Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Már keresik a megoldást a munkaerő-kölcsönző cégek bérkompenzációs nehézségeire - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége a minisztériumtól várja a megoldást a hazai munkaerő-kölcsönző cégek nevében, utóbbiak ugyanis attól tartanak, hogy ellehetetlenül a működésük a kormány bérkompenzációs szabályozása miatt. A minisztérium közleménye szerint az NGM célja, hogy minél szélesebb munkavállalói körben teljesüljön az elvárt béremelés - közölték a távirati irodával.

A Népszabadság írt arról, hogy mivel a kölcsönbevevő cégek bérpolitikájára a kölcsönbe adóknak nincs hatásuk és a kölcsönzött dolgozók bérezését is ehhez kell igazítaniuk, nem tudják garantálni, hogy a foglalkoztatottak nettóban ne vigyenek haza kevesebb pénzt, mint tavaly. Ebből kifolyólag, hacsak nem nyelik le a különbözetet, a munkaerő-kölcsönzők eleshetnek közbeszerzésektől, állami támogatásoktól, sőt a teljes elvárt béremelés terheit enyhítő adókedvezménytől.

Ha viszont átvállalják a terhet, egy esetleges csődöt kockáztatnak meg, vagy a kölcsönzést teszik drágábbá, ami elbocsátási hullámot indíthat el. Szerintük a probléma a bérkompenzációról szóló jogszabály apró módosításával megoldható.

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége már megküldte javaslatát a szaktárcának.