Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önismeret összetett feladat, és sokféleképpen közelíthetjük meg. Amikor elakadunk a karrierünkben, érdemes a kifejezetten ebben a témában írt segédletek és könyvek mellett egy-egy fiktív történetet is leemelnünk a polcról, vagy épp betennünk a DVD lejátszóba. Hogy miért és hogyan segíthet nekünk egy kitalált, akár mesebeli történet abban, hogy választ találjunk a bennünk megfogalmazódó kérdésekre – vagy épp abban, hogy fel tudjunk tenni magunknak bizonyos, létfontosságú kérdéseket – arról Matuska Mircsivel beszélgettünk, aki story coachként támogatja a hozzá fordulókat.

A történetek ereje

Bár az önismeretről sokaknak egy hosszadalmas és bizony kihívásokkal teli út jut az eszükbe, ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. „A könyvekkel és filmekkel való munkálkodás azért különösen hatékony, mert játékossá varázsolja az önismereti folyamatot, ami így is értékes felismeréseket hoz számunkra. A történetek számos új nézőpontot villantanak meg előttünk, így kiragadva minket saját tapasztalataink, gondolataink gyakran ördögi köréből, amelyek általában haladásunkat is meggátolják.

"Saját tapasztalatainkban, gondolatainkban ragadva ugyanis hajlamosak vagyunk a kérdéseinkre adott válaszokat újra nehéz kérdésekké formálni, így pedig akár évekig futhatjuk ugyanazokat a köröket” – kezdi Mircsi, majd folytatja: 

„A történetek ereje abban rejlik, hogy egy, az általunk megszokottól különböző, sajátos világot tárnak fel előttünk, amely tele van olyan lehetőségekkel és megoldásokkal, amelyekre saját élethelyzetünk korlátai miatt magunktól nem biztos, hogy rábukkannánk.”

Mit válasszunk? 

Hogy milyen történet lehet a legmegfelelőbb a számunkra, nagyban függ az elakadásunk jellegétől, vagyis attól, hogy mi okoz nekünk nehézséget. Ha a karrierünk kapcsán bizonytalanodunk el, érdemes feltennünk magunknak néhány alapvető kérdést, mint például: „Mire keressük a választ? Azt nehéz megtalálnunk, hogy miben lennénk jók, vagy félünk kilépni a megszokott kerékvágásból, és pályát módosítani? Esetleg az is kérdés, hogy akarunk-e váltani egyáltalán?” – sorolja a szakértő. 

Amint a válaszaink segítségével leszűkítettük, mi a problémánk vezérfonala, máris tudunk témába vágó történetek után kutatni. Ha szívesen bújjuk napokig a könyveket, akkor irány egy bolt, ha viszont utoljára az iskolai kötelező olvasmányokat fogtuk a kezünkbe, választhatjuk a filmnézést is. „Azok számára, akik nem könyvmolyok, könnyebbséget jelenthet, hogy nem kell átrágniuk magukat egy vaskos köteten – elég másfél-két órát szánniuk egy filmre, amely segítségével akár konkrét viselkedési formákat, reakciókat és megoldásokat láthatnak. Ha például a kommunikációs készségeink szorulnak trenírozásra, egy jelenetből azonnal használható módszereket kölcsönözhetünk” – világít rá Mircsi. 

A feldolgozás

Ha megvan a témánk, és beszereztük vagy kiválasztottuk a megfelelő könyvet, filmet, esetleg mesét, további kérdésekre lesz szükségünk. „Vizsgáljuk meg, hogy mi az, ami megszólít minket egy történetben. Mi az, amin elgondolkozunk, ami felkavar vagy épp megnyugtat minket? Ez lehet akár egy szókapcsolat, egy idézet és egy szereplő is, akivel azonosulunk, vagy éppen egy olyan karakter, aki valamiért nagyon ellenszenves a számunkra. Ha ez is megvan, gondolkodjunk tovább: mi az, ami ellenszenvet vált ki belőlünk? Vajon az a tulajdonság, viselkedés jelen van az életünkben? Esetleg pont mi vagyunk azok, akik tudat alatt hasonlóan működnek? Vagy talán éppen az táplálja az ellenszenvünket, hogy irigyeljük és vágyjuk a szereplő egy-egy, belőlünk hiányzó jellemvonását? Ugyanígy érdemes közelebbről megvizsgálnunk a számunkra ösztönző, bennünk pozitív érzéseket keltő jeleneteket vagy szereplőket is” – mondja a coach. 

