Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nóra (28) több mint fél évig állás nélkül volt, míg egy ismerőse beajánlotta személyi asszisztensnek egy dizájner lakberendezési tárgyakat és bútorokat készítő céghez, és felvették. A lány nagyon örült ennek, ám egyre elviselhetetlenebbek a mindennapok az önimádó, és másokat lenéző főnöke mellett.

"Ez a pasi egy rémálom – fakad ki Nóra. – Ő a tulaj is, így sajnos még reménytelenebb, hogy változna a helyzet. Tiszta diktatúra van bent, úgy áll hozzánk, mintha szolgák lennénk, ő meg a király. Megalázó stílusban beszél velem is, szinte csak utasít meg elvár, soha nincs egy köszönöm, vagy kérem. Nem tudom, meddig bírom még. Nem akarok megint munkanélküli lenni, de ez is tarthatatlan így.”

TÖBB MINT 600 ASSZISZTENSI ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Amit Nóra főnökén tapasztal, az több egoizmusnál. A pszichológiában külön kórképet jelöl az ún. nárcisztikus személyiségzavar. Freud definiálta a betegséget, elnevezését egy görög mitológiai történet adta. E szerint Narcissus, a jelenség névadója ifjúvá serdülve vadászat közben megszomjazott, inni akart a folyó vízéből. A víz tükrébe nézve megpillantotta a képmását, és azonnal magába szeretett. Ezután folyton a folyóparton időzött, és a tükörképében gyönyörködött. Végül Nemesis, a bosszú istene virággá változtatta. A nárciszt a történet miatt az önimádat szimbólumának is tartják.

Élet egy nárcisztikus főnökkel

Ezek az ismertetőjegyei egy nárcisztikus embernek:

- Uralkodó típus.

- Mélységesen meg van győződve saját fontosságáról.

- Túlbecsüli saját teljesítményét és tehetségét.

- Elvárja, hogy a többiek fölött állóként tekintsenek rá, akkor is, ha semmit nem tett le az asztalra.

- Sikerrel, hatalommal, tündökléssel kapcsolatos képzeletek foglalkoztatják, és ezek motiválják tetteit is.

- Különlegesnek és egyedinek tartja magát.

- Úgy véli, hogy csak a legokosabb emberek és a legkiválóbb közösségek képesek arra, hogy értékeljék és megértsék.

- Rendkívüli mértékben tart igényt a csodálatra.

- Azt gondolja, hogy minden őt illeti meg.

- Arrogánsan viselkedik a környezetével.

- Nem foglalkozik mások érdekeivel, igényeivel, teljes mértékben hiányzik belőle az empátia.

A szakértők szerint a nárcisztikus személyiségek túl magas önbecsüléssel rendelkeznek, és környezetük számára igen kellemetlen a velük való együtt élés és kommunikáció. Gyakran felvetődik a kérdés a pszichológusok számára, hogy valóban ilyen sokra tartják-e magukat ezek az emberek.

Ám számos esetben megfigyelték, hogy az eltúlzott önimádat mögött egy félelmekkel tarkított világszemlélet húzódik: "Ha nem csodálnak, nem érek semmit”, vagy "Ha nem vívom ki az elismertséget, sose derül ki, mire vagyok képes”, és így tovább. Talán ha megpróbáljuk megérteni, miért viselkedik így főnökünk, toleránsabbá válunk iránta. Ám egyáltalán nem kötelező elfogadni, ki is léphetünk ebből a számunkra méltatlan felállásból.

Ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Ch. André és F. Lelord: Önbecsülés, Park Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: önimádat, nárcisztikus, személyiség, főnök, vezető, munkahely