálásra, ha az üres álláshelyet nem sikerül rövid időn belül betölteni. A magyar cégek működésében a globális átlaghoz képest valamivel kisebb gondot okoz a szakemberhiány (46 százalék). Annak ellenére, hogy érzékelik a szakemberhiányt, meglévő munkaköreiket nem tudják betölteni, a cégek 33 százaléka úgy véli, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nem okoz problémát a mindennapi működésben.

Elfogynak a magyar szakemberek

Mit lehet tenni?

Globálisan a nehézségeket a legtöbben (47 százalék) a meglévő dolgozók megtartásával oldanák meg: képzéssel, juttatások átalakításával, kezdő bérek emelésével stb. A negyedük új embereket keresne, illetve majdnem ugyanennyien vannak, ahol a foglalkoztatási módszereken változtatnának.

Magyarországon ezzel szemben a foglalkoztatási módszerekhez köthető stratégiák vezetik a toplistát, 46 százalékkal. 30 százalék a toborzási módszereken változtatna, és ugyanennyien semmiféle stratégiát nem dolgoztak ki a probléma megoldására. A meglévő munkavállalókkal kapcsolatos gyakorlatok használata jelentősen visszaesett a listán, míg tavaly a cégek 46 százaléka tett lépéseket ebben az irányban, idén ez a szám 29 százalékra esett vissza.

A meglévő munkaerővel kapcsolatos stratégiák között Magyarországon is a dolgozók képzése, tréningezése toronymagasan (22 százalék) a legnépszerűbb. A második helyen - mindössze 2 százalékkal - a béren kívüli juttatások emelése szerepel. Ez a módszer tavaly még sokkal népszerűbb volt, akkor a válaszadók 18 százaléka választotta.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jelentősen átalakult a tavalyi felmérés óta a munkaszervezéssel kapcsolatos megoldások toplistája. Első helyre került a szakember utánpótlás előtérbe helyezése, 41 százalékkal. Tavaly ezt a megoldást a válaszadóknak csupán 1 százaléka említette. Ugyancsak kiugróan nagyot nőtt tavaly óta a munkaerő-kölcsönzés népszerűsége, az akkori 0 százalékról 11 százalékra, amivel a dobogó második fokára került. Míg tavaly a munkaadók 22 százaléka a rugalmasabb munkafeltételek biztosításában látta a megoldást, az idei felmérés szerint ezt már csak mindössze 1 százalékuk tartja célravezetőnek.

Magyarországon a toborzást kiterjesztenék új célcsoportokra (26 százalék). 22 százalék a fiatalokban, pályakezdőkben bízik, míg 17 százalék az oktatási intézményekkel való együttműködést választja. Tavaly ez a megoldás mindössze a válaszadók 2 százaléknál merült fel.

Japán van a legrosszabb helyzetben

A felmérés szerint továbbra is Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 81 százaléka küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Peru 67 és India 64 százalékkal. Az EMEA éllovasa Törökország 63, Izrael 49 százalékkal, a harmadik pedig Magyarország, 45 százalékkal.

Csakúgy, mint tavaly, most is az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 2 százaléknak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása.

A legnehezebben betölthető munkakörök 2014-ben, világszerte:

1. Szakmunkás
2. Mérnök
3. Technikus
4. Értékesítő
5. Könyvelő, pénzügyi szakember
6. Cégvezető
7. Értékesítési vezető
8. Informatikus
9. Irodai asszisztens
10. Sofőr

"A kutatás adatai azt mutatják, hogy a magyar adatok beálltak a nemzetközi trendek irányába. Ez a magyar munkaadók számára komoly figyelmeztetés, hiszen a globális munkaerőpiacon verseny van a tehetségekért. Aki ezt nem veszi figyelembe, menthetetlenül lemarad. Vagyis mindent meg kell tennie a munkaadóknak azért, hogy megtalálják és meg is tartsák a jó szakembereket" - mondta Kiss Judit, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója.

Szerinte a kutatás egyben előrejelzés is, ezért fel kell készülni arra, hogy a verseny a jövőben tovább élesedik, ezért a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó oktatásnak és képzésnek minden eddiginél nagyobb jelentősége van.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkaadó, hiámyszakma, tehetség