Annak kiderítése tehát, hogy az adott történetben mi és miért vált ki erős érzelmeket belőlünk, remek kiindulási pont. Minél több és minél őszintébb választ tudunk adni a fenti kérdésekre, annál közelebb jutunk a megoldásainkhoz. Az elmélyülést segíti, ha további, nem szokványos kérdéseket is megengedünk magunknak. 

„Mi volt számunkra a film legnagyobb tanulsága? Hogyan kapcsolódik ez a tanulság a saját életünkhöz, megéléseinkhez? Melyik jelenet volt a kedvencünk? Az általunk kedvelt karakter mely tulajdonsága a legvonzóbb számunkra? Mit csinálnánk másképpen, ha mi is rendelkeznénk az adott tulajdonsággal? Hogyan tett ő szert erre a tulajdonságra, és mit tehetünk érte mi magunk?”   

Tudatosság és önazonosság

Ha tudatosan elbeszélgetünk magunkkal a fentiek mentén, fontos felismerésekhez juthatunk. Különösen érdekes lehet abban a történetben elmélyülnünk, ami valamiért már korán, kiskorunkban megragadott minket, és amelyhez azóta is újra meg újra visszatérünk. 

„Azért is érdemes ahhoz a meséhez nyúlni, amelyre már gyerekként is felfigyeltünk, mert az akkori érdeklődés nagy valószínűséggel az igazi, korlátoktól és külső tényezőktől még nem befolyásolt énünkből fakadt, amikor nem helyeződött ránk nyomás, és szabadon álmodozhattunk. Amikor újra magunkra, rég elfeledett ambícióinkra és szívügyeinkre találunk, valamilyen szinten a szabad, gyermeki énünkhöz térünk vissza. Felismerhetjük például, hogy gyerekkorunkban az állatos mesékért rajongtunk, de az állatorvosi pályától valamilyen okból fiatalon visszariadtunk, és most, hogy felidézzük ezt a vágyat, adnánk magunknak egy második esélyt” – vélekedik Mircsi. 

Inspirálódjunk!

Jó ötlet lehet továbbá olyan személyek életrajzát olvasnunk, akik nagy hatással vannak ránk, akikre példaképként tekintünk. Élettörténetükön keresztül betekinthetünk harcaikba és megküzdési stratégiáikba, amelyekből mi magunk is rengeteget tanulhatunk. 

„A szuperhősök világából is szemezgethetünk, hiszen az alaptörténet a legtöbb karakter esetén ugyanaz: valaki, rendszerint egy hétköznapi ember elindul egy úton, amely rögös és kalandos. Nem tudja, mi vár rá, de az út során szert tesz egy (vagy több) különleges képességre, sőt, az is előfordul, hogy rájön, eddig is rendelkezett vele, és megtanulja azt a saját és mások javára fordítani. Ez a modell a munka világában is remekül megállja a helyét, hiszen ott sincs szükség másra, mint egy jó adag felfedező- és kísérletezőkedvre, magunkba vetett hitre és tanulásra” – mondja a szakértő.  

A coach szerint fontos, hogy miután megérleltük magunkban a felismeréseinket, induljunk is el, ne tétovázzunk, és ne halogassuk a döntést. Lépjünk, hiszen egy utólag rossznak bizonyuló döntést meghozni jobb, mintha benne ragadnánk a dilemmánkban. Beszélgessünk tehát el magunkkal a fentiek szerint, majd, a kirajzolódó személyes prioritásaink mentén válogassunk a több ezer álláslehetőség közül. Akkor se essünk kétségbe, ha a járványhelyzet okán veszítettük el az állásunkat, bátran vegyünk igénybe minden rendelkezésre álló segítséget. Ha hírlevelet valamint Facebook értesítést is kérünk, biztosan nem mulasztunk el egyetlen esélyt sem, hogy megtaláljuk a következő karrierállomásunkat.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, önismeret, történetek, könyvek, filmek