Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hazai munkavállalók közel fele az íróasztal előtt ülve ebédel, és rengeteg kávét iszik napközben – ez derült ki a Profession.hu három évvel ezelőtti kutatásából. A 2017 szeptemberében megismételt reprezentatív felmérés valamivel jobb eredményeket hozott, azonban van még hova fejlődnünk. Ehhez kértünk útmutatást Ambruzs Dulcinea személyi edzőtől és táplálkozási tanácsadótól.

Árulkodó számok

A friss kutatásból kiderül, hogy a dolgozók 62 százaléka étkezik saját bevallása szerint rendszeresen. Minden korosztályban az ebéd a legnépszerűbb, a válaszadók 84 százaléka eszik délben a munkahelyén, ezt követi a sorban a vacsora és a reggeli. A köztes étkezések, vagyis a tízórai és az uzsonna a húszas éveikben járók számára a legfontosabb: rájuk a legjellemzőbb, hogy kétszer vagy többször esznek munkaidőben, míg az 50-59 évesek körében a legmagasabb azok aránya, akik nem szoktak a munkahelyükön étkezni. Mindezt érdekesen egészíti ki, hogy a válaszadók 63 százaléka az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra, sőt 69 százalék nemcsak figyel az elfogyasztott mennyiségre, hanem többet is hajlandó fizetni az egészségesebb táplálékért.     

Napi öt, változatos étkezés lenne mindenki számára ideális, de a vendégeimen is látom, hogy ez sajnos nem minden munkakörben kivitelezhető. Mindent egybevetve pozitívnak ítélem azokat a változásokat, amelyekre a felmérés rámutat, de fontosnak tartom, hogy mi, szakemberek tovább dolgozzunk a köztudatban még jelen lévő, téves tézisek megdöntésén (pl. este hat után ne együnk vagy ne fogyasszunk szénhidrátot stb.), és minél többeket rávezessünk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra” – kezd bele a témába a szakember.

Együnk jól a munkahelyen! - munkahely, karrier, egészség

Szükséges rendszeresség

Rendszeres étkezéssel nagyon sokat tehetünk a közérzetünkért: ha a megfelelő ételeket fogyasztjuk, szervezetünket ellátjuk a szükséges tápanyagokkal, sokkal energikusabbak leszünk, jobban tudunk koncentrálni, és hatékonyabban végezzük el feladatainkat. „A kihagyott étkezések miatt jelentkező éhségérzetet a legtöbben nassolással, üdítőkkel, energiaitallal és kávéval csillapítják. Ez azonban enerválttá tesz, amire a válasz általában még több cukor és kávé. Sokan csak este, az otthon nyugalmában döbbennek rá, hogy farkas éhesek. Nagyfokú tudatosság szükséges ahhoz, hogy az érintettek kilépjenek ebből az ördögi körből” – mutat rá egy fontos pontra Dulcinea.

Ahhoz, hogy feltöltődve induljon a napunk, elengedhetetlen a tápláló reggeli, ezzel szemben azonban a dolgozók mindössze 65 százaléka eszik reggelente. „Ha a reggelt egy pohár vízzel kezdjük, garantáltan felfrissülünk, aztán jöhet a kávé vagy a tea. Gyakran hallom a környezetemben élőktől, hogy reggel nincs étvágyuk: ez esetben kezdjük kis adagokkal, vagy zöldség-gyümölcs turmixszal. Pár hét után már várni fogjuk a reggelit. Az időhiányra a válaszom: egy nap 1440 percből áll, egy finom reggeli elkészítése pedig mindössze tíz perc! Ez lehet egy gyors tojásétel, vagy összedobhatunk egy zabkását, esetleg már előző este elkészíthetjük az egészséges szendvicsünket. A legjobb, ha első étkezésünk fehérjét, (lassú felszívódású) szénhidrátot és egészséges zsírokat is tartalmaz” – részletezi a tanácsadó.

A kutatás során megkérdezettek majdnem kétharmada otthonról vitt ételt fogyaszt ebédre, és ma már csak minden ötödik ember eszik a számítógép előtt ülve. Az ebédszünet megtartása hatalmas javulás a három évvel ezelőtti helyzethez képest, akkor ugyanis azt állapították meg, hogy a dolgozók 40 százaléka munka közben kap be néhány falatot. „Ha csomagolunk magunknak, az már következetességre utal, és ez a kulcs. Jó hír, hogy egyre többen felismerik az ebéd fontosságát, azonban az is fontos lenne, hogy ne éheztessük ki a szervezetünket délig, akkor pedig kerüljük a cukros, zsíros fogásokat, válasszunk zöldséget, salátát, mert így terheljük meg legkevésbé az emésztőrendszerünket, és ezzel tarthatjuk távol a kellemetlen „kajakómát” is” – osztja meg a szakember. 

Kávé helyett

A kávéivás továbbra is a munkahelyi rutin része, mivel a dolgozók 46 százaléka napi 2-3 csészével tartja éberen magát. „Úgy vélem a kávéfogyasztás gyakran csak a megszokás, a kollégákkal való közös időtöltés része. Ha nemet tudunk mondani a sokadik kávé-cigaretta párosra, vagy nem iszunk meg még egy energiaitalt, csak mert a munkatársaink ezt teszik, azzal már sokat teszünk az egészségünkért. Minden változás egy döntéssel kezdődik” – hangsúlyozza az edző.

Ebéd után érdemes kávé helyett inkább egy csésze zöld teát elfogyasztanunk (cukor nélkül), mert tovább fogjuk frissnek érezni magunkat tőle. A fáradtság oka sok esetben a szomjúság: „naponta 1,5-2 liter víz elfogyasztását javaslom, egyenletesen elosztva. Munkaidőben jól bevált trükk, hogy minden mosdólátogatás után igyunk meg egy pohár vizet. Elcsépelt, mégis igaz, hogy akik rendszeresen mozognak, sokkal energikusabbnak érzik magukat, és jobban teljesítenek az élet számos területén. Ha ezt hirtelen nehéz beiktatni a napjainkba, tegyünk kis lépéseket: liftezés helyett lépcsőzzünk, minden órában sétáljunk pár percet, és nyújtóztassuk ki a tagjainkat. Munka után szálljunk le hamarabb a buszról, metróról, és élvezzük ki a friss levegőn eltöltött 15-25 perces én-időt” – tanácsolja Dulcinea.

Gondoljuk át a fentieket, és drasztikus változások helyett haladjunk fokozatosan az egészségesebb mindennapok felé. Így könnyebb lesz új szokásokat magunkévá tenni, melyek hatását néhány hét alatt tapasztalni fogjuk. Ha munkakörünk, beosztásunk mindezt mégsem teszi lehetővé, ne riadjunk vissza a munkahelyváltástól sem. Nézzünk szét még ma a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le álmaik állásáról! 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, egészség, táplálkozás