Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!
Az egyenruha nem újkori találmány: már az ókorban is használták arra, hogy egyértelműen megkülönböztessék a katonákat az egyszerű néptől. Külseje persze rengeteget változott az évszázadok során, és ma már nemcsak háborúban találkozhatunk az uniformissal, hanem rendelőkben, kórházakban, gyorsétteremben és persze a repülőkön is. 
 

Fehér köpenyben

 
Egyes szakmákat ikonikusan meghatároz az egyenruha. Ha azt mondjuk: orvos, mindenki rögtön látja maga előtt a köpenyes, sztetoszkópos figurát. Még szindróma is létezik ezzel az egyenruhával kapcsolatosan: a fehérköpeny-szindróma arra a vérnyomáskülönbségre utal, amikor a rendelőben érzett stressz miatt az orvosunk rendre magasabb vérnyomást mér, mint az otthon rögzített értékek. 
 
A fehér szín az orvosoknál - csakúgy, mint például a kozmetikusoknál vagy épp a szakácsoknál -, a tisztaságot, a makulátlan higiéniát hivatott jelképezni. A ropogós fehér köpeny vagy öltözet már csak azért is jó választás, mert a hófehér anyagokat a legkönnyebb magas hőfokon mosni és fertőtleníteni is. A színek már az ókorban is praktikus szerepet játszottak az egyenruha a kialakításánál: a spártai harcosok például vörös felöltőben háborúztak. Azért választották ezt a színt, hogy a többieken díszelgő vérfoltok ne legyenek feltűnőek és ne hassanak lehangolólag a még sértetlen harcosokra. 
 

Rendőrök Armaniban

 
 
A rendőrök ruházata, a jelvény a zubbony, vagy a tűzoltók kevlár öltözete ugyanígy gyakorlatias szempontok alapján készülnek: strapabíró anyagból, mozgást engedő fazonnal készülnek, lehetőség szerint védve a benne lévőt a külvilág veszélyeitől. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a ruhák ne nézhetnének ki jól: az olaszok legendásan jóvágású rendőreit például Armani és Valentino világhírű divattervezők öltöztetik. A mumbai lovasrendőrség legalább ennyire megnyerően indulhat majd bevetésre: őket Manish Malhotra, elismert bollywood-i tervező és stylist álmodta épp 2020 januárjában új, elegáns egyenruhába.
 

Vörös kód

 
Az egyenruha nem ritkán a vágy tárgya is: míg a női toplistákon a jóképű rendőrök és tűzoltófiúk aratnak, a férfiak gyakran ábrándoznak egyenruhás hölgyekről, például légiutaskísérőkről. Nem csoda, míg az utasok általában a kényelemre hajtanak az utazás során, a stewardessek mindig csinosan és jól öltözötten várják a gépre szállókat. Szűk ceruzaszoknyák, egyensmink, és magas sarkú cipő - persze csak annyira magas, hogy egy életmentő manőver közben se imbolyogjon az ember. Nem ritka, hogy a légitársaságok egyenruhája a nemzetiségükre utal (ilyen például a Thai Airways selyem öltözete), vagy a márka arculatát viszi tovább az öltözet. Olyan is előfordul, mint az Emirates esetében, hogy maga az uniformis válik ikonikussá: a híres piros kalap és a hozzá illő, kötelezően használt, előre megszabott árnyalatú vörös rúzs és körömlakk még azoknak is felismerhető, akik sosem utaztak a társaság gépein. A legnevesebb légitársaságok attól sem riadnak vissza, hogy nagy divattervezők nyúljanak merész kézzel az egyenruháikhoz: a szingapúri társaság Pierre Balmaint, a Virgin America Vivienne Westwoodot kérte fel formaruhái át- vagy épp újratervezéséhez. A végeredmény? Olyan munkaruhák, amelyeket bármelyikünk szívesen hordana nem csak munkába.
 

Öltözzünk profinak!

 
A szakácsiskolák tanoncai vagy épp a fiatal orvosok szívesen bújnak a szakácssapka vagy a köpeny mögé: időbe telik, amíg belenövünk hivatásos szerepünkbe.
 
Pszichológiai kutatások bebizonyították, hogy a megfelelő egyenruhában jobban teljesítenek, ritkábban hibáznak a dolgozók, mint civilben. Az uniformis nemcsak egyéniben növelheti a teljesítményt: a csapat összetartását is növeli egy jól megválasztott munkaruha. Ahol mindenki egyenlő, -és az egyenruha segít ebben-, ott a csapatszellem is jobban működik.